Konyha

4 fogásos karácsonyi menü 1 óra alatt: gyors és olcsó ünnepi fogások

Ki mondta, hogy karácsonykor egy háziasszonyok egész nap a konyhában kell állnia? Egy óra alatt is igazi ünnepi fogások készülhetnek!
gyors karácsonyi menü

Korhely halászlé

Hozzávalók:
■ 4 nagy pontyszelet
■ 2 pontyfarok
■ 1 pontyfej
■ 2 sárgarépa
■ 1 fehérrépa
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 4-5 babérlevél
■ 1 csapott evőkanál szárított tárkony
■ 2,5 dl száraz fehérbor
■ 3 dl tejföl
■ negyed citrom
■ só, frissen őrölt bors
■ napraforgóolaj

Egy nagy fazékban az apróra kockázott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Rádobjuk a halfarkakat, a fejet, a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát. 5-6 percig pirítjuk, majd ráöntjük a bort. 2-3 percig forraljuk. Felöntjük 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a tárkonyt és a darabolt fokhagymát. Az alaplevet 35-40 percig lefedve forraljuk. Kivesszük a halfejet, kidobjuk, a farokhúst, átpasszírozzuk, ezt visszatesszük a levesbe a pontypatkókkal együtt. A halszeleteket 15 percig főzzük. A tejfölt fokozatosan elkeverjük egy kevés forró levessel, majd a halászléhez öntjük. Frissen facsart citromlével ízesítjük.

Céklasaláta makrélával

Hozzávalók:
■ 60 dkg pucolt cékla
■ 1 dl fehérborecet
■ 4 evőkanál méz
■ 2 babérlevél
■ 1 kis darab friss torma
a majonézhez:
■ 1 tojás sárgája
■ 1-1,5 dl napraforgóolaj
■ 1 dl tejföl
■ só, frissen őrölt bors
■ 1 teáskanál mustár
■ 1 evőkanál cukor
■ 20 dkg füstölt makréla
■ 5 dkg zöldsaláta

A céklákat apró kockákra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, amennyi bőven ellepi. A főzőlevet fehérborecettel, 4 evőkanál mézzel, sóval, babérlevéllel, a friss torma felével ízesítjük. A megpuhult céklát a főzőlében hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a majonézt: a tojás sárgájához először cseppenként adagoljuk az olajat, miközben habverővel verjük, majd mikor már kezdi a tojás felvenni az olajat, nagyon vékony sugárban önthetjük hozzá a maradékot, miközben tovább verjük a habverővel. A majonézt sóval, borssal, kevés mustárral, cukorral ízesítjük, hozzákeverjük a tejfölt és hozzáreszeljük a maradék friss tormát. A céklát lecsepegtetjük, elkeverjük a majonézzel.

gyors karácsonyi menü

Sült pisztráng narancsos kelbimbóval

Hozzávalók:
■ 1 kg édesvízi pisztráng
■ 50 dkg zsenge kelbimbó
■ 1 narancs
■ 6 evőkanál olívaolaj
■ só, bors

A kelbimbót 5-6 percig forrásban lévő sós vízben főzzük, majd leszűrjük. Serpenyőben felmelegítünk 3 evőkanál olívaolajat. Rátesszük a zsenge kelbimbót, itt-ott lepirítjuk. Hozzáadjuk fél narancs frissen facsart levét és egy kevés reszelt héjat. Sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, és 4-5 percig pároljuk. A maradék olívaolajat elkeverjük a másik fél narancs levével, 1 csapott teáskanál sóval, frissen őrölt borssal. A megmosott, szárazra törölt halak egyik oldalát beirdaljuk. Megkenjük
a narancsos-olajos páccal a bőrüket és a hasüregüket, majd 230 fokra melegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Lisztmentes máktortácskák

Hozzávalók 6 db 1,5 dl-es szufléformához:
■ 3 egész tojás
■ 10 dkg cukor
■ 10 dkg darált mák
■ 15 dkg szirupban eltett narancshéj

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A cukrot elektromos habverővel 4-5 perc alatt habosra keverjük az egész tojásokkal, míg kifehéredik és a sokszorosára nem nő a térfogata. Hozzákeverjük a mákot és a felkockázott narancshéjat, jól elkeverjük. A tésztát kivajazott, lisztezett formákba öntjük, és 15–17 percig tartjuk a sütőben, amíg a tetejére egy vékony ropogós réteg nem sül, belül pedig pudingszerűen lágy marad a tészta. Melegen tálaljuk.

fotó: archív