Konyha

Kivetted a dobozból és most nem tudod, meddig fogyasztható a tojás? Így derítsd ki

A tojás dobozán fel van tüntetve egy hatóságilag szabályozott minőségmegőrzési idő, de megfelelő körülmények között tartva hosszú ideig eltartható a termék.
tojások a hűtőben

A tojás dobozán fel van tüntetve egy hatóságilag szabályozott minőségmegőrzési idő, de megfelelő körülmények között tartva hosszú ideig eltartható a termék. A szakértők általában azt javasolják, hogy a vásárlásól számítva 3-4 héten belül fogyasszuk el a terméket.

A feltört tojásoknál már jobban kell vigyáznunk, a fehérje ugyanis csak 2-4 napig áll el a hűtőben, a tojás sárgája pedig maximum 1-2 napig marad friss.

Ez is érdekelhet: Számít a tojássárgája színe: mikor egészségesebb, ha sötét vagy ha világos?

„A boltok 5-10 napnál idősebb tojást nem vesznek át, tehát viszonylag frissen kerül a polcokra. Ha a termék csomagolásán az „extrafriss” szó szerepel, a tojásrakástól számítva még biztosan nem telt el 9 nap sem. Régen, amíg háznál vagy kisüzemnél folyt a tojástermelés, télen kevés tojás volt és amit a tyúkok nyáron, vagy ősszel tojtak, sokáig el kellett tárolni.

Nagymamáink ezért mindig friss tojást kerestek, mi meg így tanultuk, így szoktuk meg és mindannyian a friss tojásokat keressük.

tojások a hűtőben
Kivetted a dobozból és most nem tudod, meddig fogyasztható a tojás? Így derítsd ki

Direkt régi tojás kell

De mivel a tojás a „csomagolásával együtt él”, minél tovább tartjuk a hűtőben, annál jobban sűrűsödik a beltartalma, ami sok szempontból előnyös is lehet. Egy hetes tojást például könnyebb megpucolni, mint a friss tojást. És ha felcsapunk egy régi szakácskönyvek két hetes tojást ajánlanak a sütéshez, hiszen így kevesebb vizet fogunk belekeverni a sütemény tésztájába. Persze ezzel nem arra buzdítanék mindenkit, hogy a lejárathoz közeli tojást vásárolja, de nem kell aggódnunk, hogy hamar megromlik” – tudjuk meg Pákozd Gergelytől, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnökétől.

Fotó: gettyimages