Ki ne szeretné a friss, ropogós pékárukat? Minden reggel öröm egy puha zsemlébe harapni, vagy egy friss kenyérszeletet megkenni vajjal. Sajnos ez az élmény hamar elmúlik, ha rosszul tárolod a pékárut. Egy tapasztalt pék most megosztotta azt a titkos családi trükköt, amit még nagymamájától tanult: így a kenyér majdnem egy hétig puha marad!
Zacskóban soha!
A pékáru minden háztartásban alapélelmiszer. Eszel belőle reggelire, uzsonnára vagy akár vacsorára is: sósan vagy édesen, szendvicsként vagy köretként. Mégis, sokan nem tudják, hogyan kell helyesen tárolni, pedig egy kis odafigyeléssel napokkal tovább megőrizheted a frissességét. Ráadásul spórolhatsz is!
A legtöbb ember vásárlás után a pékárut egyszerűen a boltban leszakított műanyag zacskóban hagyja. Ez azonban a legrosszabb tárolási módszer, amit választhatsz, mert a kenyér bepállik, majd gyorsan penészedni kezd. A trükk nem új, viszont annál hatásosabb: cseréljük le a műanyagot textilre.
Hogyan tárold helyesen a pékárut?

A nagymama trükkje egyszerű és nagyon olcsó:
- A friss kenyeret vagy zsemlét tekerd bele pamuttörölközőbe, pamut konyharuhába vagy helyezd textilzsákba.
- Ezután tedd kenyértartó dobozba vagy a kamrába. Lényeg, hogy olyan helyre, ahol egy kicsit hűvösebb van.
- Ne hagyd a pékárut az asztalon, se a tűzhely vagy hűtő közelében.
- Alternatívaként viaszos textilszalvétát is használhatsz, ami otthon is könnyedén elkészíthető.
Ezekkel az egyszerű lépésekkel akár öt-hat napig is élvezheted a pékáru frissességét anélkül, hogy naponta kellene boltba rohangálnod.
Olvasd el ezeket is!
Viaszos textilszalvéta elkészítése
Kellékek:
- 100 százalék pamut anyag
- Méhviasz
- Sütőpapír
- Vasaló és vasalódeszka
- Reszelő (ha tömbös a méhviasz)
- Olló
- Ecset
Elkészítés:
- Vágd ki a pamut anyagot tetszőleges méretre.
- Helyezd az anyagot egy sütőpapír lapra, majd szórd meg egyenletesen a méhviaszreszelékkel.
- Takard le a tetejét egy másik sütőpapírral. Ezt követően melegítsd fel a vasalót, és vasald át az anyagot a papíron keresztül. A viasz ekkor elolvad és beszivárog az anyagba.
- Ha úgy ítéled, kész vagy, akkor vedd le a felső sütőpapírt, és tartsd az anyagot a levegőben pár másodpercig, hogy megszilárduljon.
Választhatod viszont a sütős módszert is, ha esetleg nincs otthon vasalód. Ehhez először melegítsd elő a sütőt 85-100 fokra. Helyezd a textilt egy tepsibe a benne lévő sütőpapírra fektetve. Szórd meg méhviaszreszelékkel, utána tedd be a sütőbe 5-7 percre. Az idő leteltével vedd ki, és ha szükséges, ecsettel oszlasd el egyenletesen a megolvadt viaszt. A száradáshoz akaszd fel valahova.
A pénztárcád is hálás lesz
Ha lecseréled a műanyagot textilre, akkor nemcsak a kenyér, hanem a pénztárcád is hálás lesz. Gondoltad volna, hogy a helyes tárolás havi szinten is komoly megtakarítást jelenthet?
Egy átlagos vekni kenyér ára körülbelül 900 forint. Ha hetente két vagy akár három kenyeret is veszel a kiszáradt helyett, az havonta több mint 10 ezer forint is lehet. Ha viszont megfelelően tárolod, akkor összesen csak négy veknire van szükséged, így csaknem 7 ezer forintot spórolhatsz havonta.
Ugyanez igaz a zsemlékre is:
Egy zsemle ára nagyjából 70 forint, amiből sokan egyszerre 10 darabot vesznek. Ha három nap után megkeményednek, akkor havi rendszerességgel nagyjából 7 ezer forintot költesz zsemlére. Ugyanakkor, ha akár öt napig is frissen tudod tartani őket, éves szinten 35 ezer forintot takaríthatsz meg.
Forrás: TechSvet
Fotó: archív