Konyha

Sütemények a hétvégi asztalra: 4 krémes nyalánkság recept képpel akár húsvétra is

A sütemény éppúgy hozzátartozik a vasárnapi menühöz, mint a húsleves és a rántott hús. Négy gazdag receptet hoztunk, amiért rajongani fog a család.

Linzertésztás karamelltorta

Hozzávalók:
✔ 25 dkg liszt
✔ 12 dkg margarin
✔ 1 tojás
✔ csipetnyi só
✔ 1 teáskanál sütőpor
a krémhez:
✔ 10 dkg kristálycukor
✔ 12 dkg margarin
✔ csipetnyi só
✔ 2 dl habtejszín
✔ 5 dkg cukorból készített tört karamell díszítésnek

A tésztához összekeverjük a lisztet a sütőporral, sóval, elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojást, összegyúrjuk a tésztát, és pihenni 20-25 percre a hűtőbe tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a tésztát enyhén lisztezett felületen 7-8 mm vékonyra nyújtjuk. 4 db 21 centis kört vágunk belőle, a lapokat sütőlemezre helyezzük, a tészta alját villával megszurkáljuk, nehezéknek szárazbabot vagy lencsét szórunk bele, és 15 perc alatt készre sütjük a tortalapokat.

A cukorból sötét karamellt készítünk, hozzákeverjük a margarint, és addig melegítjük, amíg a krém újra sima nem lesz. Hagyjuk kihűlni a vajkaramellát, adunk hozzá egy csipet sót, óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habnak felvert tejszínt. A lapokat megtöltjük a karamellkrémmel, és tört karamellel díszítjük a tetejét.

Sárgabarackos mignon

Hozzávalók 16 mignonhoz
a piskótához:
✔ 4 egész tojás
✔ 13 dkg liszt
✔ 13 dkg porcukor
✔ csipet só
✔ 15 dkg margarin
✔ 2 dl sűrű sárgabarack lekvár
✔ 30 dkg porcukor

Elektromos habverővel 4-5 percen keresztül habosodásig verjük az egész tojásokat a cukorral. A lisztet háromszor átszitáljuk, a habverő legalacsonyabb fokozatát használva a tojáskrémhez keverjük, hozzáadunk egy csipetnyi sót. Margarinnal kikenünk és kilisztezünk egy 18×30 centis, szögletes tepsit, beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
A formából kiborított tortát rácson hagyjuk kihűlni. A lekvárt botmixerrel simára pürésítjük. A lágy margarint habosra keverjük 5 dkg porcukorral.

A lekvár felét hozzáadjuk, és krémesre keverjük. Félbevágjuk a kihűlt piskótalapot, megtöltjük a barackos krémmel, ráhelyezzük a másik piskótalapot. Egy órára hűtőbe tesszük, majd felkockázzuk a süteményt. A porcukrot átszitáljuk, és elkeverjük a maradék lekvárral. Ha szükséges, nagyon kis adagokban annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű, de kenhető cukormasszát kapjunk. A sütiket egy tál fölött megcsorgatjuk a cukormázzal.

Citromos tortácskák

Hozzávalók 8 tortácskához
a tésztához:
✔ 25 dkg liszt
✔ 1 teáskanál sütőpor
✔ csipetnyi só
✔ 12 dkg margarin
✔ 1 tojás
a krémhez:
✔ 20 dkg margarin
✔ 4 citrom
✔ 4 egész tojás
✔ 10 dkg cukor

A liszhez keverjük a sütőport, a sót, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojást, és összegyúrjuk a tésztát. Folpackban 25 percre hűtőbe tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a tésztát lisztezett felületen 8 mm vékonyra nyújtjuk,10 centis átmérőjű formával kiszaggatjuk, majd 9 centis mini tortaformákba (vagy egy nagy, 28-centis piteformába) helyezzük. A tészta alját villával megszurkáljuk, nehezéknek szárazbabot szórunk bele, és 15 perc alatt készre sütjük a tortákat.

A 4 citrom héját összemorzsoljuk a cukorral, hozzáadunk 1,5 dl citromlevet és 4 egész tojást. Alaposan elkeverjük a krémet, majd gőz fölött, folyamatosan kevergetve besűrítjük. A még meleg krémbe belekeverünk 20 dkg Rama Vajas Ízt, amíg teljesen fel nem olvad. A kisült tortákba öntjük a kihűlt citromkrémet, és szilárdulásig hűtőbe tesszük. Szilárdulás után a krém vágható!

Húsvéti omlós vajas keksz

Hozzávalók
40-50 kekszhez:
✔ 20 dkg finomliszt
✔ 10 dkg kukoricaliszt
✔ 10 dkg porcukor
✔ 20 dkg margarin
✔ színes díszítőcukor

Az összevegyített liszteket elkeverjük a porcukorral és az olvasztott margarinnal. Összegyúrjuk a tésztát, és 15-20 percre pihenni félretesszük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen kb. 7-8 mm vékonyra nyújtjuk, húsvéti kiszúróformával kekszeket szaggatunk. Színes cukorral díszítjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. Ne süljön pirosra, mert akkor kiszárad! Várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek a kekszek, csak ezután mozdítsuk el őket a tepsiről!

Fotó: Vrábel Kriszta