A hús és gyümölcs párosítása elsőre szokatlannak tűnhet, pedig ez az ízkombináció évszázadok óta része a gasztronómiának. Már az ókori Rómában is kedvelték a sós és édes harmóniáját: a lakomákon gyakran kínáltak sült húsokat mézes vagy gyümölcsös mártásokkal.
A középkorban a fűszerek és aszalt gyümölcsök használata tovább erősítette ezt a trendet, hiszen a cukor és a gyümölcsök luxuscikknek számítottak. Miért szeretjük? Az édes ízek kiemelik a hús természetes aromáit, lágyítják a sós karaktert, és izgalmas kontrasztot adnak az ételnek. Ráadásul a gyümölcsök nemcsak ízt, hanem frissességet és vitaminokat is hoznak a fogásba, így kiegyensúlyozottabbá teszik az étkezést. Ma újra divatba jött ez a párosítás: gondoljunk a kacsára narancssal, a sertésre almával vagy a csirkére barackkal, de még a vadhúsok is jobbak gyümölccsel. Ezek a kombinációk nemcsak különlegesek, hanem egészségesebbek is.
Még korábban, a Konyhafőnök adásaiban Sárközi Ákos séf volt az, aki több versenyzőnek is beszólt, ha gyümölcsös-húsos fogást készítettek, hogy ő bizony nem szereti a lekváros húst vagy halat. Persze kritika főleg akkor érte az indulókat, ha túl édesnek bizonyult a gyümölcsös mártás és mellette elveszett a hús íze. Nos, ezekkel a fogásokkal egészen biztos, hogy a szőrös szívű séfet is meg lehetne hódítani.
Kacsacomb rozészőlő-mártással
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 db kacsacomb
- 40 dkg kék csemegeszőlő
- 1 citrom héja
- 1,5 dl száraz rozé bor
- 1 púpozott evőkanál kukorica-keményítő
- 2 dl tejszín
- 3 evőkanál kristálycukor
- csipetnyi só
a kroketthez:
- 60 dkg burgonya
- 1 tojás sárgája
- 3 dkg vaj
- 0,5 dl tejszín
- só, frissen őrölt bors, szerecsendió
- A szőlőt 10 percig főzzük 3 dl, cukorral és reszelt citromhéjjal ízesített, borral elkevert vízben. A kukoricakeményítőt a tejszínbe keverjük. Ebbe fokozatosan belehabarjuk a forró szőlőlevet, majd az egészet visszaöntjük a szőlőhöz. Sűrűsödésig forraljuk a szószt.
- A meghámozott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, elkeverjük a vajjal, a tojás sárgájával és fél dl tejszínnel. Áttörjük, nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rudakat nyomunk belőle. 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
- A kacsacombokat megsózzuk, megborsozzuk, tepsibe tesszük, alufóliával lefedjük, és 1,5 órán át sütjük. Végül fólia nélkül 10 percig sütjük, hogy szép piros legyen.
- A krumplikrokettel és a mártással kínáljuk.
Almás-édesburgonyás csirkeragu

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál pirított-mogyoró- vagy szezámolaj
- 40 dkg csirkemell
- 25 dkg édesburgonya
- 25 dkg alma
- 3 dl kókusztej
- 2 gerezd fokhagyma
- só, 1 lime
- 1 mokkáskanál csilikrém
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál piros currypaszta vagy 2 evőkanál curry-fűszerkeverék
- 20 dkg jázminrizs
- A vöröshagymát apróra kockázzuk, és az olajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott csirkemellet, és kevergetve körbepirítjuk.
- Beletesszük a meghámozott, felkockázott édesburgonyát és almát. 2-3 percig dinszteljük a keveréket, majd felöntjük kókusztejjel, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Sóval, a lime kifacsart levével, csili-krémmel, mézzel ízesítjük, és lefedve 15 perc alatt készre főzzük.
- Közben elkészítjük a párolt rizst: bő, lobogó, sós vízben főzzük, amikor megpuhult, leszűrjük, és a ragu mellé tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Ezt süsd az unokáknak: Jamie Oliver egészséges, szuper egyszerű bögrés palacsinta receptje
Aszalt barackos dagadó

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 70-80 dkg sertésdagadó
- 4 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 12,5 dkg kenyér-morzsa
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 2 biocitrom héja
- 2 evőkanál szárított kakukkfű
- 1 tojás, só, frissen őrölt bors
- A töltelékhez a vajon puhára dinszteljük az aprított vöröshagymát és a fokhagymát. Levesszük a tűzről, megvárjuk, amíg kissé kihűl, majd hozzákeverjük a kenyérmorzsát, az apróra kockázott barackot, a reszelt citromhéjat, a kakukkfüvet, az enyhén felvert tojást, és jól megsózzuk, megborsozzuk.
- A dagadót felvágjuk, kiterítjük, sózzuk, borsozzuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket (úgy, hogy a legvégére ne kerüljön belőle), majd szorosan feltekerjük, zsinórral megkötözzük, és tepsibe helyezzük.
- Először 200-220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük a tekercset. Néhányszor átforgatjuk a tepsiben lévő zsiradékkal, és 160 Celsius-fokon 1,5-2 órán keresztül, nem lefedve készre sütjük.
Ez is érdekelhet
- Évekig volt Gobbi Hilda szeretője, mégis alig tudni róla valamit: Temessy Hédi diszkréten kezelte párkapcsolatát
- Tíz év után végre kiderült az igazság: ezért mondott fel valójában a TV2-ben Gombos Edina
- Nem foglalkoztak vele, viharos szerelemben élt Lorán Lenke: „Elszerettek a vízilabdázó férjemtől”
Fotók: Vrábel Kriszta


