Savanyúság és csalamádé
Az éretlen paradicsom felhasználásának megvannak a hagyományai. A legismertebb, ha savanyúságot készítünk belőle, akár magukból a zölden maradt bogyókból, akár más zöldségekkel vegyítve, csalamádéba téve őket. A zöld paradicsomot megmossuk, üvegbe rakjuk. Vizet forralunk, sót, babérlevelet, esetleg szegfűborsot, mustármagot, fekete borsot adunk hozzá, majd ecetet és kevés nátrium-benzoátot keverünk bele. Ha kissé kihűlt, az üvegben várakozó paradicsomokra töltjük. A salátához a paradicsomokat felkarikázzuk, egy nagy hagymát ugyancsak karikákra vágunk, összekeverjük, megsózzuk, és lefedve egy napig állni hagyjuk. Ecetes, cukros salátalevet készítünk vízzel, felforraljuk, beletesszük a hagymás-paradicsomos keveréket, és jól összeforraljuk. Tálba vagy üvegekbe téve hűtőben tarthatjuk.
Levesben és rántva is finom
A leveshez negyedelt zöld paradicsomot, vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát teszünk egy tepsibe. Megspricceljük kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk. Forró sütőben, egyszer átkeverve fél óráig sütjük. Egy fazékban zöldségalaplében vékonyra szelt kelkáposztát, káposztát párolunk. Elkeverjük a sült paradicsommal, a hagymával, és összeturmixoljuk. A mártogatóshoz nem kell alaplé és káposzta: ha kihűlt a paradicsom és a hagyma, sóval és fűszerekkel (csili, curry, római kömény), lime- vagy citromlével turmixoljuk össze. A szeletekre vágott zöld paradicsomokat bepanírozva ki is ránthatjuk.
Ez is érdekelhet: Izgalmas ízpárosok a tányéron: vonzza egymást az édes és a sós – így kombináld
Különleges lekvár, csatni
A lekvárhoz egy kiló zöld paradicsomra kb. 50 dkg cukrot számítsunk. Szegfűbors, szegfűszeg, fahéj, reszelt gyömbér, reszelt citromhéj ízesítheti. A csatnihoz kb. egy kiló zöldparadicsomot, 2 fej vöröshagymát, 1 evőkanál csípős zöldpaprikát vagy jalapenót, 1 padlizsánt, 1 sárga vagy piros kaliforniai paprikát feldarabolunk, majd ráöntünk 4 dl almaecetet, fél evőkanál sót, 30 dkg cukrot, 1-1 teáskanál fahéjat és szerecsendiót. Mérsékelt tűzön kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad, majd felforraljuk, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kissé kihűlt, botmixerrel darabosra daráljuk.
Nyersen soha!
A zöld paradicsomot semmiképpen ne együk nyersen! Amíg érik, mérgező vegyületeket tartalmaz, elsősorban a szolanin és tomanin nevű alkaloidokat, amelyek védik a kártevőktől, és mire megérik a termés, elbomlanak. A mérgezés tünetei influenzához hasonlítanak: émelygés, hányás, hasi görcsök, hasmenés. Súlyosabb esetben idegrendszeri tünetek (levertség, nyugtalanság, zavart látás) is jelentkezhetnek. A hőkezelés – főzés, sütés, mikrózás –, illetve az ecetes forró felöntőlé jelentősen csökkenti a mérgező tartalmakat, de a zöld paradicsomos ételekből még így sem tanácsos egyszerre nagyobb mennyiséget fogyasztani. A növény zöld részeit (a szárát, a leveleit) egyáltalán ne használjuk fel. Jó tudni, hogy vannak éretten is zöld színű paradicsomok, de ezek nálunk nem kaphatók.
Ez is érdekelhet
Fotó: Getty Images