Konyha

Spárgaszezon: 3 recept képpel, amivel maximálisan kiélvezheted a tavasz kedvenc zöldjét

Hiába elérhető szinte bármi a boltokban, mégis a frissen termett, szezonális zöldség és gyümölcs a legegészségesebb. Most például a spárgának van szezonja, főzzünk belőle jókat!
kapros spárga torta

Kapros spárgatorta

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg ementáli sajt
  • 25 dkg zöldspárga
  • 1 csokor kapor

A vajat összegyúrjuk a liszttel, megsózzuk, folpackba tekerjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A spárgát 5 centisre daraboljuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejszínt, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, és beletesszük az aprított kaprot. A tésztát egy közepes tepsiben 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, hagyunk egy kis peremet, beleöntjük a tojást, ráhelyezzük a spárgákat, és 25 percig sütjük.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Petrezselymes vajgaluskás leves

spárgaleves recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg fehér spárga
  • 25 dkg zöldspárga
  • 1 csokor zsenge sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 teáskanál vaj
  • búzadara, liszt, só

A répát és a spárgát megpucoljuk. A répát karikázzuk, a spárgát feldaraboljuk. 1 evőkanál vajon 2-3 percig dinszteljük a répát, hozzáadjuk a feldarabolt fehér és zöldspárgát. Felöntjük 1 liter vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, adunk hozzá egy fej félbevágott vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát. Lefedve, takarékon 20 percig főzzük a levest. Közben elkészítjük a galuskát. 1 tojást elkeverünk fele-fele arányban összekevert darával és liszttel, úgy, hogy csipetke sűrűségű tésztát kapjunk.

Eldolgozunk benne 1 teáskanál szobahőmérsékletű vajat és friss, aprított petrezselymet. Megsózzuk. A galuskát a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, fokozatosan hozzákeverünk pár kanál levest. Ha a galuska megfőtt, levesszük a levest a tűzről, és elkeverjük benne a tojásos tejfölt.

Sertésszűz tárkonyos spárgás szósszal

spárgás szósz husival recept

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertésszűz egyben
  • 25 dkg fehér spárga
  • 2 dl húslé
  • 2 dl tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors, tárkony

A hagymát felkockázzuk, vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megpucolt, feldarabolt spárgát. Felöntjük húslével, szárított tárkonyt szórunk bele, és addig főzzük, amíg a spárga megpuhul. Hozzáadjuk a tejszínt, megsózzuk, megborsozzuk, és a mártást összeturmixoljuk. Ha nagyon szálas a spárga, szűrőn szűrjük át.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A húst sózzuk, borsozzuk, kevés olajon, serpenyőben minden oldalról kérget sütünk rá, majd 25-30 percre a sütőbe tesszük. Szeletelés előtt szobahőmérsékleten 10 percig pihenni hagyjuk. Szeletelve, főtt rizzsel és a spárgaszósszal tálaljuk.

Ez is érdekelhet: Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle

Fotó: archív