A füge az egyik legizgalmasabb gyümölcs, ami az utóbbi években egyre több magyar kertben is megjelent. A mediterrán hangulatot idéző fa azonban sokszor okoz fejtörést: mi legyen a rengeteg zöld, éretlen terméssel, ami már nem érik be a fagyok előtt? Egy biztos, semmiképpen ne dobd ki! A fügének még a levele is igazi kincs, hát még az éretlen termése. persze csak akkor, ha tudod, hogyan használd fel. Mutatunk néhány kipróbált ötletet és receptet.
Miért marad éretlen a füge?
A füge mediterrán növény, sok napfényt és meleget igényel. Magyarországon a másodtermés gyakran nem érik be, mert az ősz rövid és hűvös. A gyümölcs ráadásul nem utóérő, vagyis ha teljesen zölden szedjük le, nem fog beérni a konyhapulton sem. De ne csüggedj: a zöld füge is felhasználható, ráadásul különleges ízeket hozhatsz ki belőle.
-
Zöld füge dzsem – tartósítószer nélkül
Ha szereted a különleges lekvárokat, az éretlen füge dzsem igazi kuriózum. Az íze enyhén fanyar, amit a cukor és a fűszerek szépen ellensúlyoznak.
Hozzávalók:
- 1 kg zöld füge
- 1 kg cukor
- 1,4 l víz
- 1 citrom leve
- 4 szem szegfűszeg
Elkészítés:
A fügét megmossuk, szárát levágjuk, majd 10 percig forraljuk vízben. Ezután átpasszírozzuk, és a cukros-szegfűszeges vízben kb. 25 percig főzzük. A végén hozzáadjuk a citromlevet, és steril üvegekbe töltjük. Különleges ízvilág, pirítóson vagy süteményben is mennyei.
-
Édes fügebefőtt – télire eltehető finomság
A zöld füge befőttként is megállja a helyét. A cukros szirupban megpuhul, és télen igazi csemege lesz. Ha azt szeretnéd, hogy akár 20 évig is elálljon, próbáld ki ezeket a tippeket.
Hozzávalók:
- 2 kg zöld füge
- 2 kg cukor
- víz, amennyi ellepi
- késhegynyi nátrium-benzoát üvegenként
Elkészítés:
A fügéket megszurkáljuk, cukros vízben egy órát főzzük, majd üvegekbe tesszük. A levet újraforraljuk, leszűrjük, és a gyümölcsre öntjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

-
Savanyúság zöld fügéből – húsok mellé tökéletes
Ha szereted a pikáns ízeket, próbáld ki a savanyított fügét! Sültek, pörköltek mellé mennyei.
Hozzávalók:
- 2 kg éretlen füge
- 8 dl víz
- 1 dl 20%-os ecet
- 3 ek cukor
- 1 ek só
- tartósítószer (nátrium-benzoát, borkén)
Elkészítés:
A fügét előfőzzük, majd ecetes-cukros lével felöntjük, és üvegekbe zárjuk. Nem kell dunsztolni, elég a kamrában tárolni.
Ezt is érdemes elolvasni
-
Kandírozott füge – különleges téli nasi
A kandírozott füge igazi ünnepi csemege. A gyümölcsöt előfőzzük ecetes vízben, majd többször átfőzzük cukorszirupban, hogy átvegye az édes ízt. A végén szárítjuk, és akár csokiba is márthatjuk.
-
Fügekompót – rumos, fűszeres változat
Ha valami igazán illatos és különleges desszertet szeretnél, készíts kompótot! A zöld fügét vaníliával, citrommal és egy kevés rummal főzd puhára cukros szirupban. Hidegen, tejszínhabbal tálalva mennyei.
Extra tippek a zöld fügéhez
- A zöld füge tejnedve enyhén irritáló lehet, ezért mindig főzd elő, mielőtt feldolgozod.
- Fűszerezéshez jól illik a fahéj, szegfűszeg, vanília, citromhéj.
- Ha sok a fügéd, kombináld más gyümölcsökkel: alma, körte, szilva remekül passzol hozzá.
Miért érdemes kipróbálni?
Az éretlen füge nemcsak finom, hanem rostban gazdag, tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Ráadásul így semmi nem megy kárba a kertből, és különleges házi finomságokat készíthetsz, amikre minden vendég rácsodálkozik.
Fotó: gettyimages