Konyha

A nagymamák legbiztosabb trükkje: 20 évig eláll és nem penészedik a lekvár és a kompót

A nagyi kamrájából nem ritkán kerültek elő olyan lekvárok, befőttek vagy kompótok, amelyek több éve vártak türelmesen a sorukra. Hogy csinálták, hogy sosem romlott meg?
befőttek sorban a spájzban

Régen még nem lehetett a vasárnapi ebédhez leugrani a sarki cukrászdába valami apóságért és a boltok sem voltak tele süteménnyel és csokoládéval. A nagymamák gyakran bontották desszertnek kompótot vagy befőttet, különösen ősszel és télen, amikor a gyümölcsárak az egekben voltak. A gyümölcs még nyáron is érték volt!

Ha lehetett is gyümölcsöt kapni, biztos, hogy import volt, drága, kemény és éretlen. De hogyan tudták a régi nagymamák még úgy eltelni a befőttjeiket, hogy aztán ne penészedjenek meg? Arra is volt példa nem ritkán, hogy egy-egy elfeledett üveg a spájz sarkában évekig várta gond nélkül, hogy valaki felé nézzen.

Ugyanez volt a helyzet a lekvárokkal: a színük ugyan évről-évre sötétebb lett, de nem romlottak meg.

Hogyan tartósítható a sok gyümölcs?

A régi nagyik tippjei és trükkjei ma is ugyanúgy érvényesek, csak használni kell őket. Bár általában azt javasolják, hogy a lekvárokat az elkészítésük után egy-két éven belül fogyaszd el, különböző vitafórumokon többen azt állítják, hogy gond nélkül megehetőek még a második világháború idejéből származó, jól megőrzött darabok is.

Először is nézzük meg, hogyan dolgozhatod fel a gyümölcsöt.

KOMPÓT

  1. A kompótot úgy készítik, hogy megtisztítják a gyümölcsöt, és ha nagyobb, feldarabolják.
  2. Egy fazékban felöntik vízzel és cukorral, néha fűszereket is adnak hozzá.
  3. Ezután felforralják, és végül megkezdődik maga a befőzési folyamat.
  4. A gyümölcsöt üvegbe rakják, egy lábosban pedig vízfürdőbe állítják.
  5. Szorosan lezárják fedővel, és végül 85 Celsius-fokra melegítik.
  6. Húsz percig tartják a vízfürdőben. Ha a fedél kidudorodik, vagy a gyümölcs teteje habos, nem jól készült.

A kompót nem befőtt, a gyümölcsnek így más az állaga, puhább és édesebb.

DZSEM ÉS LEKVÁR

  • Sokan nem tudják a különbséget a dzsem és a lekvár között. A dzsem inkább zselés állagú és nem tartalmaz gyümölcsdarabokat, míg a lekvár akár folyós is lehet.
  • A dzsem jobb süteményekben, a lekvár inkább a tetejükön.

BEFŐTT

  • A befőtt készítésekor nyersen kerül a gyümölcs az üvegbe, jó szorosan, amennyi csak belefér.
  • A gyümölcsöt hideg cukros vízzel öntik fel, lezárják és ugyanúgy vízfürdőbe állítják, mint a kompótot.
befőttek sorban a spájzban
Penészdesés nélkül 20 évig is elállhat a befőtt és a lelkvár

A nagymamák trükkje: így áll el 20 évig a lekvár és befőtt

Ha gyümölcsfák vannak a kertedben, valószínűleg befőzéssel tartósítod a gyümölcsöket. A sikeres befőzés alapja a tökéletesen steril üvegek használata.

  • Bárhogy is használod fel a gyümölcsöt, használat előtt forrald fel az üvegeket, és ha ez megtörtént, röbbet ne nyúlj hozzájuk kézzel.
  • Ügyelj arra is, hogy ne ugyanazt a kanalat használd szedéshez, amelyikkel kóstolsz. A nyálban lévő baktériumok tönkretehetik az egész adagot.
  • A gyümölcsnek is a legjobb formájában kell lennie, amikor feldolgozod. Nem penészedhet, nem lehet lottyos.
  • Ha sűrűbb állagú lekvárt szeretnél, a gyümölcs ne legyen túlérett, mivel akkor kevesebb pektint tartalmaz, ami a lekvár sűrűsödését okozza.
  • Alternatív megoldásként használhatsz zselésítő cukrot vagy néhány csepp citromlevet a lekvár  sűrítéséhez.

Ez is érdekelhet

  1. Soha többé Horvátország: „Amit átéltünk, a legnagyobb ellenségünknek sem kívánnánk”
  2. Túrd fel a gyerekkori holmijaidat: egy ház árát éri ez a régiség, amit a nagypapádtól kaptál
  3. Liptai Claudia a szerelmével üldözte Miller Zoltánt: „Kifeküdtem az útra, a kocsija elé”

Szükség van a cukorra a tartósításhoz

A klasszikus kristálycukor ideális a lekvárhoz, de cukor nélkül is készíthetünk lekvárt. Ehhez azonban igazán jó minőségű gyümölcsöt kell választani, minőségi fedőt használni (minden lekvár eltételhez újat), majd alaposan sterilizálni a lekvárt.

Az ilyen alacsony cukortartalmú lekvárok valamivel rövidebb ideig állnak el, mint a cukros lekvárok. A cukor ugyanis tartósítószer.

  • Kipróbálhatod a nyírfacukrot vagy a barna cukrot, amely karamell ízű és sötét színű.
  • Használhatsz természetes cukrokat is, például datolyát vagy mazsolát.

Lekvárok, befőttek tárolása

És hogyan kell tárolni a lekvárokat és kompótokat, befőtteket? Ez talán a legfontosabb.

  • Először is, nem véletlenül kerültek annak idején a fűtetlen és sötét spájzba: hideg és sötét helyen kell állniuk, ha az örökkévalóságnak tartósítanád őket.
  • A fény és a meleg felgyorsítja a bomlást, erjedést, ezért az ideális az, ha a hőmérsékletet 15 Celsius-fok alatt tartod az eltett gyümölcsök körül.
  • Az eltett gyümölcsök soha ne kerüljenek fűtőtest közelébe, vagy a konyhába, ahol a sütés-főzés miatt egész évben meleg van.
  • A befőttek nem szeretik a hőmérséklet-ingadozást sem, ezért ne tartsd őket az erkélyen, ahol az éjszakai hőmérséklet túl alacsony lehet.
  • És persze ügyelj a páratartalomra. Ha van pincéd, de penészesedik, az nem lesz alkalmas élelmiszerek tárolására. Még akkor sem, ha üvegbe zártad őket.
  • Ha száraz a pincéd, akkor se tedd az üvegeket közvetlenül a betonpadlóra, hanem egy dobogóra, szőnyegre, vagy egy polcra kerüljenek.

Forrás

Fotó: gettyimages