Konyha

Krémes fánkok: 3 elronthatatlan farsangi édesség recept

A fánk itthon szerves része a farsangi ünnepkörnek. Böjt előtti csemege, ekkor a keresztény hagyományok szerint érdemes minél több fánkot enni a falánk élvezetek megvonása előtt.
eckler fánk recept

Berlini fánk tejcsokiba mártva

HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt
1 csipet só
1 csomag szárított élesztő (7 g)
3 tojás sárgája
5-5 dkg cukor és vaj
langyos tej
1 kis üveg darabos áfonyalekvár
5 dl olaj a sütéshez
30 dkg tejcsokoládé
1 evőkanál olaj

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt, a tojássárgákat, a cukrot és annyi langyos tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, gyúródeszkára borítjuk, meglisztezzük, és fél centi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a felére egy-egy kiskanál lekvárt kanalazunk, befedjük a megmaradt tésztakorongokkal, a széleit kicsit összenyomjuk, és letakarva újból megkelesztjük. Végül forró olajban pirosra sütjük. Ha kihűltek, a tetejüket az olajjal elkevert, vízgőz felett felolvasztott tejcsokiba mártjuk, és ha megdermedt, tálaljuk.

eckler fánk recept

Nagymama képviselőfánkja

HOZZÁVALÓK:
2 dl víz
1 csipet só
10 dkg zsír
20 dkg liszt
5 tojás
a krémhez:
6 dl tej
15 dkg cukor
5 tojás
10 dkg liszt
1 kiskanál vaníliaaroma

A vizet a sóval, zsírral felforraljuk, beleszórjuk a lisztet, és keverve addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojásokat, és a tésztából diónyi halmokat teszünk egy zsírpapírral bélelt tepsibe. 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészültek, kihűtjük, és kicsi kalapokat vágunk a tetejükre.

A krémhez a tej háromnegyedét a cukorral felforraljuk, a tojássárgákat a liszttel, a maradék hideg tejjel, a vaníliaaromával elkeverjük, a forró tejhez öntjük, és lassú tűzön keverve sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, forrón beleforgatjuk a kemény tojásfehérjehabot, ha langyosra hűlt, habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük vele a fánkokat. Végül rátesszük a kalapjukat, és vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

Csokoládés képviselőfánk

HOZZÁVALÓK:
2 dl víz
1 csipet só
10 dkg vaj
20 dkg liszt
5 tojás
a krémhez:
6 dl 30%-os habtejszín
2 csomag habfixáló
5 evőkanál porcukor
20+5 dkg étcsokoládé
1 kiskanál rumaroma

A vizet sóval, vajjal felforraljuk, beleszórjuk a lisztet, addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojásokat, sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi nagyságú halmokat teszünk. 170 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük, majd kihűtjük, és kicsi kalapokat vágunk a tetejükre.

Közben a krémhez a habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot, a vízgőz felett felolvasztott 20 deka langyos étcsokoládét, a rumaromát, és fél órára hűtőbe tesszük dermedni. Végül a fánkkalapokat 5 deka olvasztott csokoládéval megkenjük, a habos krémet habzsákba kanalazzuk, megtöltjük vele a fánkokat, és rátesszük a csokis tetőket. Hidegen tálaljuk.

Fotó: pexels