Konyha

Káposztás ételek a világ körül: 4 recept képpel a tél legjobb zöldségéből

A káposzta, legyen az savanyított, kel- vagy édeskáposzta, szinte minden nemzet asztalán szerepel. Négy különleges receptet is mutatunk.

Már a régiek tudták, hogy a savanyított káposzta sok betegségre gyógyír, a szegények orvosának tartották. Magas C-vitamin-tartalma miatt fontos téli vitaminforrás. Minden fogyókúra sztárja, mert magas a rost- és alacsony a kalóriatartalma, de erősíti a szervezet immunrendszerét. Cukorbetegeknek is ajánlott, ugyanis kiegyenlíti a vér cukortartalmát.

A fogyókúrázók és a cukorbetegek mellett minden egészséges felnőttnek érdemes fogyasztani, akár hetente többször is. A piaci savanyú káposzta akkor jó, ha fehér vagy halványsárga. Gazdagíthatjuk lila hagymával, póréhagymával, reszelt sárgarépával. Ízesíthetjük salátaolajjal, joghurttal, csilipaprikával, kaporral, babérlevéllel.

Tippek

✔ A savanyú káposztát legjobb nyersen fogyasztani. Étvágygerjesztő, és helyrehozza a bélműködést.

✔ Ha túl savanyú, nem kell átmosni, inkább adjunk hozzá egy kevés nyers fejes káposztát, akkor is, amikor töltött vagy székelykáposztát készítünk.

✔ Házi savanyúságok, például csalamádé készítéséhez is felhasználhatjuk. Ilyenkor a befőzőlevet mindig hidegen öntsük a zöldségfélékre.

Görög töltött kel

Hozzávalók:
✔ 1 kis fej kelkáposzta
✔ 50 dkg darált borjúhús
✔ 15 dkg feta sajt
✔ 1 vöröshagyma
✔ 3 gerezd fokhagyma
✔ 1 evőkanál oregánó
✔ 3 evőkanál sűrített paradicsom
✔ 5 dl paradicsomszósz
✔ olívaolaj
✔ 15 dkg rizs

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Beletesszük a darált húst, lepirítjuk, majd aláöntünk egy kevés vizet, hozzáadunk 2 gerezd aprított fokhagymát, beletesszük a szárított oregánót, 3 evőkanál sűrített paradicsomot. Lefedve 40 percig pároljuk, az elpárolgott vizet pótoljuk. A rizst sós vízben kifőzzük, leszűrjük, elkeverjük a raguval. A raguhoz morzsoljuk a feta sajtot.
A káposztaleveleket sós, enyhén ecetes vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük a leveleket, és megtöltjük a húsraguval. A batyukat tűzálló tálba helyezzük.
A paradicsomlevet sózzuk, borsozzuk, 1 gerezd aprított fokhagymával és 3 evőkanál olívaolajjal elkeverjük. Meglocsoljuk a paradicsomszósszal a káposztabatyukat, és 220 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Azeri töltött káposzta

Hozzávalók:
✔ 1 kis fej kelkáposzta
✔ 50 dkg darált marhahús
✔ 1 vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 15 dkg magozott, lágy aszalt szilva
✔ 15 dkg mazsola
✔ 1 teáskanál őrölt fahéj
✔ 1 csapott teáskanál őrölt kurkuma
✔ 3 evőkanál sűrített paradicsom
✔ 3 evőkanál méz
✔ 5 evőkanál fehérborecet
✔ só, frissen őrölt bors, olívaolaj
✔ 15 dkg hosszú szemű rizs

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Beletesszük a darált húst, megpirítjuk, majd öntünk alá egy kevés vizet, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, és lefedve 40 percig pároljuk a húst. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Belekanalazzuk a paradicsomszószt, a mazsolát, sóval, borssal, fahéjjal és kurkumával fűszerezzük. További 20 perc alatt összefőzzük a ragut. A rizst sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a raguval elkeverjük. A káposztaleveleket sós, enyhén ecetes vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük a leveleket, megtöltjük őket a húsraguval, mindegyik közepébe helyezünk egy-egy szem aszalt szilvát. Tálra tesszük a töltött leveleket. A mézet elkeverjük 2 evőkanál fehérborecettel, és meglocsoljuk vele a batyukat.

Orosz káposztaleves

Hozzávalók:
✔ 30 dkg savanyú káposzta
✔ 30 dkg édes káposzta
✔ 30 dkg krumpli
✔ 2 nagyobb sárgarépa
✔ 1 nagy vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 evőkanál liszt
✔ 50 dkg karajcsont
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 3-4 babérlevél
✔ tejföl a tálaláshoz
✔ napraforgóolaj

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a savanyú káposztát és a vékonyra csíkozott édes káposztát. Tovább dinszteljük, rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, majd 2 liter vízzel felöntjük. Beletesszük a karajcsontot, a babérlevelet, a fokhagymát, a feldarabolt zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és 1 órán át főzzük. Tejföllel tálaljuk.

Kínai édes-savanyú káposztaleves

Hozzávalók:
✔ 50 dkg fehér káposzta
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 2 szál sárgarépa
✔ 3 dl paradicsomszósz
✔ 3 evőkanál méz
✔ 2 evőkanál 10%-os ecet
✔ 2 evőkanál burgonyakeményítő
✔ csilipaprika
✔ 3 evőkanál olívaolaj
✔ só, frissen őrölt bors

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Beletesszük a felkockázott káposztát, a megpucolt, gyufaszálra vágott répát és az aprított fokhagymát. Megdinszteljük. Felöntjük a paradicsomszósszal és 2 liter vízzel. Ecettel, sóval, frissen őrölt borssal, mézzel, csípős paprikával ízesítjük. Egyszerre legyen édes is, és savanyú is. 40-45 percig főzzük. Végül enyhén besűrítjük a keményítővel: a keményítőt elkeverjük kevés lével, majd fokozatosan a leveshez öntjük, és összeforraljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta