A csirkének nagyon sok előnye van: gyorsan elkészül, alacsony a kalóriatartalma, lehet főzni, sütni, nem zsíros, tetszés szerint darabolható vagy egyben süthető, ha rajta hagyjuk a bőrét, még tölteni is lehet, és szinte minden fűszerrel másfajta stílusú ételt állíthatunk elő belőle: fokhagymával, zöldfűszerekkel mediterránt, fűszerpaprikával, vöröshagymával magyarost, ázsiai fűszerekkel arabos ízvilágút, vagy akár indiait is. A csirke minden nemzet ételei közé jól beilleszkedik, és előhívja a helyi sajátos változatait is.
Tippek
- ✔ Nyáron legyünk óvatosak a csirkehússal, mert hamar megromlik.
- ✔ Jól süssük át a csirkét, akkor nem tudnak elszaporodni benne a baktériumok.
- ✔ Ízletesebb lesz a csirkehús, ha sütés előtt egy kis fokhagymás tejben áztatjuk.
Ez is érdekelhet: A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír
Görögös csirkegírosz
Hozzávalók:
✔ 60 dkg csirkecombfilé
✔ gírosz fűszerkeverékhez: só, pirospaprika, bors, 2 gerezd fokhagyma, szárított oregánó, őrölt római kömény, őrölt ánizsmag, őrölt fahéj, szerecsendió ízlés szerint
a tzatzikihez:
✔ 1 kígyóuborka
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1-1dl tejföl és joghurt
✔ olívaolaj, friss kapor, menta
✔ tengeri só
- A csirkecombfilét felcsíkozzuk. A gírosz fűszerkeverékhez összezúzzuk a fokhagymát, elkeverjük a fűszerekkel és 5 evőkanál olívaolajjal. Megforgatjuk az olajban a csíkozott húst, hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk állni benne.
- A tzatzikihez sajtreszelőn lereszeljük az uborkát, kinyomkodjuk a levét, sózzuk, elkeverjük 4 evőkanál olívaolajjal, majd a tejföllel és a joghurttal.
- Beletesszük a zúzott fokhagymát, az aprított friss mentát és kaprot, megsózzuk, megborsozzuk. Pitakenyérrel és sült krumplival tálaljuk.
Indiai zöldséges csirkeleves
Hozzávalók:
✔ 1 csontos csirkemell
✔ 1 fej karalábé
✔ 3 szál sárgarépa
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 csokor újhagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
✔ 1 teáskanál curry fűszerkeverék
✔ 1 mokkáskanál őrölt fahéj
✔ friss petrezselyem
✔ só, bors
✔ olívaolaj, szezám- vagy mogyoróolaj
✔ negyed citrom leve
- A répát és a karalábét meghámozzuk, vékonyan felcsíkozzuk. Olíva- és szezámolaj keverékén megdinszteljük az apróra kockázott hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, a curry-fűszerkeveréket, a fahéjat.
- Néhány pillanatig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felcsíkozott zöldségeket is. 3-4 percig pároljuk.
- A csontról lefejtjük a húst, felkockázzuk, a zöldségekhez adjuk, összeforgatjuk, és egy keveset pároljuk.
- Felöntjük 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a mellcsontot is. Sózzuk, borsozzuk, gyöngyözve forralva 30 percig főzzük a levest.
- A karikázott újhagymát és az aprított petrezselymet az utolsó 5 percben adjuk hozzá.
Olasz mozzarellás csirkemell
Hozzávalók:
✔ 2 egész csirkemellfilé
✔ 1 kg koktélparadicsom
✔ 20 dkg mozzarella
✔ nagy csokor bazsalikom
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj, zsemlemorzsa
- A koktélparadicsomokból 4 darabot félreteszünk, a többit félbevágjuk, és egy hőálló kerámiatálban szétterítjük. Enyhén sózzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, közé szórjuk a csíkokra vágott bazsalikomot.
- A fél csirkemelleket úgy vágjuk be, hogy ki tudjuk hajtani. Sózzuk, borsozzuk, megtöltjük mozzarellaszeletekkel, 2-2 db koktélparadicsommal, bazsalikomlevéllel. Feltekerjük vagy kettéhajtjuk, és fogpiszkálóval megtűzzük.
- A megtöltött csirkemelleket a koktélparadicsomokra helyezzük. A húsok tetejét megkenjük olívaolajjal, megszórjuk zsemlemorzsával.
- Alufóliával lefedjük a tálat, és 220 fokon 30 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és még 10-15 percig pirítjuk.
Spanyol tepsis csirkecomb
Hozzávalók:
✔ 4 egész csirkecomb
✔ 20 dkg szárazkolbász (csípős is lehet)
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom
✔ 1 nagy, piros kaliforniai paprika
✔ 20 dkg szemezett kukorica
✔ 1 dl száraz vörösbor
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 kis csokor petrezselyem
✔ olívaolaj
- Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a felkockázott paprikát, ezzel is pároljuk, majd hozzá-adjuk a paradicsomot és a vörösbort.
- Összeforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, elkeverjük benne a leszemezett kukoricát, a vágott petrezselymet.
- Hőálló cseréptálba helyezzük az alsó és felső részre szétvágott, besózott csirkecombokat és a felkarikázott kolbászt.
- Köré szedjük a paradicsomos keveréket. Alufóliával lefedjük a tálat, és 220 fokon 1 órán át sütjük, majd fólia nélkül 10-15 perc alatt megpirítjuk.
Fotó: Vrábel Kriszta