Sáfrány és fenyőmag: kézzel gyűjtik
A fűszerek királya egykor az aranynál is drágább volt. A sáfrány valójában a krókusz bibéje, amelyet egyenként, kézzel szednek ki. Egyetlen kilóhoz 80-100 000 darabot, nagyjából 400-450 munkaóra alatt! Nem csoda, ha ennyi fűszer akár 5 millió forintba is kerülhet. Hasonló a helyzet a fenyőmaggal, amely a mediterrán pinea fák magja: kézzel kell kifejteni a tobozból, és sok időbe telik, mire egy pesztóra való összegyűlik.
Kaviár: milliókba is kerülhet
Minél ritkább a hal, amelyből nyerik, úgy lesz egyre drágább. Sok helyütt állami monopólium az előállítása. Az „egyszerű” vöröslazac-kaviár 50 grammja kb. 5000 forint, és a sügérkaviár sem drágább. A híres belugakaviárból ugyanennyi azonban már 97 ezer, és van 200 ezer forintos változat is. Mindezeken túltesz, még a Guinness-rekordok közé is bekerült az albino beluga tokhal ikrája, a fehér kaviár.
Csak a Fekete- és a Kaszpi-tengerben található meg, fekete társával együtt Oroszországnak és Iránnak is fontos exportcikke. Kilójáért akár 10-20 ezer dollárt (4-8 millió forintot) is elkérhetnek. A legtöbbször pirítóson vagy a kicsi, orosz palacsintán, blinin tálalják.
Szarvasgomba: a fehér a legértékesebb
„Átlagos” fajtái sem olcsók, de a legdrágább az ún. isztriai vagy piemonti fehér szarvasgomba. A szerencsés gombászok Magyarországon is találkozhatnak vele, kilójáért több millió forintot is bezsebelhetnek. A feketéhez hasonlóan nem szabad főzni, csak fűszerként ráreszelni a legkülönfélébb ételekre a tojásrántottától a tatárbifsztekig és a tésztákig.
Ez is érdekelhet
Lazacfilé: ügyesen fűszerezhetjük

Kilónként 6-8 ezer forintba kerül, nagyon mutatós és egészséges – egy főre 15-20 dekát számolhatunk. Sütve és párolva is finom, de ha szusit vagy lazactatárt készítünk, nyersen is fogyaszthatjuk. Párolt és sült zöldségekkel (burgonya, brokkoli, padlizsán, póréhagyma, gomba) köríthető, és sokféle fűszer illik hozzá: kapor, citrom, fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, de a pesztó vagy a szójaszósz sem idegen tőle. Serpenyőben 3-5 perc alatt süssük meg mindkét oldalán. Ha a bőrével együtt készítjük, a bőrös felénél kezdjük a sütést.
Libamáj: olcsóbb és drágább változata is van
Pecsenye és hízott változata is kapható. Az utóbbi, amely tömött libáktól származik, a drágább, kilója elérheti a 30-40 ezer forintot is. A szeletelt hízott máj hirtelen, 2-3 perc alatt sül meg a serpenyőben, libazsírban. Egyben a sütőben készül el kb. 20 perc alatt, annyi zsírban, amennyi ellepi. A pecsenyemájat lassabban, alacsonyabb lángon érdemes a sütőben megsütni. Tálalhatjuk lila hagymával, párolt gyümölcsökkel, almával, mangóval, fügével.
Fotó: Adobestock, Getty images


