Illatozik tőle a szoba
Van olyan fajtája, amelyik alma- és van, amelyik körteformájú, ezért birskörtének is nevezik. Ha még nem elég sárga, szobahőmérsékleten érlelhetjük, kellemes illatot áraszt. Nyersen kemény és savanyú, megtisztítani sem egyszerű, mert a szőrös héj sértheti a kezünket.
- Amikor viszont óvatosan meghámoztuk és feldaraboltuk, főzhetünk belőle kompótot, lekvárt, mártást, tölteléket, sőt csatnit is, mézzel, csilivel, mazsolával, fahéjjal, gyömbérrel, ecettel.
- Aromáit átadja a többi alapanyagnak, jó köret lehet karakteres húsok, vadételek mellé.
- Kacsához, de babos ételekbe is illik, és savanyú káposztában is remek aromaanyag.
- Készülhet belőle szörp, szirup, likőr, pálinka, édességnek pedig meg is süthetjük, diót, mézet helyezve bele.
Fanyar ízek, különleges trükkök


A gyomorsavat is leköti a belek legjobb barátja: 11 tipp és recept birsalmához és -körtéhez





- A szőrös héját papírtörlővel dörzsölhetjük le, majd vízzel öblítsük le. Vigyázat, enélkül mindenhez odatapadhatnak a szőrei!
- Húsa ugyanúgy megbarnul, mint az almáé, érdemes citromlével meglocsolni, vagy a főzővizébe citromlevet önteni.
- Levét nyersen ételek, italok savanyítására használhatjuk, aromásabb, mintha ecetet tennénk hozzájuk.
- Ha sütőzacskóban sütjük a húst, a befűszerezett szeletek mellé tegyünk néhány birsszeletet. Kitűnő aromát adnak, és a köretben is felhasználhatjuk őket.
Ez is érdekelhet: Paradicsomtartósítás otthon: így tedd el télire a nyarat üvegekbe, aszalva – 10 tipp
A legjobb savlekötő
A gyümölcs leve csökkenti a gyomorsav szintjét, rostjai segítik az emésztést, gyerekek is fogyaszthatják. A beleket is gyógyítja, véd a gyulladásos betegségektől. 10 dkg birsalma alig több mint 50 kalóriát tartalmaz, hasznos eleme a diétának. A benne lévő flavonoidok csökkentik a szervezetben fellépő gyulladásokat, a szívbetegségek ellen is védhetnek, valamint erősítik az immunrendszert. Magas C-vitamin-tartalma mellett kálium és magnézium is jelentős mennyiségben található benne.
Birsalmasajt
Ez az édes csemege nem magyar találmány, több ország gasztronómiájában is létezik: a birs magas pektintartalma miatt előfordulhatott, hogy nagyon sűrű lett a belőle készült lekvár, és formába öntve meg is szilárdult, olyan lett, mint a sajt. Dióval, mogyoróval dúsítva egész télen fogyasztható édes csemege lett belőle. A birset cukros-citromos vízben – héjával vagy anélkül – puhára főzik, átpasszírozzák, beleteszik az ízesítőket, formába öntik, és hűvös helyen hagyják dermedni-szikkadni legalább egy hétig (közben néha megforgatva).
Birsalmacsatni
Az indiai eredetű mártás, a csatni alapváltozatát számtalan más hozzávalóval gazdagíthatjuk.
- Egy kiló birsalmát megtisztítunk, kis kockákra vágjuk, és 40 dkg barna cukorral, 2 dl almaborecettel, fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, borssal, mazsolával együtt, mint egy lekvárt, összefőzzük. Nem kell, hogy teljesen sima legyen, jobb is, ha darabos.
- Nagyon finom, ha fokhagymával, friss gyömbérrel, újhagymával, citrom- vagy narancsdarabokkal, csilipaprikával, balzsamecettel, kakukkfűvel ízesítjük.
Ez is érdekelhet
Fotó: gettyimages