Konyha

Mit csinálj a sok zöld paradicsommal? Naná, hogy rántsd ki és csapd be vele a családot

Ha nyár végére te is úgy jártál, hogy még sok a zöld paradicsomod és nem tudod, mit kezdj vele, akkor válaszd a magyarok mindenkori konyhai fegyverét. Panírozd be és rántsd ki!
zöld paradicsom feleszeletelve vágódeszkán

Ha idén te is úgy jártál, hogy túl gyorsan jött az ősz és a lehűlés, és a paradicsomjaid egy jó részének még nem sikerült beérnie, akkor sem kell elkeseredned, a zöld paradicsomot is számos módon felhasználhatod. A facebookon Greens of Daisy néven posztoló anyuka, vagyis Bukovicsné Békefi Daisy osztotta meg az ő legjobb tippjeit, amiben a savanyításon és a fermentáláson túl egy nagyon újszerű és elsőre talán megdöbbentő felhasználási módot is mutatott.

Ez pedig nem más, mint a panírozás és kirántás. Bár, ha jobban belegondolunk, magyarként is a Kárpát-medence közepén ez talán mégsem annyira meglepő, hiszen annyi mindent szeretünk kirntani, amire más nemzetek furcsa szemmel néznek

Rántott zöld paradicsom recept

Ha túltetted magad az első sokkon, és már nem félsz kipróbálni, akkor irány a kert, szedj le pár zöld paradicsomot és már indulhat is a főzés!


Ahogy a hús vagy a rántott sajt esetében, most sem lesz másra szükséged, csak lisztre, tojásra és zsemlemorzsára.

Szeleteld fel a zöld paradicsomot, majd a szokásos módon panírozd be: első a liszt, majd a tojás és végül a zsemlemorzsa.

  1. Ne sózd le, mert ha levet ereszt, nem fog megmaradni rajta a bunda sütés közben.
  2. Ne hagyd sokáig állni a nyers bundában, mert nem lesz ropogós.
  3. Süsd ki bő olajban és már tálalhatsz is!

Daisy szerint az íze olyan, mint a sajttal töltött jalapeno paprikának, szóval ha jól sikerül, tényleg becsaphatod vele a családot.

Csinálj a zöld paradicsomból lekvárt!

zöld paradicsom feleszeletelve vágódeszkán
Ne ijedj meg az újdonságon, a zöld paradicsom nagyon finom!

Ha nem elég az extrém kajákból, csinálj a zöld paradicsomból lekvárt. Vrábel Kriszta, a Meglepetés konyha rovatának állandó receptfelelőse korábban már megírta, hogyan kell elkészíteni:

Zöldparadicsom-lekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldparadicsom
  • 80 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 rúd vanília
  • 1 tasak befőzőszer

Elkészítés

  1. A paradicsomokat feldaraboljuk, lábasba rakjuk, cukorral, a feldarabolt vaníliával összekeverjük, és letakarva hűvös helyen pihentetjük egy éjszakán át.
  2. Másnap takaréklángon felforraljuk, és addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, és nyúlóssá nem válik.
  3. Levesszük a tűzről, a használati utasítás szerint belekeverjük a befőzőszert, a héjastól vékonyra felkarikázott citromot, és üvegekbe töltjük.
  4. Légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

Fotó: gettyimages