Zöldborsófelfújt
Hozzávalók:
- 25 dkg zöldséglevesben főtt zöldborsó
- 8 vékony szelet főtt füstölt sonka
- 6 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- forró tej
- 3 tojás
- 1 nagy csokor petrezselyem
- őrölt bors, só
A vajat felolvasztjuk, a lisztet kicsit megfuttatjuk benne. Kevergetve felöntjük annyi felforrósított tejjel, hogy sűrű besamelt kapjunk, majd levesszük a tűzről, és amikor kicsit kihűlt, belekeverjük a tojások sárgáját, a puhára főtt, leszűrt zöldborsót, az aprított petrezselymet, és sóval, borssal ízesítjük.
A tojások fehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a zöldborsós besamelbe. Négy kisebb, kivajazott kerek formát kibélelünk a sonka-szeletekkel, és megtöltjük a masszával. 170 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei
Snidlinges pulykamell
Hozzávalók:
- 4 szelet pulykamellfilé
- 1 nagy csokor snidling
- 4 dkg vaj
- só, durvára tört színes bors
a zöldborsóhoz:
- 60 dkg zöldborsó
- 2 dkg vaj
- 15 dkg húsos füstölt sonka
- 8 dl zöldségleves
- 1 csokor petrezselyem
- őrölt bors, só
Az ujjnyi vastagra vágott pulykamellet kicsit kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval, színes borssal és aprított snidlinggel. Fóliával letakarva, 2-3 órára a hűtőbe tesszük pácolódni, majd a közepesen forró vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük, és félretesszük.
Közben a zöldborsóhoz megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk a kis kockákra vágott füstölt sonkát, majd hozzáöntjük a zöldséglevesben előzőleg megfőzött, leszűrt zöldborsót. Sóval, borssal, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, és közepes tűzön összepároljuk. Tálaláskor a sült pulykaszeleteket tányérokra tesszük, és az egyik felükre ráhalmozzuk a sonkás zöldborsóragut.
Zöldborsós sertésragu
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéscomb
- 50 dkg zöldborsó
- 1 zöldpaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- fél dl olaj
- őrölt bors, só
a tésztasüveghez:
- 40 dkg kenyérliszt
- 2 dkg vaj
- fél tasak szárított élesztő (3,5 g)
- 2 tojás,
- 1 mokkáskanál só, víz
Olajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a felkockázott húst, fehéredésig sütjük, és rászórjuk a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és félpuhára pároljuk. Beleszórjuk a zöldborsót, a zöldpaprikát, a petrezselymet, és közepes tűzön készre főzzük. A hozzávalókból könnyen gyúrható tésztát állítunk össze, és fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük. A ragut magas falú tányérokba szedjük.
A tésztát 4 részre osztjuk, lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, majd mindegyikből akkora kört vágunk, hogy befedje a tányért. A tányérok külső szélét felvert tojással megkenjük, ráfektetjük a tésztát, és a tányér széléhez nyomkodjuk. Megkenjük tojással, és a maradék tésztaszélekkel díszítjük. Újból megkenjük tojással, 190 fokos sütőben pirosra sütjük, és forrón kínáljuk.
Ez is érdekelhet: A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír
Illatos zöldborsós csirke
Hozzávalók:
- 1 kg csirke felsőcomb
- 40 dkg zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 4 sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
- 3 szál kakukkfű
- 2 dl száraz fehérbor
- fél dl olívaolaj
- őrölt bors, só
A hagymát cikkekre vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk. A csirkecombokat kevés forró olajban átpirítjuk. A zöldborsót a hagymával és a répával római tálba rétegezzük, megszórjuk sóval, borssal és aprított petrezselyemmel. A csirkét sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, és a zöldségekre fektetjük. Meglocsoljuk a száraz fehérborral, olívaolajjal, és a fedelével letakarjuk.
180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megpároljuk. Néha megforgatjuk, de a csirkecombok mindig maradjanak a tetején. Ha már minden megpuhult, levesszük az edény tetejét, és 10-15 percig sütjük, hogy a hús teteje kissé megpiruljon.
Édesköményes-zöldborsós lepény
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 6 g szárított élesztő
- só
- 0,5 dl olívaolaj
- 3-3,5 dl langyos víz
- 2 közepes méretű édeskömény
- 20 dkg extra zsenge zöldborsó (fagyasztott)
- 2,5 dl tejszín
- 1 egész tojás
- só, bors, olívaolaj
Elkészítjük a lepénytésztát: a lisztet elvegyítjük az élesztővel, csipet sóval, hozzáadjuk az olívaolajat és fokozatosan a langyos vizet. Ruganyos tésztát gyúrunk, és szobahőmérsékleten, konyharuhával lefedve 1,5 órán át kelesztjük. Az édesköményt megmossuk (szép, sértetlen külső héjú darabokat válasszunk, akkor nem kell hámozni), a szárát kivágjuk, a kaporszerű levelét félretesszük, a maradék részt vékonyan felszeleteljük. Kevés olívaolajon megfonnyasztjuk a szeletelt édesköményt, a zöldborsóval együtt.
Belekeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az aprított levélkéket. Ha meghűlt, belekeverjük az egész tojást. A tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk (lehet több darabban is) úgy, hogy hagyunk neki egy 2-3 cm-es peremet. Beleszedjük az édesköményes szószt, majd 250 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Krémsajtos, szalonnás, zöldborsós tészta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg rövid tészta (fusilli, pillangó, penne)
- 50 dkg zöldborsó (pucolt mennyiség)
- 20 dkg natúr, tejszínes krémsajt
- 1 dl 10%-os főzőtejszín
- 2 db tojás
- 15 dkg kockázott bacon
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
1Egy nagy serpenyőben megpirítjuk a kockázott bacont. Amikor kész, félretesszük, és hozzákeverjük a reszelt fokhagymagerezdeket.
Forrásban lévő, bő, sós vízbe tesszük a tésztát és a megtisztított borsót. Puhára főzzük a tésztát, majd leszűrjük és a pirított baconre szedjük.
Egy tálban elkeverjük az egész tojásokat, megsózzuk, megborsozzuk. Simára keverjük a krémsajttal és a főzőtejszínnel, majd a tésztára öntjük, és összemelegítjük. Ha szükséges, tovább sózzuk, borsozzuk.
Zöldborsókrokett paradicsommártással
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg krumpli
- 25 dkg zöldborsó (pucolt mennyiség)
- 1 db tojás
- 5 dkg liszt
- 7 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg füstölt sonka
- só, frissen őrölt bors
- fél citrom reszelt héja
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
- 2 dl paradicsompüré
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál méz
- 1 mokkáskanál csilikrém
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
A hámozott, nagyobb kockákra vágott krumplit a zöldborsóval együtt sós vízben egészen puhára főzzük, leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Amint kihűlt, villával összetörjük. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet, az apró kockákra vágott sonkát, a citromhéjat, a reszelt fokhagymát. Megsózzuk és megborsozzuk. Kis hengereket formázunk belőle, majd zsemlemorzsába forgatjuk őket. A sütésig hűtőszekrénybe tesszük.
A paradicsompürét tálba szedjük, hozzákeverjük a reszelt fokhagymát. Sóval, borssal, mézzel, csilivel, római köménnyel ízesítjük. Bő olajban készre sütjük a kroketteket. Papírtörlőre szedjük, majd a fűszeres paradicsomos mártogatóssal együtt tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta