Konyha

Ez az 5 gyümölcs tartalmazza a legkevesebb cukrot: diéta alatt is korlátlanul eheted őket

Ezek a gyümölcsök finomak, de meglepően alacsony a cukortartalmuk. Ideálisak diétázóknak, cukorbetegeknek vagy tudatosan táplálkozóknak.
dinnye felszeletelve

Sokan szeretnének csökkenteni a cukorfogyasztásukon, de nem akarnak lemondani a gyümölcsök finom ízéről. A jó hír: nem is kell! Vannak olyan gyümölcsök, amelyek mégis édesek, miközben cukortartalmuk meglepően alacsony.

Érdemes ezeket beilleszteni az étrendbe, főleg, ha valaki cukorbeteg, fogyózik, vagy egyszerűen csak tudatosan figyel a táplálkozására. Továbbá ezek a gyümölcsök nemcsak kevés cukrot tartalmaznak, hanem rendkívül tápanyagban gazdagok is, illetve a fogyásban is segíthetnek.

1. Papaya 

A papaya 100 grammja mindössze 2,4 gramm cukrot tartalmaz. Ez alig több, mint egy teáskanál, mégis édeskés az íze, és frissítően hat a meleg napokon. Egy enzimet, papaint is tartalmaz, amely segíti az emésztést és a fehérjék lebontását. Emiatt a papaya nemcsak ízletes, de diétázóknak is ideális.

Ez is érdekelhet

2. Málna

A málna 100 grammja csupán 4,8 gramm cukrot tartalmaz, és tele van C-vitaminnal, antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő hatású anyagokkal. Különösen a sötétebb színű szemekben van több hasznos vegyület. Immunerősítő hatása miatt kiváló választás a hűvösebb időszakokban is.

3. Grapefruit

Bár a grapefruit inkább keserűségéről ismert, 100 grammjában csupán 5,9 gramm cukor van. Különösen jó választás reggelire vagy uzsonnára, mert naringin nevű hatóanyaga serkenti az emésztést és hozzájárul a zsírégetéshez. Emellett csökkentheti a vércukorszint hirtelen megemelkedését is.

grapefruit szeletelve

4. Görögdinnye

A görögdinnye 100 grammjában 6,2 gramm cukor található, és bár a íze igen édesnek tűnik, valójában igen alacsony kalóriatartalmú. A likopin nevű antioxidáns segít védeni a szívet, csökkenti a gyulladásokat és öregedésgátló hatása is ismert. Még a magjait is érdemes megenni, hiszen fehérjékben és értékes zsiradékokban gazdagok.

5. Sárgabarack

A sárgabarack 100 grammjában 7,8 gramm cukor van, ami még mindig jóval alacsonyabb, mint sok más gyümölcsnél. A-, B- és C-vitaminban gazdag, valamint tartalmaz kalciumot, foszfort, káliumot és karotint is. Nyersen, aszalva vagy lekvár formájában is télen-nyáron kiváló.

Ezeket a gyümölcsöket érdemes gyakran fogyasztani, ha:

  • fontos számodra a stabil vércukorszint,
  • diétázol vagy fogyni szeretnél,
  • cukorbeteg vagy, vagy inzulinrezisztenciával küzdesz,
  • édeset ennél, de nem akarod túlterhelni a szervezetedet.

A kulcs mindig a mérték: bár ezek a gyümölcsök alacsony cukortartalmúak, a kiegyensúlyozott étrend érdekében fontos, hogy változatosan fogyasszuk őket.

Forrás

Fotó: unsplash