Sajtos sütőtökfasírt (550 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 80 dkg sütőtök
- 15 dkg füstölt félkemény sajt
- 1 db tojás
- kb. 10 dkg zsemlemorzsa
- 5-6 db zsályalevél vagy 1 evőkanál szárított zsálya
- só, frissen őrölt bors
- olaj a sütéshez
A salátához:
- 10 dkg zöldsaláta
- 20 dkg kígyóuborka
- 10 dkg tökmag
- egy kis fürt kékszőlő
- 3 evőkanál tökmagolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
A tök héját megsikáljuk, majd a húsát egészben, forró sütőben puhára sütjük. A megsült, kihűlt tökhúst tálba szedjük, villával áttörjük.
Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojást, az aprított zsályát, a zúzott fokhagymát, és annyi zsemlemorzsát, hogy ne legyen ragacsos a massza. Hűtőszekrénybe tesszük, és 30 percig pihentetjük, hogy a zsemlemorzsa megszívja magát.
Olajos kézzel diónyi gömböket formázunk belőle, és bő, közepesen forró olajban ropogósra sütjük. A felesleges olajat konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük.
A salátához a megtisztított zöldsalátát összeforgatjuk a tökmag-olajjal és a balzsamecettel, elkeverjük a durvára darabolt tökmaggal, a csíkokra vágott uborkával és a leszemezett, felezett szőlővel.
Káposztás csirkecomb édesburgonyapürével (850 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: Gíroszok otthon: 4 étel négyféle húsból – a szomszédasszony könyörögni fog a receptért
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 egész csirkecomb
- 50 dkg savanyú káposzta (vecsési)
- 50 dkg fehér édeskáposzta
- 1 kg édesburgonya
- 4 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- olaj
A megtisztított csirkecombokat körbesózzuk, megborsozzuk, tűzálló tálba tesszük, alufóliával lefedjük, és 180 Celsius-fokos sütőben 1 óra 20 percig sütjük, majd fólia nélkül magas hőfokon megpirítjuk.
Közben az édeskáposztát vékonyra szeljük, és összekeverjük a savanyú káposztával. Lábosban forró olajon nagyon lassan dinsztelni kezdjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és kb. 45 perc alatt készre pároljuk.
A hámozott édesburgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, a vajjal együtt villával összetörjük, és kevés sóval, zúzott fokhagymával ízesítjük. A csirkecombokat a káposztával és a pürével tálaljuk.
Lencsés sütőtökös csirkeragu (650 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg csirkecomb- vagy csirkemellfilé
- 25 dkg lencse
- 50 dkg sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 6-7 cm-es friss gyömbérgyökér
- 2 evőkanál curry fűszerkeverék
- fél liter zöldséglé
- 2 dl kókusztej vagy főzőtejszín
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 kávéskanál chili
- só, bors
- olaj
- 20 dkg bulgur
Olajon puhára dinszteljük az apróra kockázott vöröshagymát. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a zúzott fokhagymagerezdeket, a római köményt és a curry fűszerkeveréket. 1-2 perc alatt átpirítjuk a fűszereket, majd hozzákeverjük a lencsét és a kockákra vágott csirkehúst.
Pár perc alatt lepirítjuk a húst, és felöntjük a húslevessel. Lefedve, takaréklángon 30 percig főzzük, majd beletesszük a hámozott, kockázott tököt.
Puhára főzzük a tököt, végül a raguhoz öntjük a kókusztejet vagy főzőtejszínt. Sóval, frissen őrölt borssal, chilivel ízesítjük. Bő, sós vízben puhára főtt bulgurral tálaljuk.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta