Konyha

Extra gyors vacsorák munka után: 3 kiadós tavaszi töltött zöldség recept

Munka után már senkinek sincs kedve hosszasan a tűzhely mellett álldogálni, a család viszont ilyenkor is éhes. Ilyenkor jön jól egy gyors és egyszerű töltött zöldség recept.
töltött zöldség receptek

Pulykával töltött vöröshagyma

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb vöröshagyma
  • fél dl olívaolaj
  • 60 dkg darált pulykahús
  • só, frissen őrölt bors
  • 6 friss zsályalevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál mustár
  • 60 dkg paradicsom
  • fél dl extra szűz olívaolaj
  • 8 dkg reszelt edami sajt

A meghámozott hagymákat félbevágjuk, vékony talpakat vágunk az aljukra, a közepüket kikanalazzuk, és olajozott tepsibe fektetjük őket. A töltelékhez a darált húst sóval, borssal, aprított zsályával, petrezselyemmel, mustárral ízesítjük, és jól összedolgozzuk. A fűszeres töltelékkel megtöltjük a hagymákat, két deci vizet öntünk alájuk, és alufóliával letakarva 180 fokos sütőben 25 percig pároljuk.

Végül mellé szórjuk a megmosott, vékony cikkekre darabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, a töltött hagymákat megszórjuk a reszelt sajttal, és a forró sütőbe fólia nélkül visszatéve 15 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, még forrón, sült újkrumplival tálaljuk.

Gombás töltött burgonya

Hozzávalók:

  • 80 dkg egyforma újburgonya
  • só, fél dl olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 50 dkg csiperkegomba
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 szál kakukkfű
  • 2 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 20 dkg natúr krémsajt

A megmosott burgonyát sós vízben megfőzzük, kihűtjük, és meghámozzuk. Hosszában mindet félbevágjuk, vékony talpakat vágunk nekik, és kikaparjuk a belsejüket. Sózzuk, olajozott tepsibe tesszük. A töltelékhez forró olajon megfuttatjuk az aprított hagymát, hozzáadjuk a cikkekre darabolt gombát, megpirítjuk, és sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, kakukkfűvel ízesítjük.

Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tojásokat, és a burgonyákba töltjük. A tejszínt a krémsajttal elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és a burgonyák alá öntjük. 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Forrón tálaljuk.

Zsenge karalábé

Hozzávalók:

  • 8 közepes karalábé
  • 6 dl zöldségleves
  • 6 dl víz, só, frissen őrölt bors
  • 16 dkg kukoricadara
  • 6+8 dkg reszelt parmezán
  • 1 kis csokor petrezselyem

A meghámozott karalábék közepét kikaparjuk, sózzuk, borsoz-zuk, tepsibe tesszük. Mellészórjuk a karalábédarabokat, aláöntjük a levest, és fóliával letakarva 180 fokos sütőben 20 percig pároljuk. A töltelékhez a sós, forralt vízbe szórjuk a kukoricadarát, lassú tűzön besűrítjük. Mielőtt lehúzzuk a tűzről, beleforgatunk 6 deka reszelt parmezánt és az aprított petrezselymet.

A sajtos puliszkával megtöltjük a karalábékat, a forró sütőbe visszatéve 15 perc alatt megsütjük. A levét a megpuhult karalábédarabokkal öszeturmixoljuk. Tányérra tesszük a karalábékat, körbelocsoljuk a szafttal, és megszórjuk reszelt parmezánnal.

Fotó: pexels