Konyha

Mindent is kakaóval: a legfinomabb kakós süti és ital receptek képpel

Először a spanyol arisztokrácia kedvelte meg az Újvilágból érkező „barna aranyat” a 16. században. Cukorral, fűszerekkel keverve kortyolgatták

Először a spanyol arisztokrácia kedvelte meg az Újvilágból érkező „barna aranyat” a 16. században. Cukorral, fűszerekkel keverve kortyolgatták. Kis híján nem a tea, hanem a kakaó lett Anglia nemzeti itala. Egyszerre érkeztek két irányból, a tea Ázsiából, a kakaó Amerikából, és sokáig a kakaó állt nyerésre. Klubok nyíltak, a megfelelő éghajlatú gyarmatokon hatalmas ültetvényeket létesítettek, mert ezzel több és biztosabb pénzt lehetett keresni, mint az aranybányászattal.

A spanyol arisztokrácia és az angol üzletemberek után a minden élvezetre nyitott franciák és olaszok is megkedvelték az egyre finomabbá váló élénkítő italt. A 17. században a Napkirály XIV. Lajos udvarában is hódoltak neki. Európa-szerte elterjedt, de a 17. század végéig csak folyékony formában fogyasztották. A 18. században a szerelmi kalandjairól híres Casanova is megszerette, és még utazásaira is vitt belőle magával.

A 19. század első felében egy holland vegyész feltalálta az eljárást, amellyel az addig inkább massza állagú kakaóból port is lehetett készíteni, és ezzel forradalmasította a kakaófogyasztást, utat nyitva az italok után a süteményeknek.

A kakaó és a forró csoki nem ugyanaz! A forró csokoládéban kakaóvaj is található, így magasabb a zsírtartalma. Mindegy, hogy hideg vagy meleg tejjel keverjük el, vitamintartalma nem változik.

Igazi kincs

Az Amazonas és az Orinoco folyó mentén élő népek, a nagy indián birodalmak tisztában voltak azzal, hogy kincs terem a földjeiken. Szent madaruk eledeleként tartották számon. Rugalmas és fényes bőrüket elsősorban ennek a növénynek köszönhették, amelyet már ők is italként fogyasztottak. Az aranyat kereső spanyol hódítók vezére, Cortès is hamar rájött a csodaitalban rejlő lehetőségekre.

Arra lett figyelmes, hogy egyetlen csésze kakaótól katonái egész nap élénkek maradtak, és frissen meneteltek. A kakaó pedig olyan érték lett Amerikában, mint a bors Európában. Még az európai hódítás után is jó ideig fizetőeszköz maradt.

Reggelire a legjobb!

A kakaó több mint 300-féle különböző értékes vegyületet, káliumot, vasat, cinket tartalmaz. Ha reggelire fogyasztjuk, vitaminokkal és ásványi anyagokkal tölt fel. Magas magnéziumtartalma elengedhetetlen az idegek és izmok működéséhez, segíti a C-vitamin és a kalcium felszívódását. Antioxidáns tulajdonságai miatt hatásos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Koffeintartalma következtében valóban élénkítő, agyserkentő hatású. Magas rosttartalma serkenti az emésztést, enyhe vízhajtó hatásával fokozza a vizeletkiválasztást.

Kakaótippek

✔ A kakaó cukorral elkeverve a palacsinták egyik legjobb tölteléke.

✔ A palacsinta tésztájába is keverhetünk egy kevés kakaót, szép barna lesz tőle.

✔ Ha a palacsintatészta egyharmadába kakaót keverünk és a serpenyőben a többi tésztára csorgatunk belőle, márványos lesz a palacsinta.

Meggyes brownie és bécsi kávé

Hozzávalók:
✔ 15 dkg étcsoki
✔ 12,5 dkg vaj
✔ 10 dkg cukor
✔ 2 kis tojás
✔ 7,5 dkg meggybefőtt
✔ 10 dkg liszt
✔ fél teáskanál sütőpor
✔ 2 evőkanál kakaó
✔ csipetnyi só

A süti: csokit a vajjal gőz fölött felolvasztjuk. Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a sütőporral, csipet sóval és kakaóval elkevert lisztet, beledolgozzuk
a csokoládét, majd 5 dkg meggyet. Sütőpapírral kibélelünk egy sütőformát, beletesszük a tésztát, a tetejére a maradék meggyet. 190 fokon 15-20 percig sütjük. Langyosan tálaljuk, előtte meghinthetjük kakaóval.

  • A kávé: 10 dkg étcsokit 1 dl tejszínnel felolvasztunk, belekeverünk 4 adag erős kávét és 1 evőkanál cukrot. 4 csészébe elosztjuk, a tetejükre tejszínhabot teszünk, és megszórjuk kakaóval. A csésze szélét olvasztott csokiba márthatjuk, várjuk meg, a míg megdermed, és ebbe töltsük a kávét.

Sárga süti és fűszeres kakaó

Hozzávalók:
✔ 10 dkg vaj
✔ 5 dkg porcukor
✔ 1 főtt tojássárgája
✔ 1 tojássárgája
✔ 10 dkg liszt
✔ 5 dkg keményítő
✔ 1 tasak vaníliás cukor
✔ fél citrom
✔ színes cukrok a díszítéshez

A süti: habosra keverjük a vajat a porcukorral, hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a lisztet és a keményítőt. Habzsákból nyomjuk a tésztát sütőpapírra, a tetejére belisztezett ujjunkkal kis bemélyedést készítünk, és 180 fokon 15-20 percig sütjük. Ha kihűlt, cukorkával díszítjük, és fűszeres kakaó mellé kínáljuk.

  • A kakaó: 2 evőkanál kakaóport elvegyítünk 2 evőkanál cukorral, kikeverjük kevés tejjel, és tűzre tesszük. Ha kezd forrni, felöntjük 1 liter tejjel, és felforraljuk. Őrölt fahéjjal, szerecsendióval, csilivel ízesíthetjük, kardamomot tehetünk a tetejére.

Csíkos narancshéj és kávé tojáslikőrrel

Hozzávalók:
✔ 8 dkg étcsoki
✔ 8 dkg fehér csoki
✔ 8 dkg kandírozott narancshéj
✔ 8 dkg kandírozott citromhéj

A süti: A kétfajta csokit külön-külön felolvasztjuk. A gyümölcsöket előbb a fehérbe mártjuk, bevizezett sütőpapírra tesszük, majd hűtőbe, hogy megdermedjen. Ezután az étcsoki következik, de ne fedje el teljesen a fehércsoki-réteget, hogy csíkos maradjon az édesség. Ismételjük meg még egyszer a mártogatást, végül tálalásig tegyük hűtőbe.

  • A kávé: gőz fölött habosra keverünk 6 tojássárgáját 3 evőkanál cukorral, apránként hozzáöntünk 4 csésze kávét és 2 evőkanál kávélikőrt. 10 percig, állandóan kevergetve gőzöljük, 4 csészébe elosztjuk, és kakaóval megszórt tejszínhabbal tálaljuk.

Citromos minitorták és karamelles kávé

Hozzávalók:
✔ 12,5 dkg liszt
✔ 5 dkg porcukor
✔ 1 tojássárgája
✔ 7,5 dkg vaj
✔ 1 csipet só
✔ 1 citrom reszelt héja
✔ 5 dkg citromlekvár
✔ vaj és liszt a formákhoz

A süti: a lekvár kivételével minden hozzávalót összekeverünk, és a tésztát 1-2 mm vékonyra nyújtjuk. Kivajazunk 20 mini tortaformát, melyek egymás mellé rakva ugyanakkora területet fednek le, mint a kinyújtott tészta. A tésztát a formákra terítjük, majd feldaraboljuk, óvatosan megigazgatjuk. Minden kosárkába fél teáskanál lekvárt teszünk, és 180 fokon 20 percig sütjük. Picike citromszeletekkel díszítve tálaljuk.

  • A kávé: karamellt készítünk 10 dkg cukorból 1 evőkanál vízzel, és 4 kávéspohárba osztjuk. A maradékból 4 karamellapocskát teszünk megvajazott sütőpapírra. A forró kávét a poharakba öntjük, a tetejükre tejszínhabot teszünk, és a karamellapocskákkal díszítjük.

Fotó: archív