A húsvét azt jelentette, hogy a hosszú, negyvennapos böjt után végre elkövetkezhetett „a hús vétele”, a visszatérés a húsevéshez. A családi ebéden terítsük szépre az asztalt, és teremtsünk ünnepi hangulatot néhány apró fortéllyal. A sárga virágok, az üde zöld fű a megújulást, a természet újjászületését idézik. A gyerekek kedvéért kicsi játékokat, csokinyuszikat, csibéket is szerepeltethetünk a teríték mellett, vagy süthetünk névre szóló mézeskalács nyuszit. És persze jó, ha mindenütt ott vannak a húsvét jelképei, a tojások!
Piros tojás
Az ősi népek mágikus erőt tulajdonítottak a tojásnak, a termékenység, az élet, a megújulás szimbólumának tartották. A keresztény vallásba beépültek a népszokások, és a megújulás eszméje összefonódott Krisztus feltámadásával. A tojást húsvétkor megszentelik, és szokás lett az ajándékozása is. Amikor a héját feltörik, az ahhoz hasonlítható, ahogy Krisztus a sziklasírja falait széttörve feltámadt, a piros szín pedig a megváltó kiontott vérére emlékeztette a hívőket.
Morzsák a földre
A húsvétot a zsidó és a keresztény vallás is ünnepli a maga módján. Ugyanakkor a tavasz ünnepe is, a természet feltámadásának. Az ételek ilyenkor különös jelentőséget kaptak. Húsvét vasárnap reggel az asszonyok főtt sonkát, festett főtt tojást, tormát, kalácsot, bort vittek kosárban a misére, amit a pap megszentelt. A húsvéti étel morzsáit megőrizték, hogy nyáron meghintsék és termékenyebbé tegyék vele a földet, vagy a tyúkok elé szórták, hogy jobban tojjanak. A sonkacsontot gyümölcsfára akasztották, hogy többet teremjen.
Kéregben sült sonka
Hozzávalók:
✔ 1 kg kötözött lapocka
✔ 4-5 db babérlevél
✔ 1 evőkanál szemes bors
✔ 1 evőkanál mustár
✔ 2 evőkanál méz
✔ 1 tojás sárgája
✔ 1 teáskanál őrölt bors
✔ 1 teáskanál majoránna
✔ 15 dkg zsemlemorzsa
A sonkát a babérlevéllel, szemes borssal együtt puhára főzzük. Ha kissé kihűlt, levesszük a bőrét. A mustárt elkeverjük a mézzel, őrölt fekete borssal, a majoránnával, a tojás sárgájával, megkenjük vele a sonkát, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, majd hagyjuk hűlni. Hidegen szeleteljük.
Kínáljunk hozzá főtt tojást.
Mandulás tekert kalács
Hozzávalók:
✔ 55 dkg liszt
✔ 4 tojás sárgája
✔ 12 dkg vaj
✔ 8 dkg cukor
✔ 1 dl víz
✔ 1,2 dl tej
✔ 10 dkg mandula
✔ 7 g szárított élesztő
✔ 1 narancs héja
✔ 2 dl narancslekvár
12 dkg lisztet elkeverünk 1 dl vízzel és az élesztővel, és szobahőmérsékleten 45 percig hagyjuk kelni. Hozzászitáljuk a többi lisztet, belekeverjük a cukrot, a lágy vajat, 3 tojás sárgáját, a tejet, a narancs lereszelt héját. Alaposan átgyúrjuk a tésztát, és addig dagasztjuk, amíg lágy kalácstésztát nem kapunk. 2-2,5 órán át kelesztjük. (Viszonylag későn fog megindulni a kelés). Kettészedjük a tésztát, lisztezett felületen mindkét darabot egészen vékonyra (kb. 40×30 cm téglalapnak) kinyújtjuk, megkenjük narancslekvárral, megszórjuk durvára tört mandulával és reszelt narancshéjjal. Feltekerjük, majd 8 felé vágjuk a rudakat.
A tekercseket kivajazott, kilisztezett 28 cm-es, kivehető aljú, kerek sütőformába tesszük, újabb 40 percig kelesztjük, megkenjük 1 evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.
Kapros zöldségleves főtt tojással
Hozzávalók:
✔ 4 zsenge sárgarépa
✔ 2 fehérrépa
✔ 1 zsenge karalábé
✔ 1 vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 csokor kapor
✔ 4 főtt tojás
✔ 2 dl tejföl
✔ fél citrom
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj
✔ 1 evőkanál liszt
Az apróra kockázott vöröshagymát az aprított fokhagymával együtt olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott zöldségeket, a forró olajban átforgatjuk, majd rászórjuk a lisztet, azzal is átkeverjük, és felöntjük 1,2 dl vízzel. Beletesszük az aprított kaprot, megsózzuk, megborsozzuk, és puhára főzzük a zöldségeket. A kész levest citrommal és tejföllel ízesítjük, főtt tojással kínáljuk.
Darás rácsos pite
Hozzávalók:
✔ 30 dkg liszt
✔ 15 dkg vaj
✔ 1 evőkanál porcukor
✔ 1 tojás
✔ csipet só
a töltelékhez:
✔ 10 dkg búzadara
✔ 25 dkg túró
✔ 5 dkg mazsola
✔ 5 dkg kandírozott narancs
✔ 3 egész tojás
✔ 5 dkg cukor
A liszthez adjuk a felkockázott vajat, a tojást, a porcukrot és egy csipet sót, és összegyúrjuk a tésztát. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A darát tejben kifőzzük. Elkeverjük a túróval, 5 dkg cukorral, a tojások sárgájával, a mazsolával és a kockázott, kandírozott narancshéjjal.
A fehérjéket habbá verve óvatosan hozzákeverjük. A tésztát úgy nyújtjuk ki, hogy egy 22-24 cm-es piteformába beférjen. A rácsozáshoz hagyjunk meg egy kevés tésztát. Beletöltjük a túrós krémet, majd a csíkokra vágott tésztával berácsozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta