Konyha

Te is megetted eddig a megbarnult banánt? Szarvashibát követsz el, ha így fogyasztod!

A barnára vagy feketére színeződött banánok nem tűnnek túl étvágygerjesztőnek. Felmerül a kérdés, hogy ilyenkor még fogyaszthatók-e. Itt a válasz.
megbarnult banánok egy kosárban

A barna és fekete foltok sok gyümölcs esetében a frissesség elvesztésére vagy akár romlásra utalhatnak. A banán héja is barnává, majd feketévé válik a hosszabb tárolás során. De vajon ilyenkor még biztonságosan megehető?

Jó tudni: A banán trópusi gyümölcs, amely távoli országokból kerül importálásra, így magas CO₂-kibocsátással jár. Érdemes tehát mértékkel fogyasztani, és ha lehet, bio minősítésű banánt választani.

Barna és fekete banánok fogyasztása: biztonságos?

A rövid válasz: igen, a barnára és feketére érett banánok legtöbbször gond nélkül fogyaszthatók. A héj elszíneződése csupán azt jelzi, hogy a gyümölcs érettségi foka előrehaladott. A barnulási folyamat során a banánban lévő rezisztens keményítő cukorrá alakul, ezért minél érettebb a banán, annál édesebb az íze.

A barna és fekete banánoknak még egészségügyi előnyeik is vannak:

  • Könnyebben emészthetőek, mivel a puhább állagú, magas cukortartalmú banánokban lévő rostok segíthetnek a székrekedés megelőzésében.
  • Gyors energiaforrásként szolgálnak sportolás vagy munka közben, mert cukortartalmuk gyorsan felszívódik.
  • Enyhíthetik a gyomorégést, mert a banánban lévő kálium semlegesítheti a gyomorsavat, valamint védőréteget képezhet a gyomorfalon.
megbarnult banánok egy kosárban
A megbarnult banánokat számos módon felhasználhatod

Mikor ne fogyassz barna vagy fekete banánt?

Bár az érett banánok általában biztonságosan fogyaszthatók, de érdemes odafigyelni a tárolásukra, hogy tovább frissek maradjanak.

Ha azonban penésznyomokat látsz rajta vagy erjedt, romlott szagot érzel, semmiképpen se edd meg!

Fontos: a nagyon érett banánokat is csak mértékkel érdemes fogyasztani, mert magas cukortartalmuk miatt nagy mennyiségben már nem egészségesek.

Mit kezdj a túlérett banánokkal?

A barna és fekete banánok különösen alkalmasak édességek elkészítésére, mivel édesek és puhák:

  • Természetes édesítőként használhatod őket banános turmixokhoz vagy banántejhez.
  • Bananánkenyérbe vagy banántortába kiváló alapanyagként szolgálnak.
  • Banános palacsinta reggelire vagy brunchra finom és laktató fogás.
  • Vegán banánfagylalt vagy „Nicecream” is készíthető belőlük.
  • Ha szereted az izgalmas ízeket, próbáld ki a banánlevest is!

Ez is érdekelhet: Két héttel tovább is eláll a banán, ha ezen a helyen tárolod a konyhában

Forrás: utopia
Fotó: pexels