Reggeli vajaszsemle
Hozzávalók:
35 dkg fehér liszt
5 dkg vaj
3 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 teáskanál őrölt fahéj
1,5 dl langyos tej
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
a díszítéshez:
5-5 dkg liszt és kristálycukor
- Az élesztőt langyos tejben elkeverjük. A lisztet, cukrot, fahéjat és a mazsolát összevegyítjük, hozzáadjuk a vajat, a tojást és a tejet.
- A tésztát alaposan összegyúrjuk, 5-6 percen keresztül dagasztjuk. Letakarva 1,5-2 órán át kelesztjük.
- Utána 8 részre osztjuk, kerek zsemléket formázunk belőle, éles késsel kereszt alakban bevágjuk a tetejüket (ne túl mélyen!), és 30 percig kelesztjük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A cukrot 1,5 dl vízzel 3-4 perc alatt felforraljuk és félretesszük. Simára keverünk 5 dkg lisztet kb. 1 dl vízzel, a sűrű masszát kinyomó zsákba töltjük.
- Az újra megkelt zsemlék bevágásaiba szintén kereszt alakban tésztát nyomunk a kinyomó zsákból.
- A zsemléket 25-30 perc alatt készre sütjük, majd a sütőből kivéve azonnal bekenjük őket a cukorsziruppal.
Csokis-diós kalács
Hozzávalók:
45 dkg fehér liszt
1 tasak instant élesztő
20 dkg margarin
1,8 dl tej
2 tojás+1 sárgája a megkenéshez
10 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
10 dkg dió
- Az élesztőt a lisztben elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a margarint és a tejet, és konyhai robotgéppel sima tésztává dagasztjuk. Keleszteni nem is kell.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen rászórjuk az apróra tört csokoládét és diót, a tésztát feltekerjük, és margarinnal kikent, liszttel kiszórt 1 literes őzgerincformába helyezzük.
- Letakarva 15 percig pihentetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tojássárgáját elkeverjük 3 evőkanál vízzel, megkenjük vele a kalácsot, megszórjuk kristálycukorral, és 180 fokon 40-45 perc alatt megsütjük. Ha pirul a teteje, alufóliával letakarjuk.
Foszlós kalács
Hozzávalók:
50 dkg fehér liszt
2 tojás sárgája
8 dkg cukor
15 dkg margarin
3 dl tej
1 csomag instant élesztő
5 dkg kandírozott narancshéj
a mázhoz:
1 tojás fehérje
porcukor, jégcukor, mandulaforgács
- A kelt tésztához a lisztet az élesztővel összevegyítjük, és egy keverő-tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a langyos tejet, a margarint, a 2 tojás sárgáját és a cukrot.
- Konyhai robotgép dagasztóspiráljával először alacsony, majd magas fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, hozzádolgozzuk az apróra kockázott kandírozott narancshéjat is.
- A tésztát két részre osztjuk, az egyikből nagyobb darabot formázunk, a többiből kisebb hosszúkás gombócokat az oldalakhoz. Így olyan lesz az egész, mint egy galamb. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tojásfehérjét elkeverjük annyi porcukorral, hogy sűrű masszát kapjunk. Megkenjük a kalácsot a masszával, megszórjuk a jégcukorral, mandulaforgáccsal, és 30-35 perc alatt készre sütjük.
fotó: pexels