Klasszikus diólekvár
Az érett dióból a hagyományos módon főzhetünk lekvárt: megőröljük, cukrot keverünk hozzá, almát darabolunk bele, összeturmixoljuk, és ha már szép, fényes a massza, kis lángon, kevergetve megfőzzük.
TIPP: Ha rántott hús készítésekor egy evőkanálnyit a tojásba keverünk, a hús csodás, diós aromát kap. Sütemények rétegezésekor is használhatjuk darált dió helyett, különösen, ha egy pár csepp rumot is teszünk a keverékbe.

A zöldet nyáron szüretelik
Az igazán különleges zölddió-lekvárhoz már nyáron elő kell készülni: az éretlen, zöld diót ugyanis június elején szüretelik. Ha nem szereztük be időben, a kész lekvár kistermelőknél készen is kapható. Jövőre viszont magunk is megpróbálkozhatunk vele. Ajánlatos vele gumikesztyűben dolgozni, mert a héjától szinte lemoshatatlanul megfeketedhetnek az ujjaink. A zölddió-lekvár és -befőtt önmagában is finom csemege.
TIPP: Húsokhoz, sajtokhoz is jól megy, és grillezett kecskesajtos salátában is remek. Torták krémjébe is belekerülhet, vagy túrós palacsinta, gyümölcskenyér, diós kevert sütemény, kalács, palacsinta ízesítője lehet.
Zölddió-krém
Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 2-3 alma, 2 kezeletlen citrom kifacsart leve és reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg cukor, egész fahéj, egész szegfűszeg.
Elkészítés: A zöld dió végeit levágjuk, villával, fogpiszkálóval megszurkáljuk, nagy befőttes üvegbe helyezzük, és felöntjük vízzel. 9-12 napig – mások szerint 2-3 hétig – hagyjuk állni, minden nap cserélve a vizet. A dió az áztatás során megfeketedik. A végén kivesszük a léből, és friss vízzel leöntve főzni kezdjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. A főzést háromszor megismételjük úgy, hogy a főzővizet hagyjuk kihűlni.
Ha a dió már puha, kihalásszuk a fűszereket, és botmixerrel pépesítjük a masszát. Egy másik edényben vizet melegítünk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, majd folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik.
Ekkor beletesszük a feldarabolt almákat, és főzzük tovább, amíg az almák megpuhulnak. Az almás masszát hozzákeverjük a dióshoz, és az egészet 20 percig forraljuk, majd előkészített befőttes üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejjel lefelé állítva száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Befőttnek is
Úgy járunk el, mint a zölddió-krémnél, de ilyenkor nem pépesítjük a dióbelet, hanem egyben hagyjuk. A másik edényben készített szirupot néhány percig főzzük, kihűtjük, majd újra felfőzzük, és a félbe-negyedbe vágott, üvegekbe adagolt diógerezdekre öntjük.
Lezárjuk, és száraz dunsztba rakjuk az üvegeket. A befőttet füstölt sajtok mellé kínálhatjuk, de joghurtba is keverhetjük. A szirupot reszelt narancshéjjal is ízesíthetjük.
Egészséges ropogtatnivalók
Remek ajándék, és nagyon egyszerűen elkészíthető a mézes dió, amelyhez nem kell más, mint hogy az egészséges diógerezdeket formás üvegbe nyomkodjuk, és lassan felöntjük akácmézzel. Gazdagíthatjuk citromlével, friss gyömbérdarabkákkal vagy aprított aszalt gyümölcsökkel is. Rendben tartja a vérnyomást, elmulasztja a fejfájást, erősíti az érfalakat, tisztítja a vért.
- A karamellizált dióhoz forró serpenyőbe tesszük a diót, megszórjuk cukorral, folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor felolvad, majd hozzáteszünk 1-2 evőkanál mézet, és kevés fahéjat.
- Rázogatjuk, amíg a karamell bevonja a diógerezdeket, majd sütőpapírra szórjuk, és hagyjuk kihűlni.
- Ropogtatnivalónak kínálhatjuk, de üvegekbe is zárhatjuk, mint a mézes diót, és szalaggal átkötve ajándékba is remek.
- Süteményben, tortában, felfújtban, krémben, palacsintában is használhatjuk.
Dióparfé az ünnepi asztalra
5 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverjük. Adunk hozzá néhány csepp vaníliaaromát, 8 dkg pirított darált diót és 5 deci tejszínből kevés cukorral felvert habot. Kikent formába töltjük, és megfagyasztjuk.
Gesztenyelekvár
A sült gesztenye a tél legjobb utcai csemegéje, a tejszínhabos gesztenyepüré pedig a készen kapható fagyasztott masszáknak köszönhetően otthon is bármikor fogyasztható. De ne álljunk meg itt, hiszen a gesztenyéből is készülhet lekvár!

- A gesztenyét (kb. 1 kg) egy tálban beáztatjuk, és várunk, amíg egyes szemek feljönnek a víz tetejére. Ezeket kidobjuk, mert lehet, hogy kukacosak. Az egészségeseket kereszt alakban bevágjuk, mintha sült gesztenyéhez készülnénk, fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi őket.
- Fél teáskanál sót szórunk a vízbe, lefedjük, és forrás után 40 percig takaréklángon főzzük. Leszűrjük, kihűtjük, majd megpucoljuk úgy, hogy a belső hártyát is leszedjük róla.
- Ezután botmixerrel pépesítjük, lábasba tesszük, hozzáfacsarjuk egy vagy két narancs levét, beleszórunk 40 dkg cukrot és 1 tasak vaníliáscukrot (vagy cseppentünk bele kevés vaníliaaromát), és kevergetve addig főzzük, amíg lekvárszerű lesz.
- Előkészített üvegekbe adagoljuk, légmentesen lezárjuk, 20 percre fejre állítjuk, majd száraz dunsztban kihűtjük. Kenhetjük pirítósra, belekeverhetjük sütemények tésztájába, de a tortarétegek közé is, sőt, édes krémlevesnek is finom.
Ez is érdekelhet
- Évekig volt Gobbi Hilda szeretője, mégis alig tudni róla valamit: Temessy Hédi diszkréten kezelte párkapcsolatát
- Tíz év után végre kiderült az igazság: ezért mondott fel valójában a TV2-ben Gombos Edina
- Nem foglalkoztak vele, viharos szerelemben élt Lorán Lenke: „Elszerettek a vízilabdázó férjemtől”
Fotó: Getty Images, Adobe Stock


