Konyha

A szocializmusban anyám fizetésnap előtt főzte ezt: ma a legdrágább olasz éttermekben csemegének számít

Előfordul veled, hogy spórolnod kell, és ezért olcsó ételeket kell kitalálnod? Elkészíthetsz egy hagyományos olasz ételt is, amelyet arrafelé csemegeként szolgálnak fel.
babos paradicsomos tészta fekete tányérban

Talán veled is megtörtént már: már csak néhány nap van hátra a fizetésig, és ki kell találnod, milyen ételeket készíthetsz a megmaradt pénzedből. Ilyenkor az emberek gyakran a legolcsóbb szupermarketi félkész ételekhez, vagy egyszerűen valamilyen péksüteményhez nyúlnak. De van egy sokkal egészségesebb és ami a legfontosabb, ízletesebb étel is, ami a hó vége megmentője lehet, mint például ezek a bőséges vacsorák is, amiket aprólékból készíthetsz.

Emlékezz csak arra, mit főztek anyáink és nagyanyáink, amikor spórolniuk kellett. Ennek köszönhetően egy tányérnyi meleg és laktató ételed lesz, ezek közül egy olyan, amit általában a legdrágább olasz éttermekben szolgálnak fel csemegeként.

Nincs rossz étel, csak rosszul összeválogatott alapanyag

Manapság az emberek gyakran keresnek olcsóbb élelmiszereket a boltokban, és megpróbálnak spórolni az élelmiszeren. Kevesen akarják a fizetésük felét csak élelmiszerre költeni, ezért sokan keresik az olcsó élelmiszereket. Emiatt sokan iparilag feldolgozott élelmiszereket vásárolnak, amelyek nem a legjobb választások az egészség szempontjából.

Ehelyett sokkal jobb visszatérni a hagyományos és egyszerű receptekhez, amit anyáink és nagyanyáink is elénk tettek gyerekkorunkban. Ha azt főzzük, amit régen anyáink főztek nekünk, egy adag néhány száz forintba fog kerülni. Ráadásul több napra is lesz mit ennünk. Hallottál már például a babos tésztáról?

Hagyományos olasz étel

pasta e fagioli hagyomnyos olasz babos tészta
Pasta e fagioli, vagyis a hagyományos olasz babos tészta

Remek példa arra, hogyan spórolhatunk az élelmiszeren, a pasta e fagioli, vagyis a hagyományos babos olasz tészta. Ez egy olasz étel, ami tésztát és babot jelent. Az étel az úgynevezett szegények konyhájából származik: vidéki emberek találták fel, akiknek be kellett érniük azzal, ami kéznél volt. Mivel csak bizonyos hozzávalók álltak rendelkezésükre, ezért találták ki ezt az egyszerű és olcsó ételt. Mivel ez egy egyszerű, mégis nagyon finom étel, az olaszok hagyományosnak tartják, és a legjobb olasz éttermek étlapján is megtalálható.

Más régió, más szokások

Ezt olvastad már?

Olaszországban a pasta e fagioli elkészítése minden régióban másképp történik. Vannak, akik a borlotti babot részesítik előnyben, míg mások a cannellini babot. A hozzáadott zöldségek is változóak, de készítik anélkül is, csak babbal. Vannak, akik zellert, hagymát és sárgarépát adnak az ételhez, míg mások csak hagymát.

A pasta e fagioli vegetáriánus étel, de egyes családok sonkát vagy szalonnacsíkokat is adnak hozzá. Egyes helyeken a recept sűrűbb és pörköltre hasonlít, míg máshol inkább levesre. Számos változat létezik az elkészítési módra, de mindegyik a „szegény” konyhán alapul.

Paradicsomos babos olasz tészta recept

Ha szeretnéd elkészíteni ezt a hagyományos olasz ételt, készítsd elő a következő hozzávalókat:

  • 200 g apró fehérbab
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 finomra vágott hagyma
  • 1 darab finomra vágott sárgarépa
  • 1 darab finomra vágott zellerszár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 l zöldségleves
  • 600 ml pürésített paradicsom
  • 1 szál rozmaring
  • 200 g tészta
  • néhány bazsalikomlevél
  1. Áztasd be a szárított babot vízbe egy éjszakára. Másnap hevíts 2 evőkanál olívaolajat egy lábasban, és add hozzá a finomra vágott hagymát, zellert, sárgarépát és a zúzott fokhagymát. Párold puhára. Szűrd le a babot, és tedd a lábasba.
  2. Add hozzá az alaplevet, a pürésített paradicsomot és egy szál rozmaringot. Hagyd mindent lassú tűzön párolni, amíg megpuhul.
  3. Miután a bab megpuhult, tedd a tésztát a fazékba, és főzd puhára a paradicsomos lében. Ha az étel túl sűrű, adhatsz hozzá még húslevest vagy vizet. Amikor a tészta megfőtt, add hozzá a tépett bazsalikomleveleket, és tálald.
  4. Ízesítheted az ételt apróra vágott chilipaprikával vagy reszelt parmezán sajttal. Ha valami ízlésed szerint hiányzik az ételből, ne félj ízesíteni, ahogy szeretnéd. Még az olaszok is ízlés szerint módosítják a saját változataikat. A lényeg, hogy finom legyen.

Forrás

Fotó: gettyimages