Kapros spárgatorta
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- csipet só
- 2 tojás
- 1 dl tejszín
- 5 dkg ementáli sajt
- 25 dkg zöldspárga
- 1 csokor kapor
A vajat összegyúrjuk a liszttel, megsózzuk, folpackba tekerjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A spárgát 5 centisre daraboljuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejszínt, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, és beletesszük az aprított kaprot. A tésztát egy közepes tepsiben 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, hagyunk egy kis peremet, beleöntjük a tojást, ráhelyezzük a spárgákat, és 25 percig sütjük.
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei
Petrezselymes vajgaluskás leves
Hozzávalók:
- 25 dkg fehér spárga
- 25 dkg zöldspárga
- 1 csokor zsenge sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 3 evőkanál tejföl
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 teáskanál vaj
- búzadara, liszt, só
A répát és a spárgát megpucoljuk. A répát karikázzuk, a spárgát feldaraboljuk. 1 evőkanál vajon 2-3 percig dinszteljük a répát, hozzáadjuk a feldarabolt fehér és zöldspárgát. Felöntjük 1 liter vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, adunk hozzá egy fej félbevágott vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát. Lefedve, takarékon 20 percig főzzük a levest. Közben elkészítjük a galuskát. 1 tojást elkeverünk fele-fele arányban összekevert darával és liszttel, úgy, hogy csipetke sűrűségű tésztát kapjunk.
Eldolgozunk benne 1 teáskanál szobahőmérsékletű vajat és friss, aprított petrezselymet. Megsózzuk. A galuskát a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, fokozatosan hozzákeverünk pár kanál levest. Ha a galuska megfőtt, levesszük a levest a tűzről, és elkeverjük benne a tojásos tejfölt.
Sertésszűz tárkonyos spárgás szósszal
Hozzávalók:
- 80 dkg sertésszűz egyben
- 25 dkg fehér spárga
- 2 dl húslé
- 2 dl tejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- só, bors, tárkony
A hagymát felkockázzuk, vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megpucolt, feldarabolt spárgát. Felöntjük húslével, szárított tárkonyt szórunk bele, és addig főzzük, amíg a spárga megpuhul. Hozzáadjuk a tejszínt, megsózzuk, megborsozzuk, és a mártást összeturmixoljuk. Ha nagyon szálas a spárga, szűrőn szűrjük át.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A húst sózzuk, borsozzuk, kevés olajon, serpenyőben minden oldalról kérget sütünk rá, majd 25-30 percre a sütőbe tesszük. Szeletelés előtt szobahőmérsékleten 10 percig pihenni hagyjuk. Szeletelve, főtt rizzsel és a spárgaszósszal tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle
Fotó: archív