Konyha

Elfeledett zöldfűszerek: ez az az íz, amitől a nagyi húslevese mindig finomabb volt

Hiába próbálkozunk, sosem lesz olyan íze a húslevesnek és a pörköltnek, mint a nagyié volt? A titok talán abban van, hogy a vidéki nagymamák még számos olyan zöldfűszert használtak, ami mára kiment a divatból.
húsos palacsinta recept

Csomboros marharagus palacsinta

Hozzávalók:
30 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 paradicsom
4 evőkanál olívaolaj, 1,5 dl tejföl
2 evőkanál friss csombor, só, bors
8 db kisütött, sós palacsinta
10 dkg reszelt gouda sajt

  • A vöröshagymát felkockázzuk, kevés olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, ezt is megpirítjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel. Beletesszük a felkockázott paradicsomot, az aprított fokhagymát és a csombort.
  • Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Puhára főzzük a húst, időnként, ha szükséges, adunk hozzá kevés vizet.
  • Hagyományos módon, cukor nélkül palacsintát készítünk, és a ragut a palacsintákba töltjük, majd négyszögletű csomagokra hajtogatjuk.
  • A betöltött palacsintákat enyhén vajazott hőállótálba helyezzük, a tetejüket megkenjük tejföllel, karakteres ízű sajtot reszelünk rá, és 220 fokon 20 perc alatt pirosra sütjük.

Ez is érdekelhet: Ezek a zöldségek elrontják az ízét: soha ne tedd őket a húslevesbe!

Káposztás csorba húsgombóccal

Hozzávalók:
15 dkg füstölt szalonna
25 dkg savanyú káposzta
3 sárgarépa, 2 krumpli
1-1 karalábé, zeller, fehérrépa
1 evőkanál liszt, só, bors
2 dl natúr joghurt
a húsgombóchoz:
25 dkg darált sertéshús
10 dkg rizs, 1 tojás, só, bors
1 kis csokor lestyán
1 fej vöröshagyma

  1. A darált húst elkeverjük a rizzsel, egy tojással, az aprított lestyánnal, a lereszelt vöröshagymával, sóval, frissen őrölt borssal
  2. A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk, illetve felkarikázzuk. A szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk az összevágott káposztát, dinszteljük, majd adunk hozzá 1 evőkanál lisztet, megfuttatjuk, kevés vízzel csomómentesre keverjük.
  3. Beletesszük a zöldségeket, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Sóval, borssal, 1 szál lestyánnal ízesítjük. Takarékon puhára főzzük a zöldségeket.
  4. Gombócokat formázunk a húsmasszából, és kb. 15-20 perc alatt a levesben készre főzzük. Lezárjuk a leves alatt a gázt, a joghurtot fokozatosan elkeverjük a meleg levessel, úgy, hogy mindig csak egy kevés levest adunk hozzá.

Mentás-cukkinis fasírt

Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús
1 közepes cukkini
1 tojás
zsemlemorzsa
1 kis csokor menta
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
olaj a sütéshez
1 kg újkrumpli
1 kis csokor petrezselyem

  1. A megmosott cukkinit káposztare-szelőn lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk a levét, és elkeverjük a hússal. Hozzáadjuk a tojást, a nagyon finomra vágott hagymát, az aprított fokhagymát és mentát, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható húsmasszát kapjunk.
  2. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük. 30 percre félretesszük állni a masszát. Felforrósított teflonserpenyőbe öntünk egy kevés olajat, lapos pogácsákat formázunk a húsmasszából, majd mindkét oldalukat pirosra sütjük.
  3. Ehhez a nem szokványos fasírthoz köretnek petrezselymes újkrumplit ajánlunk.

Ez is érdekelhet: A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír

Fotó: archív