Vörösbabtorta
HOZZÁVALÓK:
50 dkg száraz vörösbab
2 babérlevél, só
fél szál póréhagyma
4 dkg vaj, 4 tojás
frissen őrölt bors
25 dkg feta sajt
1 nagy pohár sűrű tejföl
1 csokor petrezselyem
1 kiskanál kakukkfű
vaj, zsemlemorzsa a tepsi
kikenéséhez, beszórásához
Az előző este hideg vízben beáztatott vörösbabot babérleveles sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. A megmosott póréhagymát karikákra szeleteljük, a forró vajon kissé megfuttatjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. A feta sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt, hosszúkás, magas peremű tepsibe egyenletesen belerétegezzük a babot, a pórét, a sajtot, a tetejére sajt kerüljön, majd meglocsoljuk a sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, kakukkfűvel simára kevert tejföllel. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük, ha elkészült, 10 percig pihentetjük, és forrón tálaljuk.
Babsaláta gombával
HOZZÁVALÓK:
40 dkg száraz fehérbab
1,5 l zöldségleves
2 babérlevél, só, frissen őrölt bors
30 dkg csiperkegomba
fél dl olívaolaj
1 csokor petrezselyem
1 kis üveg piros húsú marinált
paprika
2 szál zellerzöld
az öntethez:
só, cukor, 10%-os ételecet
Az előző este beáztatott babot a babérleveles zöldséglevesben puhára főzzük, majd kihűtjük.
A csiperkét cikkekre darabolva forró olajon megpirítjuk, és sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük. A paprikát vékony csíkokra metéljük, a megmosott zellerzöldet pedig felaprítjuk.
Végül az előkészített zöldségeket egyenletesen salátástálba rétegezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd fedővel letakarva óvatosan tálba öntjük úgy, hogy a réteges babsaláta egyben maradjon. A levet sóval, borssal, cukorral, ecettel erőteljesen pikánsra ízesítjük, és visszaöntjük a salátára. Tálalásig lefóliázva hűtőben tároljuk, hogy az ízei összeérjenek.
Káposztás lencsekrémes batyu
HOZZÁVALÓK:
15 dkg fejes káposzta
2 evőkanál olaj, 35 dkg liszt
3 tojás, frissen őrölt bors
tej, só, olaj a sütéshez
a töltelékhez:
30 dkg vörös lencse, zöldségleves
3 dkg vaj, 8 centi póréhagyma
2 evőkanál sűrű tejföl + tejföl
a tálaláshoz, só, frissen őrölt bors
1 evőkanál dijoni mustár
6 szál petrezselyem

Lencsefőzelék almával
HOZZÁVALÓK:
50 dkg barna lencse
2 babérlevél
fél dl olaj, só
2 evőkanál liszt
2 savanykás alma
fél kis pohár sűrű tejföl
kevés cukor, ecet
az ízesítéshez
a párizsinyársakhoz:
60 dkg csilis sertéspárizsi
4 bambusznyárs
fél dl olaj a sütéshez
Az előző este beáztatott lencsét lábosba szórjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival ellepje, sózzuk, babérlevéllel ízesítjük, és majdnem puhára főzzük. Közben a rántáshoz a forró olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet. A lencséhez adjuk a megmosott, kimagozott héjastól cikkekre darabolt almát, és berántjuk a zsemleszínű rántással. Ha kell, a levét vízzel pótoljuk, majd ha felforrt, lassú tűzön 4-5 percig főzzük.
Belekeverjük a kevés forró lével elkevert tejfölt, sóval, cukorral, ecettel pikánsra ízesítjük, és lehúzzuk a tűzről. A nyársakhoz a csilis sertéspárizsit 2×2 centis egyforma kockákra daraboljuk, majd a bambusznyársakra húzzuk, és a forró olajon minden oldalukat pirosra sütjük. Ha elkészültek, jó forrón, a lencsefőzelékkel együtt kínáljuk.
Fotó: pexels