Konyha

Teljes őszi menü 1000 forint alatt: a 3 legkiadósabb receptünk a családnak vacsorára képpel

Mielőtt beállna a hideg, még egyszer bőséget varázsol a standokra az évszak. Főzzünk könnyű, nem hizlaló és olcsó menüt mindabból, amit csak találunk az árusoknál!

Édesburgonyás zöldségleves (200 Ft egy tányér)

Hozzávalók 8 tányérhoz:

  • 25 dkg édesburgonya
  • 20 dkg cukkini
  • 10 dkg száraz lencse
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg zeller
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 40 dkg darabolt, hámozott paradicsom (konzerv)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál szárított zsálya
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  1. A finomra vágott vöröshagymát az olívaolajon puhára dinszteljük. A kelkáposzta kivételével hozzáadjuk a meghámozott, apróra kockázott zöldségeket és a zöldfűszereket.
  2. Néhány percig együtt dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és a hámozott, darabolt paradicsomot.
  3. Felöntjük 1,5 liter vízzel, megsózzuk, megborsozzuk. 30 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket, és az utolsó öt percben a felcsíkozott kelkáposztát is beletesszük a levesbe.

Roston sült csirkemell hagymás almaszósszal (675 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 50 dkg alma
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 dl húsleves
  • 2-3 db babérlevél
  • egy kis csokor kakukkfű
  • 3-4 db zsályalevél vagy
  • 1 evőkanál szárított zsálya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg basmati rizs
  •  25 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • só, frissen őrölt bors
  1. A rizst bő, sós vízben puhára főzzük, az utolsó pár pillanatban hozzáadjuk a csicseriborsót is. Leszűrjük, a tálalásig félretesszük.
  2. Az olívaolajon a vékonyra szelt hagymákat a zöldfűszerekkel együtt kissé lepirítva megdinszteljük. Hozzáadjuk a magozott, cikkekre vágott almát, dinszteljük pár percig, majd felöntjük a húslevessel, összeforraljuk, és 10 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, nem pürésítjük.
  3. A megtisztított csirkemelleket olajozott rácsos serpenyőben vagy kontaktgrillen ropogósra sütjük. Felszeleteljük, és az almaszósszal tálaljuk.

Ezt olvastad már?

  1. Ördögi tervvel végezte ki a fia Soproni Ágit: csak a pénz motiválta az őrület szélén táncoló gyereket
  2. A válás után is vonzotta testileg: Kiss Manyi összejárt buja légyottokra házas exével
  3. Ez az 5 legjobb vesetisztító élelmiszer 60 év felett: minden nap kellene enned legalább egyet belőle

Birsalmás túrókocka (110 Ft egy darab)

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 50 dkg zsírszegény túró
  • 5 db L-es tojás
  • 1,5 dl 3,6%-os natúr joghurt
  • 5 dkg cukornak megfelelő kristályos édesítőszer
  • 5 dkg világos tönkölyliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 szem birsalma
  1. A megmosott birsalmát kis-közepes kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. A főzőlében hagyjuk kihűlni.
  2. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A túrót egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a natúr joghurtot és az édesítőszert, majd botmixerrel krémesítjük. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, beleszitáljuk a lisztet, beleszórjuk a reszelt citromhéjat, és fakanállal simára keverjük a tésztát. Lecsöpögtetjük a birsalmát, azt is a tésztához forgatjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt, 20×30 centiméteres tepsibe simítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, és ha kihűlt, egyenlően felkockázva tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta