Erdei gombás sertésragu zsályavajas nokedlivel
Hozzávalók:
- 50 dkg erdei gombakeverék
- 50 dkg sertéscomb
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- fél dl tejszín
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 babérlevél, 2-3 zsályalevél
a nokedlihez:
- 30 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 10-12 friss zsályalevél
- Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a felkockázott húst, és lepirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk.
- Hozzáadjuk a zsályát és a babérlevelet, majd a gombakeveréket. Beleöntjük a bort, takaréklángon puhára főzzük a húst.
- Mikor megpuhult, elkeverjük benne a tejszínt, és 2-3 percig forraljuk. A körethez a lisztet elkeverjük a sóval, adunk hozzá 1 tojást, majd annyi vizet, hogy normál nokedli tésztát kapjunk. A vajat egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőben megolvasztjuk, megsózzuk, és megpirítjuk benne az aprított zsályát.
- Sózott, forró vízbe szaggatjuk a nokedlit, majd leszűrve a zsályavajra szedjük, és átforgatjuk vele.
Gombaragus húsos rétespite
Hozzávalók:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 25 dkg csiperke
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 3 evőkanál olívaolaj
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 10 dkg vaj
- 2 egész tojás
- 8 db réteslap
- 5 evőkanál kuszkusz vagy zsemlemorzsa
- Az apróra kockázott hagymát olíva-olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, lepirítjuk, majd beletesszük a pirospaprikát, a felszeletelt gombát, az aprított fokhagymát. 3-4 percig pirítjuk, majd hozzákeverjük a felkockázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük a húst.
- A kész, kihűlt raguban elkeverjük a kuszkuszt és az enyhén felvert tojásokat. Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű tortaformát, a közepére 1 réteslapot helyezünk, megvajazzuk, majd újabb réteslapot helyezünk rá, úgy, hogy a forma szélére tegyük a lapot, így kb. a tészta fele túllóg a formán.
- További 4 db vajazott réteslapot helyezünk így rá, csak mindig másik irányba lógjon túl a tészta.
- A ragut a formába szedjük, ráhajtjuk a túllógó tésztákat, majd zárásként a tetejére helyezünk 4 réteg vajazott tésztát. 220 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük a pitét.
Ezt olvastad már?
Fokhagymás-vajas sült csiperke
Hozzávalók:
- 50 dkg csiperke
- 10 dkg angolszalonna
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- tengeri só, frissen őrölt bors
- negyed citrom héja
- Tűzálló tál aljára szórjuk a zsemlemorzsát, ráreszeljük a citrom héját. Ráhelyezzük a megmosott, szárazra csepegtetett csiperkét, mérettől függően felezve, negyedelve (ha apró, egészben hagyjuk).
- Rákockázzuk a vajat, sózzuk, borsozzuk, közészórjuk a vékony csíkokra vágott angolszalonnát és a felszeletelt fokhagymát. 230 fokra melegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük a gombát, ha kész, rászórjuk a petrezselymet.
- Melegen tálaljuk előételként friss, lukacsos fehér kenyérrel, bagettel, vagy köretként natúr fehér húsokhoz.
Fotó: archív