Konyha

Készüljön a Meglepetés receptjeivel a húsvétra: Sonkával töltött kalácskoszorú tormakrémes reteksalátával

A megújulást, az újjászületést, a tavaszt ünnepeljük húsvétkor. Már nagyon ki vagyunk éhezve a friss zöldségekre. Szerencsére a természet gondoskodik rólunk!

Sonkával töltött kalácskoszorú tormakrémes reteksalátával

Hozzávalók 8 adaghoz

a kalácstésztához:
• kb. 2 dl langyos tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 evőkanál méz
• 50 dkg liszt
• 1 teáskanál só
• 2 db tojás (az egyik a kenéshez)
• 1,5 dl natúr joghurt
• 8 dkg vaj

a töltelékhez:
• 1 teáskanál mustár
• 2 evőkanál ecetes, reszelt torma
• 30 dkg főtt húsvéti sonka
• 2 db főtt tojás
a salátához:
• 2 csomag retek
• 2 evőkanál fehérborecet
• 2 evőkanál ecetes, reszelt torma
• 2 evőkanál majonéz
• 2 evőkanál tejföl
• 1 csokor snidling
• só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A langyos tejet krémesre keverjük az élesztővel és a mézzel. A lisztet elvegyítjük a sóval, adunk hozzá egy egész tojást, az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a joghurtot. A folyadék mennyisége a liszt minőségétől, a tojás nagyságától függ. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adjunk hozzá még tejet, amíg gyúrható, lágy tésztát kapunk. Addig dagasztjuk, míg teljesen homogén lesz, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
2. Lisztezett felületen kinyújtjuk a megkelt tésztát úgy, hogy kb. 1,5 cm vastag, kb. 40×80 cm-es téglalap legyen. A rövidebb oldallal párhuzamosan, a tészta feléig vékony csíkokban felvágjuk. A nem felcsíkozott részt megkenjük mustárral, tormával, rákenjük az apróra kockázott sonkát és tojást, majd a töltelék felőli részről kezdve hosszú rúdnak feltekerjük.
3. A rudat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a két végét összefogva karikát formázunk. Újabb 30 percig kelesztjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kalácsot megkenjük a felvert tojással, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
4. A retket felezzük vagy negyedeljük, enyhén sózzuk, meglocsoljuk az ecettel. A tormát, a majonézt, a tejfölt és az aprított snidlinget egy tálban elkeverjük, majd beleforgatjuk a retket.

Fotó: Vrábel Kriszta