Konyha

Húsvéti ünnepi kalács: két nap múlva sem szárad ki a sütemény, ha ezt teszed a tésztába

A húsvéti kalács mindig az ünnepi asztal dísze, amiből sosem lehet és nem is érdemes csak egyet sütni. A kelt tészták azonban hamar kiszáradhatnak, másnapra már csak árnyékuk önmaguknak. Segítünk, hogy idén ne így legyen!
húsvéti kalács olcsó egyszerű recept

Reggeli vajaszsemle

Hozzávalók:
35 dkg fehér liszt
5 dkg vaj
3 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 teáskanál őrölt fahéj
1,5 dl langyos tej
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
a díszítéshez:
5-5 dkg liszt és kristálycukor

  1. Az élesztőt langyos tejben elkeverjük. A lisztet, cukrot, fahéjat és a mazsolát összevegyítjük, hozzáadjuk a vajat, a tojást és a tejet.
  2. A tésztát alaposan összegyúrjuk, 5-6 percen keresztül dagasztjuk. Letakarva 1,5-2 órán át kelesztjük.
  3. Utána 8 részre osztjuk, kerek zsemléket formázunk belőle, éles késsel kereszt alakban bevágjuk a tetejüket (ne túl mélyen!), és 30 percig kelesztjük.
  4. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  5. A cukrot 1,5 dl vízzel 3-4 perc alatt felforraljuk és félretesszük. Simára keverünk 5 dkg lisztet kb. 1 dl vízzel, a sűrű masszát kinyomó zsákba töltjük.
  6. Az újra megkelt zsemlék bevágásaiba szintén kereszt alakban tésztát nyomunk a kinyomó zsákból.
  7. A zsemléket 25-30 perc alatt készre sütjük, majd a sütőből kivéve azonnal bekenjük őket a cukorsziruppal.

Csokis-diós kalács

Hozzávalók:
45 dkg fehér liszt
1 tasak instant élesztő
20 dkg margarin
1,8 dl tej
2 tojás+1 sárgája a megkenéshez
10 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
10 dkg dió

  1. Az élesztőt a lisztben elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a margarint és a tejet, és konyhai robotgéppel sima tésztává dagasztjuk. Keleszteni nem is kell.
  2. Lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen rászórjuk az apróra tört csokoládét és diót, a tésztát feltekerjük, és margarinnal kikent, liszttel kiszórt 1 literes őzgerincformába helyezzük.
  3. Letakarva 15 percig pihentetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  4. A tojássárgáját elkeverjük 3 evőkanál vízzel, megkenjük vele a kalácsot, megszórjuk kristálycukorral, és 180 fokon 40-45 perc alatt megsütjük. Ha pirul a teteje, alufóliával letakarjuk.

húsvéti kalács olcsó egyszerű recept

Foszlós kalács

Hozzávalók:
50 dkg fehér liszt
2 tojás sárgája
8 dkg cukor
15 dkg margarin
3 dl tej
1 csomag instant élesztő
5 dkg kandírozott narancshéj
a mázhoz:
1 tojás fehérje
porcukor, jégcukor, mandulaforgács

  1. A kelt tésztához a lisztet az élesztővel összevegyítjük, és egy keverő-tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a langyos tejet, a margarint, a 2 tojás sárgáját és a cukrot.
  2. Konyhai robotgép dagasztóspiráljával először alacsony, majd magas fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk.
  3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, hozzádolgozzuk az apróra kockázott kandírozott narancshéjat is.
  4. A tésztát két részre osztjuk, az egyikből nagyobb darabot formázunk, a többiből kisebb hosszúkás gombócokat az oldalakhoz. Így olyan lesz az egész, mint egy galamb. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  6. A tojásfehérjét elkeverjük annyi porcukorral, hogy sűrű masszát kapjunk. Megkenjük a kalácsot a masszával, megszórjuk a jégcukorral, mandulaforgáccsal, és 30-35 perc alatt készre sütjük.

fotó: pexels