A karácsony a vendégvárás időszaka is, de önmagában azért, mert sok embert akarsz jóllakatni, még nem muszáj belepusztulni a konyhai munkákba. Ha előre készülsz, például ezekkel a sós vendégváró aprósütikkel, békésebben töltheted te is az ünnepeket.
Sonkakrémmel töltött sörkifli
Hozzávalók:
- 3 dkg élesztő
- fél dl tej
- 30 dkg liszt
- 1,5 dl natúr joghurt/tejföl
- 5 dkg vaj
a töltelékhez:
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 10 dkg füstölt főtt sonka
- só, bors, mustár
- 1 tojás a tészta megkenéséhez
- Az élesztőt a langyos tejbe morzsolva felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a joghurttal, az élesztős tejjel, az olvasztott vajjal és sóval. Jól összegyúrjuk a tésztát, és letakarva 1,5 óráig kelni hagyjuk.
- A töltelékhez a tojást habosra verjük a vajjal, hozzáadjuk az apróra kockázott sonkát, botmixerrel simára turmixszoljuk. Mustárral, frissen őrölt borssal, sóval ízesítjük.
- A megkelt tésztát három részre, és lisztezett felületen fél milliméter vékony körökre nyújtjuk, a köröket nyolc cikkelyre vágjuk, mindegyik cikkely külső, szélesebb részére 1-1 kávéskanál sonkakrémet teszünk, majd feltekerjük a kis kifliket. A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a felvert, sózott tojással, majd 200-220 fokon 25 perc alatt készre sütjük.
Ez is érdekelhet

Sajtos háromszög
Hozzávalók:
- 3 dkg élesztő
- fél dl tej
- 30 dkg liszt
- 1,5 dl natúr joghurt/tejföl
- 5 dkg vaj
a töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 2 tojás, só
- 5 dkg érett sajt reszelve
- 1 tojás a tészta megkenéséhez
- Az élesztőt a langyos tejbe morzsolva felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a joghurttal, az élesztős tejjel, az olvasztott vajjal, és sóval. Jól összegyúrjuk a tésztát, és letakarva 1,5 óráig kelni hagyjuk.
- A töltelékhez a tojást habosra verjük a vajjal, és megsózzuk. A tésztát lisztezett felületen egészen vékony, 2-3 milliméteres lappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a tojásos keverékkel, majd feltekerjük.
- Újra kinyújtjuk 1,5 cm vastag téglalappá, majd háromszögeknek felvágjuk. Megkenjük a felvert, sózott tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük a tésztát.

Csilis sajtos rúd
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- só, ½ tasak sütőpor
- 1,5 dl tejföl
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 5 dkg érett sajt reszelve
- 1 teáskanál csilipor
- frissen őrölt bors
- A lisztet elkeverjük el a sütőporral, majd összegyúrjuk a tejföllel, a lágy vajjal és 2 teáskanál sóval.
- 20 percig pihenni hagyjuk a tésztát. Lisztezett felületen fél centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a felvert, sózott tojással, egyenletesen megszórjuk frissen őrölt borssal, csiliporral, reszelt sajttal.
- Éles késsel vagy derelyevágóval csíkokra vágjuk a tésztát. A csíkokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 200-220 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Túrós-spenótos pogácsa
Hozzávalók:
- fél dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 25 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- só
- 10 dkg leveles spenót
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- 1 tojás a tészta megkenéséhez
- Az élesztőt a langyos tejbe morzsolva felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a túróval, a vajjal, az élesztős tejjel, a tojással, sóval.
- A spenótot kisebb csíkokra vágjuk, kevés olívaolajon megfonnyasztjuk a zúzott fokhagymával és az őrölt borssal együtt. Szűrőbe tesszük, kinyomkodjuk belőle a nedvességet, és a többi hozzávalóhoz keverjük.
- Összegyúrjuk a tésztát, ha szükséges adunk hozzá még egy kevés lisztet. 1,5-2 órán át kelni hagyjuk, majd 2-3 centi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle, a pogácsákat megkenjük felvert, sózott tojással, majd 200-220 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Fotó: archív


