Konyha

Kívül ropog, belül puha: 2 napig friss marad a tökéletes sajtos-újhagymás pogácsa

Belül puha, kívül ropogós. A sajtos–újhagymás pogácsa tökéletes vendégvárónak vagy csak egyszerű, gyors nassolnivalónak. Gyorsan elkészíthető, frissen a sütőből a legfinomabb.
újhagymás sajtos pogácsa

Amelyik házibuliban, családi összejövetelen van az asztalon pogácsa, egészen biztos, hogy elsőként fogy majd el a sok finomság közül. Bár sokak szerint macerás elkészíteni éppen a szaggatás miatt, mégiscsak talán ez a vendégváró falatka az, amit a legszívesebben csipeget mindenki.

Szenmétből lett a gyerekek kedvence

A kenyérsütés egyik mellékterméke volt régen, az éhes gyerekszájakat a kemence hamujában gyorsan megsült apró pogácsákkal lehetett jóllakatni. A környező országokban is jól ismert, kerek formája a természet körforgását szimbolizálta.

Sokáig leves utáni ételként használták, de aztán önálló szerephez jutott a vendéglátás részeként. Készült árpából, hajdinából, kukoricából is, a tepertős pogácsa pedig a disznóvágás ízes mellékterméke.

Nézzünk most egy tökéletes sajtos-újhagymás változatot, amit akár a közelgő ünnepekkor is bevethetsz.

Hozzávalók (12 pogácsához)

  • 3 csésze liszt
  • 6 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál cukor
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál bors
  • 65 g hideg, kockára vágott vaj
  • 1 ½ csésze tej
  • 3 evőkanál friss újhagyma, aprítva
  • ⅓ csésze parmezán, reszelve
  • ⅓ csésze cheddar, reszelve
  • plusz tej és sajt a tetejére

Szükséges eszközök

  • Nagy tál a tészta összekeveréshez
  • Rozsdamentes kés a tészta keveréséhez
  • Süteményszaggató
  • 38×22 cm-es tepsi
pogácsa sütőrácson frissen a sütőből
Frissen a sütőből a legfinomabb

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Bélelj ki egy nagy sütőlapot sütőpapírral.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót, borsot és cukrot. Add hozzá a kockára vágott vajat, és ujjbeggyel dörzsöld a lisztbe, amíg morzsás állagú nem lesz (körülbelül 8–10 perc).
  3. Készíts a közepébe egy kis mélyedést, majd add hozzá a tejet, sajtot és újhagymát. Kést használva dolgozd össze a tésztát, mintha „vágni” próbálnád, amíg jól elkeveredik.
  4. Lisztezett felületen gyúrd össze a tésztát, szükség esetén adj hozzá még lisztet, hogy ne ragadjon.
  5. Formázz a tésztából körülbelül 4 cm magas korongot, majd süteményszaggatóval vágj ki köröket (körülbelül 12 pogácsa).
  6. Helyezd a pogácsákat a tepsire, nem baj, ha érintkeznek. Süsd 15–20 percig, közben ellenőrizd, hogy egyenletesen sülnek-e. Vedd ki a sütőből, és azonnal tálald vajjal megkenve.

Tippek a tökéletes puha pogácsához

  • Hogyan tudod, hogy kész? A tetejük legyen enyhén aranybarna, és kopogtatásra üreges hangot adjon.
  • Ha túl nedves a tészta: Adj hozzá apránként egy evőkanálnyi lisztet, amíg jól kezelhető nem lesz.
  • Tálalás: Frissen a legjobb, de melegítheted is 10–15 másodpercig mikróban. Főzhetsz elé egy tartalmas levest, de önálló nassolnivalóként is megállja a helyét.

Forrás: thehomecookskitchen
Fotó: archív, gettyimages

Címkék: