A fokhagyma szinte minden ismert vitamint tartalmaz. Az ókor óta ismeretes gyógyító hatása, még a kígyómarást is kezelték vele, és rontás, szemmel verés, vámpírok ellen is használták. Maga a természetes antibiotikum. A modern konyha művelői szerint a fokhagymát egészben kell az ételbe tenni, vagy közvetlenül a főzés befejezése előtt finomra aprítva beleszórni.
Egészségünk megőrzéséhez télen érdemes legalább naponta 3-4 gerezdet elfogyasztani belőle. A magyar konyhából kihagyhatatlan, hiszen még a lángost is bedörzsöljük vele, akár csak a pirítós kenyeret. A Bács-Kiskun megyei Bátyán termesztett fokhagyma annyira finom, hogy fesztivált is rendeznek a tiszteletére.
Tippek
✔ A fokhagymalevest készíthetjük magyarosan, rántással, vagy franciásan sajttal, tejszínnel, krumplival sűrítve.
✔ Szórhatunk a tetejére pirított zsemlét,
pirított bacont, reszelt sajtot.
✔ Készíthetjük cipóban is, de ügyeljünk rá,
hogy vastag héjú legyen.
Az ajoli
A fokhagyma érdemeit minden nép elismeri, a török konyha éppúgy, mint a magyar. Provence-ban pedig elengedhetetlen ízesítő. Itt készítik az ajoli elnevezésű fokhagymás majonézt. Húsokhoz, zöldségekhez vagy akár magában is fogyasztják. Kell hozzá 10 gerezd pépesre összetört fokhagyma, ezt keverjük el 2 tojás sárgájával, sózzuk, borsozzuk, és folyamatosan, mindig egy irányban keverve csorgassunk hozzá olívaolajat. Kenhető, de nem folyékony mártás kell hogy legyen belőle. Végül néhány csepp citromlével is ízesíthetjük.
Fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
✔ 2 fej fokhagyma
✔ 3 dkg vaj
✔ 1 közepes fej vöröshagyma
✔ 1 liter zöldség vagy húslé
✔ 2 tojás sárgája
✔ 1 dl tejszín
✔ só, bors
✔ 2 szárazabb kifli
✔ 2 evőkanál olívaolaj
✔ 1-1 teáskanál
szárított oregánó, bazsalikom,
kakukkfű, tengeri só
A fokhagymákat nagyjából megpucoljuk, egészben hagyjuk, és vajon, takaréklángon 10 percig fonnyasztjuk a felaprított hagymával együtt. Felöntjük a zöldséglével, és lefedve 30 percig főzzük. A levest levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk. A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel, majd 2-3 evőkanál levest adunk hozzá, és fokozatosan a meleg leveshez keverjük a tojást (ne legyen nagyon forró, mert akkor összekapja). A levesbetéthez egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, beleszórjuk a szárított zöldfűszereket, megsózzuk, és a fűszeres olajban ropogósra sütjük a vékonyra szelt kiflikarikákat.
Fotó: pexels, Vrábel Kriszta