Konyha

Levestől a desszertig: teljes újévi menü a bőség és a szerencse jegyében

A malac és a lencse elengedhetetlen része az újévi menünek, amit megkoronázhatunk egy isteni mákos-narancsos rétessel.

Fehérboros káposztaleves

Hozzávalók:
60 dkg savanyú káposzta
2 dl száraz fehérbor
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 babérlevél

20 dkg húsos füstölt szalonna
só, bors
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 szál házi kolbász, tejföl

A káposztát apróra vágjuk. A kicsire kockázott szalonnát zsírjára sütjük, és a finomra vágott hagymával együtt megdinszteljük. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a káposztát, ezt is megpirítjuk, beleszórjuk a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, 2-3 percig tovább pároljuk, majd beleöntjük a fehérbort. Így főzzük 4-5 percig, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és 1 órán át főzzük. Tejföllel és ropogósra sütött kolbászkarikákkal kínáljuk.

Fűszeres lencsesaláta

Hozzávalók:
25 dkg apró szemű, roppanós lencse (konzerv)
1 narancs
1 gerezd fokhagyma
1 fej lila hagyma
só, bors
olívaolaj
petrezselyem
1 kávéskanál csilikrém
só, frissen őrölt bors

Kifacsarjuk a narancs levét, hozzáadunk 3 evőkanál extra szűz olívaolajat, az aprított fokhagymát és a csilikrémet, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a lecsöpögtetett lencsével. Apróra kockázzuk a lila hagymát, a petrezselymet felaprítjuk, és elkeverjük a salátával. 2-3 óráig hűtőben tartjuk, hogy érlelődjön.

Zsályás malacsült

Hozzávalók:
1,5 kg bőrős malaccsászár
1 nagy csokor petrezselyem
1 kis csokor friss zsálya
2 zsemle
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors
2 evőkanál olívaolaj
1 kg kiflikrumpli
10 dkg vaj
12-15 levél friss zsálya

A megmosott, szárazra törölt hús bőrét éles késsel sűrűn bekockázzuk. A húsos oldalon középről indulva két kihajtható lebenyt vágunk. Besózzuk a húst a bőrős és a húsos oldalon is. A zsemlék belét elkeverjük a tojással, a reszelt hagymával, az aprított zöldfűszerekkel és a petrezselyemmel, sóval, borssal. A fűszeres tölteléket szétterítjük a húson. Szorosan felgöngyöljük, konyhai kötözővel vagy vastagabb cérnával körbetekerjük a húst. Megkenjük olívaolajjal a bőrét, és 1-1,5 órára 180 fokos sütőbe tesszük. Ekkor a hőfokot 220 fokra emeljük, és további 45 percig sütjük a húst. Közben a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, sós vízben majdnem puhára főzzük. Lecsepegtetjük, teflonserpenyőben, vajban, több részletben ropogósra sütjük. Elkeverjük a zsályalevelekkel, és megsózzuk. A sütés utolsó 5-8 percében a malac köré szedjük.

Narancsos-mákos rétes

Hozzávalók:
6 réteslap
20 dkg mák
15 dkg kristálycukor
2 nagy narancs (héjastól 50 dkg)
5 dkg vaj
1 tojás
porcukor a szóráshoz

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 3-3 réteslapot olvasztott vajjal megkenve egymásra rétegezünk. A narancsok héját lereszeljük, a narancshúst felkockázzuk. A megdarált mákot elvegyítjük a kristálycukorral, lazán belekeverjük a narancskockákat és a héjat. Kettéosztjuk a tölteléket, a réteslapok hosszabb oldalára tesszük, majd szorosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük az elkevert tojással, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, hidegen szeleteljük. Porcukorral szórjuk.

fotó: archív