Konyha

A pék nagymamájának trükkje: így marad a kenyér egy hétig friss, nem kell kidobni

A megoldás nem kerül szinte semmibe, szóval rengeteget spórolhatsz vele. Mutatjuk, hogy tárold a pékárut, ha nem szeretnél három naponta boltba rohangálni!
Egy nő elutasítja a kenyeret

Ki ne szeretné a friss, ropogós pékárukat? Minden reggel öröm egy puha zsemlébe harapni, vagy egy friss kenyérszeletet megkenni vajjal.  Sajnos ez az élmény hamar elmúlik, ha rosszul tárolod a pékárut. Egy tapasztalt pék most megosztotta azt a titkos családi trükköt, amit még nagymamájától tanult: így a kenyér majdnem egy hétig puha marad!

Zacskóban soha!

A pékáru minden háztartásban alapélelmiszer. Eszel belőle reggelire, uzsonnára vagy akár vacsorára is: sósan vagy édesen, szendvicsként vagy köretként. Mégis, sokan nem tudják, hogyan kell helyesen tárolni, pedig egy kis odafigyeléssel napokkal tovább megőrizheted a frissességét. Ráadásul spórolhatsz is!

A legtöbb ember vásárlás után a pékárut egyszerűen a boltban leszakított műanyag zacskóban hagyja. Ez azonban a legrosszabb tárolási módszer, amit választhatsz, mert a kenyér bepállik, majd gyorsan penészedni kezd. A trükk nem új, viszont annál hatásosabb: cseréljük le a műanyagot textilre.

Hogyan tárold helyesen a pékárut?

Egy vekni kenyér felszeletelve
A pékárut ne tárold műanyag zacskóban, mert kiszárad

A nagymama trükkje egyszerű és nagyon olcsó:

  • A friss kenyeret vagy zsemlét tekerd bele pamuttörölközőbe, pamut konyharuhába vagy helyezd textilzsákba.
  • Ezután tedd kenyértartó dobozba vagy a kamrába. Lényeg, hogy olyan helyre, ahol egy kicsit hűvösebb van.
  • Ne hagyd a pékárut az asztalon, se a tűzhely vagy hűtő közelében.
  • Alternatívaként viaszos textilszalvétát is használhatsz, ami otthon is könnyedén elkészíthető.

Ezekkel az egyszerű lépésekkel akár öt-hat napig is élvezheted a pékáru frissességét anélkül, hogy naponta kellene boltba rohangálnod.

Olvasd el ezeket is!

Viaszos textilszalvéta elkészítése

Kellékek:

  • 100 százalék pamut anyag
  • Méhviasz
  • Sütőpapír
  • Vasaló és vasalódeszka
  • Reszelő (ha tömbös a méhviasz)
  • Olló
  • Ecset

Elkészítés:

  1. Vágd ki a pamut anyagot tetszőleges méretre.
  2. Helyezd az anyagot egy sütőpapír lapra, majd szórd meg egyenletesen a méhviaszreszelékkel.
  3. Takard le a tetejét egy másik sütőpapírral. Ezt követően melegítsd fel a vasalót, és vasald át az anyagot a papíron keresztül. A viasz ekkor elolvad és beszivárog az anyagba.
  4. Ha úgy ítéled, kész vagy, akkor vedd le a felső sütőpapírt, és tartsd az anyagot a levegőben pár másodpercig, hogy megszilárduljon.

Választhatod viszont a sütős módszert is, ha esetleg nincs otthon vasalód. Ehhez először melegítsd elő a sütőt 85-100 fokra. Helyezd a textilt egy tepsibe a benne lévő sütőpapírra fektetve. Szórd meg méhviaszreszelékkel, utána tedd be a sütőbe 5-7 percre. Az idő leteltével vedd ki, és ha szükséges, ecsettel oszlasd el egyenletesen a megolvadt viaszt. A száradáshoz akaszd fel valahova.

A pénztárcád is hálás lesz

Ha lecseréled a műanyagot textilre, akkor nemcsak a kenyér, hanem a pénztárcád is hálás lesz. Gondoltad volna, hogy a helyes tárolás havi szinten is komoly megtakarítást jelenthet?

Egy átlagos vekni kenyér ára körülbelül 900 forint. Ha hetente két vagy akár három kenyeret is veszel a kiszáradt helyett, az havonta több mint 10 ezer forint is lehet. Ha viszont megfelelően tárolod, akkor összesen csak négy veknire van szükséged, így csaknem 7 ezer forintot spórolhatsz havonta.

Ugyanez igaz a zsemlékre is:

Egy zsemle ára nagyjából 70 forint, amiből sokan egyszerre 10 darabot vesznek. Ha három nap után megkeményednek, akkor havi rendszerességgel nagyjából 7 ezer forintot költesz zsemlére. Ugyanakkor, ha akár öt napig is frissen tudod tartani őket, éves szinten 35 ezer forintot takaríthatsz meg.

Forrás: TechSvet

Fotó: archív