A fűszerolaj készítését érdemes otthon kipróbálni, megőrizhetjük vele a fűszernövények természetes ízvilágát, feldobhatjuk vele a grillételeket, salátákat, tésztaféléket, sőt, a pultra téve díszíti is a konyhánkat és még ajándékként is tökéletes! De hogyan álljunk neki, milyen fűszernövényeket használjunk hozzá?
„Sokan használják a fűszerolaj készítéséhez a repce- vagy a napraforgóolajat is, de én mindig a minél hidegebb, extra szűz, préselt olívaolajat ajánlom. A többi pedig jóformán csak a fantáziánkra van bízva” – tudjuk meg Kovács Tamás sous séftől.
Szinte bármi mehet bele
Bazsalikom, babérlevél, fokhagyma, mustármag, koriander, szegfűbors, színes bors, rozmaring… Szinte nincs olyan fűszer, amit ne használhatnánk fel. Kivéve a sót. A só nem oldódik fel az olajban és igazából a fűszernövények aromájával is el tudjuk érni az enyhén sós ízvilágot.
„Ha valaki szereti az olasz ízeket, tehet az olajba aszalt paradicsomot, bazsalikomot, kakukkfüvet, oreganót, esetleg egy kis csilit. Fűszerolajat készíthetünk petrezselyemmel, rozmaringgal is, az érdekesebb íz kipróbálásához használhatunk mentát, citromfüvet, sáfrányt, lestyánt, koriandert is, és a csilipehellyel egy kis pikáns ízt is kölcsönözhetünk az olajnak.
Én nagyon kedvelem az amaránt is, amelyet régen takarmánynövényként használták, de rájöttek, hogy amellett, hogy nagyon finom, tele van mindenféle nyomelemmel, vitaminokkal, az olajos keverékünknek pedig izgalmas ízt adhat. Csilit, szárított paradicsomot és bazsalikomot én minden olajba szívesen teszek, a citromfű és a menta nagyon jó édességekre is, de ezek mindegyike jól áll a tésztaételeknek, húsoknak, salátáknak is, bátran használhatjuk a nyári grillezések során, a húsok pácolásához is” – árulja el a séf.
Virágokat a fűszerolajba?
„Mindenképpen érdemes kipróbálni! Az ehető virágok nagyon jól mutatnak a fűszerolajban – sőt a salátákra, süteményekre téve igazi élményt nyújthatunk vele a vendégeinknek – és nem kell félnünk tőle, hogy erős ízt adnak neki, inkább csak szépséget. Kevesen tudják például, hogy az ibolya is ehető virág – nagyon finom teát is lehet belőle készíteni – és akár más ehető virággal vegyítve, például levendulával különlegesebbé tehetjük velük a fűszerolajunkat” – teszi hozzá a séf.
Ez is érdekelhet:
Miből, mennyit?
Az arányokra nem feltétlen kell odafigyelni, nincsen pontos recept. Mindenki a szájíze és szépérzékére hagyatkozva tehet bele fűszernövényt, vagy csípős ízt. Ha két látszólag nem passzoló fűszerrel is kísérletezünk, meglepően jó olajokat lehet kihozni belőle.
„Ha mégis kicsit túlzásba estünk és sűrűbbre sikerült készíteni, csak pár cseppel locsoljuk meg az ételt, hiszen a legfinomabb fűszer is túl keserűvé teheti az ebédünket” – javasolja Tamás.
Hasznos tippek
- A fűszerolajat érdemes 2-3 hétig állni hagyni, hogy kioldódjanak az ízek, közben pedig 1-2 naponta összerázni.
- Mindent frissen érdemes beletenni, ha mégis szárított fűszereket használnánk, számolnunk kell vele, hogy több idő kell neki, amíg kijönnek az ízek. Ezért jó, ha az olajkészítés előtt beáztatjuk.
- A nyers fűszereknél vigyázzunk, hogy ne maradjon levegő buborék az olajban, mert könnyen romlásnak indulhat.
- A friss zöldfűszereket az üvegbe rakás előtt meg kell mosni, és minden csepp vizet le kell itatni róluk.
- A kiválasztott üveget érdemes sterilizálni forró vízzel és hagyjuk teljesen megszáradni.
Mire használható a fűszerolaj?
- salátákra locsolva
- tésztákhoz, pizzához
- sült zöldségek vagy húsok ízesítésére
- kenyérmártogatónak
- ajándékba, mutatós üvegbe zárva
Fotó: pexels.com