Régen még nem lehetett a vasárnapi ebédhez leugrani a sarki cukrászdába valami apóságért és a boltok sem voltak tele süteménnyel és csokoládéval. A nagymamák gyakran bontották desszertnek kompótot vagy befőttet, különösen ősszel és télen, amikor a gyümölcsárak az egekben voltak. A gyümölcs még nyáron is érték volt!
Ha lehetett is gyümölcsöt kapni, biztos, hogy import volt, drága, kemény és éretlen. De hogyan tudták a régi nagymamák még úgy eltelni a befőttjeiket, hogy aztán ne penészedjenek meg? Arra is volt példa nem ritkán, hogy egy-egy elfeledett üveg a spájz sarkában évekig várta gond nélkül, hogy valaki felé nézzen.
Ugyanez volt a helyzet a lekvárokkal: a színük ugyan évről-évre sötétebb lett, de nem romlottak meg.
Hogyan tartósítható a sok gyümölcs?
A régi nagyik tippjei és trükkjei ma is ugyanúgy érvényesek, csak használni kell őket. Bár általában azt javasolják, hogy a lekvárokat az elkészítésük után egy-két éven belül fogyaszd el, különböző vitafórumokon többen azt állítják, hogy gond nélkül megehetőek még a második világháború idejéből származó, jól megőrzött darabok is.
Először is nézzük meg, hogyan dolgozhatod fel a gyümölcsöt.
KOMPÓT
- A kompótot úgy készítik, hogy megtisztítják a gyümölcsöt, és ha nagyobb, feldarabolják.
- Egy fazékban felöntik vízzel és cukorral, néha fűszereket is adnak hozzá.
- Ezután felforralják, és végül megkezdődik maga a befőzési folyamat.
- A gyümölcsöt üvegbe rakják, egy lábosban pedig vízfürdőbe állítják.
- Szorosan lezárják fedővel, és végül 85 Celsius-fokra melegítik.
- Húsz percig tartják a vízfürdőben. Ha a fedél kidudorodik, vagy a gyümölcs teteje habos, nem jól készült.
A kompót nem befőtt, a gyümölcsnek így más az állaga, puhább és édesebb.
DZSEM ÉS LEKVÁR
- Sokan nem tudják a különbséget a dzsem és a lekvár között. A dzsem inkább zselés állagú és nem tartalmaz gyümölcsdarabokat, míg a lekvár akár folyós is lehet.
- A dzsem jobb süteményekben, a lekvár inkább a tetejükön.
BEFŐTT
- A befőtt készítésekor nyersen kerül a gyümölcs az üvegbe, jó szorosan, amennyi csak belefér.
- A gyümölcsöt hideg cukros vízzel öntik fel, lezárják és ugyanúgy vízfürdőbe állítják, mint a kompótot.

A nagymamák trükkje: így áll el 20 évig a lekvár és befőtt
Ha gyümölcsfák vannak a kertedben, valószínűleg befőzéssel tartósítod a gyümölcsöket. A sikeres befőzés alapja a tökéletesen steril üvegek használata.
- Bárhogy is használod fel a gyümölcsöt, használat előtt forrald fel az üvegeket, és ha ez megtörtént, röbbet ne nyúlj hozzájuk kézzel.
- Ügyelj arra is, hogy ne ugyanazt a kanalat használd szedéshez, amelyikkel kóstolsz. A nyálban lévő baktériumok tönkretehetik az egész adagot.
- A gyümölcsnek is a legjobb formájában kell lennie, amikor feldolgozod. Nem penészedhet, nem lehet lottyos.
- Ha sűrűbb állagú lekvárt szeretnél, a gyümölcs ne legyen túlérett, mivel akkor kevesebb pektint tartalmaz, ami a lekvár sűrűsödését okozza.
- Alternatív megoldásként használhatsz zselésítő cukrot vagy néhány csepp citromlevet a lekvár sűrítéséhez.
Ez is érdekelhet
Szükség van a cukorra a tartósításhoz
A klasszikus kristálycukor ideális a lekvárhoz, de cukor nélkül is készíthetünk lekvárt. Ehhez azonban igazán jó minőségű gyümölcsöt kell választani, minőségi fedőt használni (minden lekvár eltételhez újat), majd alaposan sterilizálni a lekvárt.
Az ilyen alacsony cukortartalmú lekvárok valamivel rövidebb ideig állnak el, mint a cukros lekvárok. A cukor ugyanis tartósítószer.
- Kipróbálhatod a nyírfacukrot vagy a barna cukrot, amely karamell ízű és sötét színű.
- Használhatsz természetes cukrokat is, például datolyát vagy mazsolát.
Lekvárok, befőttek tárolása
És hogyan kell tárolni a lekvárokat és kompótokat, befőtteket? Ez talán a legfontosabb.
- Először is, nem véletlenül kerültek annak idején a fűtetlen és sötét spájzba: hideg és sötét helyen kell állniuk, ha az örökkévalóságnak tartósítanád őket.
- A fény és a meleg felgyorsítja a bomlást, erjedést, ezért az ideális az, ha a hőmérsékletet 15 Celsius-fok alatt tartod az eltett gyümölcsök körül.
- Az eltett gyümölcsök soha ne kerüljenek fűtőtest közelébe, vagy a konyhába, ahol a sütés-főzés miatt egész évben meleg van.
- A befőttek nem szeretik a hőmérséklet-ingadozást sem, ezért ne tartsd őket az erkélyen, ahol az éjszakai hőmérséklet túl alacsony lehet.
- És persze ügyelj a páratartalomra. Ha van pincéd, de penészesedik, az nem lesz alkalmas élelmiszerek tárolására. Még akkor sem, ha üvegbe zártad őket.
- Ha száraz a pincéd, akkor se tedd az üvegeket közvetlenül a betonpadlóra, hanem egy dobogóra, szőnyegre, vagy egy polcra kerüljenek.
Fotó: gettyimages