Konyha

Ezt rontják el a legtöbben a húsvéti sonka főzésekor: így készítsd el a tökéletes menüt

A húsvéti asztal egyik elmaradhatatlan fogása a főtt sonka, amelynek íze és szaftossága nagyban múlik az elkészítés módján. Ha szeretnéd, hogy a sonkád omlós, ízletes és tökéletes állagú legyen, érdemes odafigyelni néhány fontos lépésre.
húsvéti sonkatál piros tojással diós kaláccsal

1. A megfelelő sonka kiválasztása

A legjobb eredmény érdekében válassz jó minőségű, füstölt sonkát. A parasztsonka vagy a házi füstölésű változatok különösen finomak, de a bolti sonkák közül is találhatsz jó alternatívákat. Fontos, hogy ne legyen túl sós vagy száraz.

2. A sonka áztatása

A füstölt sonkát főzés előtt érdemes hideg vízben áztatni 8-12 órán keresztül (akár egy éjszakán át). Ez segít csökkenteni a sótartalmát, és egyenletesebb ízt ad a sonkának. Ha nagyon sósnak érzed, néhány óránként cseréld le a vizet.

Ez is érdekelhet:

3. A főzés titkai

  • Hideg vízben kezdd a főzést: A sonkát mindig hideg vízbe tedd fel főni, így fokozatosan engedi ki az ízeket.

  • Ne rotyogtasd, inkább lassan főzd: Közepes-alacsony hőfokon, gyöngyöző vízben érdemes főzni, hogy az ízek jól összeérjenek.

  • Fűszerezés: A főzővízbe érdemes babérlevelet, egész fekete borsot, hagymát, fokhagymát, esetleg szegfűszeget vagy borókabogyót tenni, hogy még ízletesebb legyen.

  • Főzési idő: Általános szabály, hogy 1 kg sonkára kb. 1 óra főzési időt számolj. Ha csontos a sonka, kicsit hosszabb időre lehet szükség.

Ez is érdekelhet:

  1. Így lesz tökéletes a húsvéti sonka: elronthatatlan tippek a nagyi titkos receptfüzetéből
  2. 10 perc alatt készül el a világ legfinomabb spárgája air fryerben: megőrül érte az internet
  3. Mennyei medvehagymás rakott tészták: 4 krémes recept képpel

4. A pihentetés és szeletelés

Hogy megfőtt-e a hús, tűpróbával ellenőrizhetjük, vagy akár egy villával: ha könnyedén kiszakíthatunk egy darabot a sonkából, akkor már puha. A tojásokat és az ízesítőket kiszedhetjük, a megfőtt sonkát azonban hagyjuk lefedve a levében, amíg teljesen ki nem hűl. Így biztosíthatjuk, hogy szaftos és omlós maradjon, hogy ne essen szét, és könnyen vághassunk belőle szép szeleteket. Még könnyebb lesz szelni, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.

húsvéti sonkatál piros tojással diós kaláccsal
Ha így készíted, sosem szárad ki a sonka

5. Felhasználás és tálalás

A sonkát hagyományosan frissen reszelt tormával, főtt tojással, kaláccsal vagy friss kenyérrel tálalják. A főzőlevet ne öntsük ki, dobozokba töltve fagyasszuk le, később kiváló alap lehet bableveshez, krumplileveshez, vagy bármi olyan ételhez használhatjuk, amelyhez füstölt ízre van szükségünk. De a húsvéti tojást is megfőzhetjük benne. Ha kötözött sonkát főztünk, még frissiben szedjük le róla a zsineget, mert beleragadhat.

Sütve is jó

A sonkát nemcsak főzhetjük, de süthetjük is. Tűzdelhetjük szegfűszeggel, sőt mézes-mustáros mázzal is bekenhetjük sütés előtt. Hamarabb, 2 óra alatt elkészül, mint a főtt változat, de vigyázzunk, ellenőrizzük gyakran, ­nehogy túlsüssük és kiszáradjon.

Ha ezeket a lépéseket követed, biztosan tökéletes és ízletes húsvéti sonkát tálalhatsz az ünnepi asztalon!

Ez is érdekelhet: Készülj a Meglepetés receptjeivel a húsvétra: Sonkával töltött kalácskoszorú tormakrémes reteksalátával

Fotó: gettyimages