Konyha

Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos húsvéti receptjei

Aki olyan szerencsés, hogy ismerhette a dédnagymamáját, sosem feledi a konyhája illatát, ahol mindig valamilyen misztikus sütemény készült. A nevét sem tudtuk, csak faltuk jóízűen

Kozáktorta

Hozzávalók:
35 dkg liszt, 25 dkg vaj
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor, kevés tejföl
a töltelékhez:
2 tojásfehérje, 10 dkg porcukor
2 evőkanál barackíz
a torta oldalára
és tetejére:
2 tojásfehérje
2 evőkanál porcukor
1 citrom leve

A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, a sütőporral, a vaníliás cukorral és annyi tejföllel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Letakarjuk fóliával, és hűtőbe téve fél óráig pihentetjük. Négy egyenlő részre vágjuk, cipó alakúra formázzuk, majd lisztezett deszkán 5 mm vastag kör alakúra nyújtjuk. A tésztalapokat külön-külön 190 fokos sütőben megsütjük és kihűtjük.

A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a barackízt, és összedolgozzuk. Három lapon elosztjuk a habos krémet, majd egymásra rakjuk. A tetejére is tésztalap kerül. 2 tojásfehérjét újból kemény habbá verünk, belekeverjük a porcukrot és a citromlevet. Ezzel a habbal bekenjük a torta oldalát, tetejét, és 120 fokos sütőben szárítjuk, majd kissé megpirítjuk. Cikkekre vágva, forrón kínáljuk.

Molnárné tortája

molnárné tortája recept

Hozzávalók:
5 tojás
25 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg darált mogyoró
1 citrom leve, 12 dkg búzadara
fél tasak sütőpor
3 dl tejszín
1 tasak habfixáló
2 evőkanál porcukor
20 dkg aszalt sárgabarack
és mazsola vegyesen

A tojássárgákat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a darált mogyorót, a citrom levét és a sütőporral elkevert búzadarát. Összekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjével, majd kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába tesszük, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Kivesszük a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez kemény habbá verjük a hideg tejszínt a habfixálóval, és beleszórjuk a porcukrot. A tortalapot két lapra vágjuk. Az alját megkenjük a tejszínhabbal, majd ráfektetjük a másik lapot, végül az oldalát és a tetejét is bevonjuk a habbal. A tetejét ízlésesen megrakjuk az aszalt sárgabarackkal és a mazsolával.

Érsekszelet

érsekszelet recept

Hozzávalók:
50 dkg liszt
12 dkg vaj
2 tojás
10 dkg cukor
1 tasak sütőpor, 1 dl tej
a töltelékhez:
50 dkg alma
őrölt fahéj
fél kis üveg ribizlilekvár
1 tojás a tészta kenéséhez

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a sütőport és a tejet. Jól összedolgozzuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. Három egyenlő részre osztjuk, és cipó alakúra formázzuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastag téglalap formájúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megrakjuk a vékony szeletekre vágott almával, és megszórjuk őrölt fahéjjal.

A következő réteg tésztára kenjük a simára kevert ribizlilekvárt, a tetejére pedig a harmadik tésztalap kerül. Megkenjük a felvert tojással, majd 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Kihűtjük, téglalap alakúra vágjuk, és ízlés szerint megszórjuk kevés porcukorral.

Diákkenyér

siákkenyér eredeti recept

Hozzávalók:
3 tojás
20 dkg cukor
5 evőkanál méz
őrölt fahéj és szegfűszeg
10 dkg durvára vágott dió
fél tasak sütőpor
25 dkg liszt

A tojásokat a cukorral és az olvasztott mézzel fehéredésig keverjük. Őrölt fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük, majd beleszórjuk a durvára vágott diót és a sütőporral elkevert lisztet. Simára keverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, majd kisebb háromszögekre vágva tálaljuk.

Fotó: archív