Konyha

Mentsd meg az elrontott húslevest: így hozhatod rendbe, ha túl sós, zavaros, vagy zsíros

Ne ess kétségbe, ha túl sós, zsíros vagy zavaros lett a húslevesed, számos módszer létezik, amivel kiegyenlítheted az ízeket. Innentől kezdve egyetlen húslevesed sem megy kárba!
aranyló csirkehúslevest szed tányérba egy nő

A becsületes, jó húslevesnek kétségkívül minden vasárnap ott van a helye a magyar asztalokon. És nemcsak erős, tápláló levesként, hanem különböző mártások, rizottók vagy húskeverékek szerves részeként is. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a magyar konyha alapja. Helyettesítheted ugyan kockából készült főzettel, de a házi levesnél soha, semmi nem lehet finomabb. Kivéve persze csak akkor, ha nem túl sós, nem túl zsíros vagy nem zavaros.

De ha úgy is sikerült, hogy ezúttal elrontotad azt, ami már százszor ment, akkor se ess kétségbe, ezek a hibák még főzés után is orvosolhatóak.

Ezeket olvastad már?

Kezdjük az alapoknál: az idő a lényeg

Szerencsére nem rakétatudomány a húsleves elkészítése, csak adj neki elég időt. Az már csak természetes, hogy az összes hozzávallót hideg vízben tedd fel főzni, hogy fokozatos melegítés közben szabadulhassanak fel a kívánt ízek. Ha forró vízbe tennéd fel, az „bezárná” őket a húsba.

aranyló csirkehúslevest szed tányérba egy nő
Ha el is rontottad, a húsleves többféleképpen is megmenthető

Bármennyire is húslevesnek hívjuk, a csak húsból készült leves ízetlen lesz, így mindig tegyél bele csontokat is.

  • Marhahúsleveshez: a borda, a farok és a pulykacsont ideális, mert ezek sok ízt és zselatint adnak a levesnek.
  • Csirkehúsleveshez: a csontváz (az egész csirke csontos része) a legjobb, de a szárnyak és a combok is megfelelőek.
  • Baromfi esetében: figyelni kell, hogy ne legyen túl sok bőr, mert az sok zsírt enged a levesbe, amitől az túl zsíros lesz.
  • Válassz ízes, csontos részeket a húsleveshez, de ne tegyél túl sok bőrt, hogy ne legyen zsíros.

A gyökérzöldségek újabb ízdimenziót adnak a levesnek, de a sárgarépát ne vidd túlzásba, hogy a leves ne legyen túl édes. Adj viszont hozzá fokhagymát és vöröshagymát, ami mehet bele a héjával együtt is a szín kedvéért.

Ne feledkezz meg a borsról, a sóról, a szegfűborsról, a babérlevélről és esetleg egy burgonyáról sem. De ezeket a zöldségeket ne tedd a húslevesbe, mert elronthatják az ízét.

Mennyi is az a sok idő?

  • Szakácsok szerint az igazi marhahúsleves legalább 10 óráig fő alacsony hőfokon.
  • A csirkének pedig 5 órát kell a lábosban tölteni.

Ha gyorsfőzőt használsz, az idő ugyan a felére csökken, de nem lesz annyira telt ízű a lé, szóval nem igazán éri meg vele spórolni az időn.

Elrontottál valamit a húslevesen? Semmi baj!

Persze néha előfordul, hogy minden tudás ellenére is valami bekavar és nem olyan lesz a leves, mint szeretted volna.

  1. A zavarosság inkább vizuális probléma, amely nem befolyásolja az ízt. Megszabadulhatsz tőle derítéssel, ha 1 tojást feltörsz és szétválasztasz. A fehllrjét verd fel félkeményre és öntsd a szétszedett (vedd ki a húsokat, zöldségeket), forrásban lévő levesbe. Ahogy a tojásfehérje megfő, megköti az összes szennyeződést. Szűrd le, a tojásfehérjét pedig dobd ki.
  2. A túlsózott levest a nyers burgonya menti meg: dobálj bele párat és főzd meg. A krumplik magukba szívják a sót.
  3. Ha pedig túl zsíros a húslevesed, akkor hűtsd le és hagyd békén egy éjszakán át. Ennyi idő alatt megkeményedik a tetején a zsír, amit egyszerűen leszedhetsz és kidobhatsz. De ha nincs ennyi időd, dobj egy szelet kenyeret a levesbe néhány másodpercre. Tényleg csak egy pillanatra, hogy ne ázzon át, de legyen ideje felszívni a felesleges zsírt.

Forrás

Fotó: gettyimages