Konyha

TOP3 melengető egytálétel: lassú főzés hozza ki az igazi zamatokat – Recept

A téli hidegben, zimankóban jólesnek a testet-lelket felmelegítő, laktató finomságok. Kedveskedjünk a családunknak velük, ha átfagyva érkeznek haza!

Sütőben sült gnocchi hagymás-kolbászos raguval

Hozzávalók:
• 80 dkg kész gnocchi
• 20 dkg puha kolbász
(paprikás vagy fehér)
• 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
• 1 dl paradicsompüré
• 1 nagyobb fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1-1 evőkanál szárított oregánó és bazsalikom
• 3-4 dkg félkemény sajt
• 1 db mozzarella
• 3-4 evőkanál olívaolaj

1. 2 evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük a felkockázott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felaprított kolbászt, a zöldfűszereket és a zúzott fokhagymát. A zsiradékon átpirítjuk a kolbászt is, majd felöntjük a darabolt paradicsommal és a paradicsompürével. Megsózzuk, megborsozzuk, és összeforraljuk.
2. A sütőt 220 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy tűzálló tál alját megkenjük 2 evőkanál olajjal, és rászedjük a gnocchit – nem kell előfőzni! Ráöntjük az elkészült kolbászos ragut, és összekeverjük vele. Alufóliával lefedjük, majd az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
3. Levesszük a fóliát, megszórjuk a reszelt kemény sajttal és az apró darabokra tépkedett mozzarellával. A sütő hőfokát 250 Celsius-fokra emeljük, és a gnocchit 5-8 percig együtt sütjük a sajttal.

Zöldséges-paradicsomos gulyás

Hozzávalók 6 adaghoz:
• 50 dkg marhalábszár
• 3 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 3 szál szárzeller
• 1 kis fej karalábé
• 1 kis fej zellergumó
• 3 szem krumpli
• 1 kisebb cukkini
• 10-12 szem kelbimbó
• pár rózsányi brokkoli
• egy kis csokor zellerzöld
• szárított kakukkfű és zsálya, ízlés szerint
• 4 dl paradicsompüré
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• só, frissen őrölt bors

1. A felkockázott hagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, lepirítjuk, majd a piros paprikát is rászórjuk. Ezt is átfuttatjuk a zsiradékon, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
2. A húst lefedve 2 órán keresztül pároljuk. Ezután hozzákeverjük a leveshez a paradicsomszószt, a zöldfűszereket és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és további 30 percig főzzük.
3. A brokkoli és a kelbimbó kivételével a felkockázott vagy felkarikázott zöldségeket is az ételhez adjuk. Ismét felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval és borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek is kellően puhára főnek. Az utolsó pár percben a rózsákra szedett brokkolit és a darabolt kelbimbót is beletesszük.

Gombás-borsós húsragu curryvel

Hozzávalók:
• 40 dkg darált sertés- és marhahús
• 35 dkg csiperkegomba
• 20 dkg fagyasztott zöldborsó
• 1 dl főzőtejszín
• 1 dl görög joghurt
• 1 fej vöröshagyma
• olaj
• 2 evőkanál curry-fűszerkeverék
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál őrölt gyömbér
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• 1 teáskanál csilikrém vagy 1 felaprított csilipaprika
• 1 doboz hámozott, darabolt paradicsom
• só

1. A megtisztított vöröshagymát felkockázzuk, és kevés olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Ezeket is átforgatjuk a zsiradékon, majd a darált húst is hozzákeverjük. Lepirítjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, borssal, csilivel fűszerezzük.
2. 30-35 percig főzzük, és közben pótoljuk az elfőtt vizet. Beleöntjük a darabolt paradicsomot, a felkockázott gombát és a zöldborsót. Takaréklángon kb. 20 perc alatt készre főzzük.
3. A főzési idő végén elkeverjük benne a tejszínt és a joghurtot, és összeforraljuk. Hagyományos krumplipürével tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta