Pulykával töltött vöröshagyma
Hozzávalók:
- 4 nagyobb vöröshagyma
- fél dl olívaolaj
- 60 dkg darált pulykahús
- só, frissen őrölt bors
- 6 friss zsályalevél
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 evőkanál mustár
- 60 dkg paradicsom
- fél dl extra szűz olívaolaj
- 8 dkg reszelt edami sajt
A meghámozott hagymákat félbevágjuk, vékony talpakat vágunk az aljukra, a közepüket kikanalazzuk, és olajozott tepsibe fektetjük őket. A töltelékhez a darált húst sóval, borssal, aprított zsályával, petrezselyemmel, mustárral ízesítjük, és jól összedolgozzuk. A fűszeres töltelékkel megtöltjük a hagymákat, két deci vizet öntünk alájuk, és alufóliával letakarva 180 fokos sütőben 25 percig pároljuk.
Végül mellé szórjuk a megmosott, vékony cikkekre darabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, a töltött hagymákat megszórjuk a reszelt sajttal, és a forró sütőbe fólia nélkül visszatéve 15 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, még forrón, sült újkrumplival tálaljuk.
Gombás töltött burgonya
Hozzávalók:
- 80 dkg egyforma újburgonya
- só, fél dl olívaolaj
- 1 hagyma
- 50 dkg csiperkegomba
- frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 3 szál kakukkfű
- 2 tojás
- 3 dl tejszín
- 20 dkg natúr krémsajt
A megmosott burgonyát sós vízben megfőzzük, kihűtjük, és meghámozzuk. Hosszában mindet félbevágjuk, vékony talpakat vágunk nekik, és kikaparjuk a belsejüket. Sózzuk, olajozott tepsibe tesszük. A töltelékhez forró olajon megfuttatjuk az aprított hagymát, hozzáadjuk a cikkekre darabolt gombát, megpirítjuk, és sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, kakukkfűvel ízesítjük.
Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tojásokat, és a burgonyákba töltjük. A tejszínt a krémsajttal elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és a burgonyák alá öntjük. 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Forrón tálaljuk.
Zsenge karalábé
Hozzávalók:
- 8 közepes karalábé
- 6 dl zöldségleves
- 6 dl víz, só, frissen őrölt bors
- 16 dkg kukoricadara
- 6+8 dkg reszelt parmezán
- 1 kis csokor petrezselyem
A meghámozott karalábék közepét kikaparjuk, sózzuk, borsoz-zuk, tepsibe tesszük. Mellészórjuk a karalábédarabokat, aláöntjük a levest, és fóliával letakarva 180 fokos sütőben 20 percig pároljuk. A töltelékhez a sós, forralt vízbe szórjuk a kukoricadarát, lassú tűzön besűrítjük. Mielőtt lehúzzuk a tűzről, beleforgatunk 6 deka reszelt parmezánt és az aprított petrezselymet.
A sajtos puliszkával megtöltjük a karalábékat, a forró sütőbe visszatéve 15 perc alatt megsütjük. A levét a megpuhult karalábédarabokkal öszeturmixoljuk. Tányérra tesszük a karalábékat, körbelocsoljuk a szafttal, és megszórjuk reszelt parmezánnal.
Fotó: pexels