Konyha

Laktató levesek: 4 gazdag egytálétel őszi ebédekhez, ami után második sem kell

Az egyre hűvösebb estéken jólesik egy meleg leves. Pláne, ha tartalmasabb, és azzal sem kell bajlódni, hogy másodikféle kerüljön az asztalra, mert önmagában is jóllakat.

Póréhagyma-krémleves csirkemájjal

HOZZÁVALÓK:

  • 1 szál póréhagyma
  • 6 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 1,2 l zöldségleves
  • 1 dl habtejszín,
  • só,
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél dl olívaolaj
  • 20 dkg tisztított csirkemáj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors
  • 4 szál petrezselyem
  1. A megmosott póréhagymát apróra vágjuk, majd a forró vajon megfuttatjuk, megszórjuk a liszttel, összekeverjük, és felöntjük a zöldséglevessel. Ha felforrt, lassú tűzön fedővel lefedve 15-20 perc alatt puhára főzzük, majd krémesre turmixoljuk.
  2. Beleöntjük a kevés forró lével elkevert tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és ha újból felforrt, lehúzzuk a tűzről.
  3. Ezután a tisztított csirkemájat kisebb kockákra vágjuk, a forró olívaolajon megpirítjuk, úgy, hogy a közepük rózsaszín maradjon, és sóval, borssal, aprított petrezselyemmel fűszerezzük.
  4. Tálaláskor a forró póréhagyma-krémlevest csészékbe szedjük, egy-egy evőkanál pirított csirkemájat kanalazunk rá, megszórjuk kevés rózsaborssal, és apróra vágott petrezselyemmel.

Erdeigomba-leves reszelt sajttal

HOZZÁVALÓK:

  • 0,7 dl olaj
  • 1 közepes fej sonkahagyma
  • 20 dkg erdei csiperke
  • 10 dkg erdei laskagomba
  • 8 dkg szegfűgomba
  • 2 evőkanál liszt
  • zöldségleves
  • szükség szerint frissen őrölt bors, só
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl habtejszín
  • 12 dkg reszelt Anikó sajt
  1. A forró olajon megfuttatjuk az apróra vágott sonkahagymát, majd hozzáadjuk az alaposan megmosott, leszárított cikkekre darabolt erdei csiperkét, erdei laskagombát, az egészben hagyott szegfűgombát, és közepes tűzön 4-5 perc alatt összepirítjuk.
  2. Ezután megszórjuk a liszttel, összekeverjük, és annyi zöldséglevest öntünk hozzá, hogy 4 ujjnyival ellepje. Ha felforrt, lassú tűzön 15-20 perc alatt készre főzzük. Mielőtt levennénk a tűzről, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, és belekeverjük a kevés forró lével elkevert tejszínt.
  3. A megfőtt erdeigomba-levest forrón tányérokba szedjük, megszórjuk kevés reszelt sajttal, és petrezselyemmel díszítjük.

Fejtettbab-leves csirkehússal

HOZZÁVALÓK:

  • 40 dkg csirkehús vegyesen
  • 35 dkg fejtett virágbab
  • 2 sárgarépa, 1 szál fehérrépa
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicso
  • só, őrölt bors
  • fél dl olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 szál zellerzöld
  1. A csirkehúst kisebb darabokra vágjuk, majd fazékba tesszük, és hozzáadjuk a virágbabot, a karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, az egész vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot.
  2. Felöntjük annyi vízzel, hogy 4 ujjnyival ellepje, ha felforrt, lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön majdnem puhára főzzük. Közben a rántáshoz a forró olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a zúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát.
  3. Ha kihűlt, kevés hideg vízzel simára keverjük, a háromnegyedig megfőtt levest berántjuk vele, megszórjuk az aprított zellerzölddel, és lassú tűzön készre főzzük. Forrón tálaljuk, zellerzölddel díszítjük.

Zöldséges húsostáska-leves

HOZZÁVALÓK:

  • fél dl olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 cikk zellergumó
  • só, őrölt bors
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • a húsos táskához: 25 dkg liszt, 1 nagyobb tojás, 20 dkg darált, sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál zellerzöld, só, őrölt bors
  1. Olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a felkockázott répákat, a zellert, és összepirítjuk. Elkeverjük a fűszerpaprikával, felöntjük 1,5 liter vízzel.
  2. Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, lassú tűzön főzzük. A húsos táskához a lisztből, tojásból kevés vízzel keményebb tésztát gyúrunk, a töltelékhez a darált húst zúzott fokhagymával, zellerzölddel, sóval, borssal ízesítjük, és összedolgozzuk.
  3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, a felére 2-3 centinként 1-1 kiskanál tölteléket kanalazunk, a közöket vizes ecsettel megkenjük, ráhajtjuk a tészta másik felét, a közöket összenyomjuk, és derelyevágóval elvágjuk.
  4. A húsos táskákat a kockákra vágott paprikával, paradicsommal a levesbe tesszük, megszórjuk petrezselyemmel, és 15 perc alatt készre főzzük.

Fotó: Adobestock