Édesburgonyás zöldségleves (200 Ft egy tányér)
Hozzávalók 8 tányérhoz:
- 25 dkg édesburgonya
- 20 dkg cukkini
- 10 dkg száraz lencse
- 10 dkg fehérrépa
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg zeller
- 10 dkg kelkáposzta
- 40 dkg darabolt, hámozott paradicsom (konzerv)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál szárított zsálya
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- A finomra vágott vöröshagymát az olívaolajon puhára dinszteljük. A kelkáposzta kivételével hozzáadjuk a meghámozott, apróra kockázott zöldségeket és a zöldfűszereket.
- Néhány percig együtt dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és a hámozott, darabolt paradicsomot.
- Felöntjük 1,5 liter vízzel, megsózzuk, megborsozzuk. 30 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket, és az utolsó öt percben a felcsíkozott kelkáposztát is beletesszük a levesbe.
Roston sült csirkemell hagymás almaszósszal (675 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 50 dkg alma
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 dl húsleves
- 2-3 db babérlevél
- egy kis csokor kakukkfű
- 3-4 db zsályalevél vagy
- 1 evőkanál szárított zsálya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg basmati rizs
- 25 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
- só, frissen őrölt bors
- A rizst bő, sós vízben puhára főzzük, az utolsó pár pillanatban hozzáadjuk a csicseriborsót is. Leszűrjük, a tálalásig félretesszük.
- Az olívaolajon a vékonyra szelt hagymákat a zöldfűszerekkel együtt kissé lepirítva megdinszteljük. Hozzáadjuk a magozott, cikkekre vágott almát, dinszteljük pár percig, majd felöntjük a húslevessel, összeforraljuk, és 10 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, nem pürésítjük.
- A megtisztított csirkemelleket olajozott rácsos serpenyőben vagy kontaktgrillen ropogósra sütjük. Felszeleteljük, és az almaszósszal tálaljuk.
Ezt olvastad már?
Birsalmás túrókocka (110 Ft egy darab)
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 50 dkg zsírszegény túró
- 5 db L-es tojás
- 1,5 dl 3,6%-os natúr joghurt
- 5 dkg cukornak megfelelő kristályos édesítőszer
- 5 dkg világos tönkölyliszt
- 1 citrom reszelt héja
- 2 szem birsalma
- A megmosott birsalmát kis-közepes kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. A főzőlében hagyjuk kihűlni.
- A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A túrót egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a natúr joghurtot és az édesítőszert, majd botmixerrel krémesítjük. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, beleszitáljuk a lisztet, beleszórjuk a reszelt citromhéjat, és fakanállal simára keverjük a tésztát. Lecsöpögtetjük a birsalmát, azt is a tésztához forgatjuk.
- Sütőpapírral bélelt, 20×30 centiméteres tepsibe simítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, és ha kihűlt, egyenlően felkockázva tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta