Konyha

Ezek a legfinomabb vendégváró sós aprósüteményeink karácsonyra: előre is elkészítheted

Vendégeket vársz? Ezek a sós aprósütik pillanatok alatt készülnek, ízletesek és garantáltan mindenkinek a kedvencei lesznek. Napokig frissek maradnak.
Túrós-spenótos pogácsa

A karácsony a vendégvárás időszaka is, de önmagában azért, mert sok embert akarsz jóllakatni, még nem muszáj belepusztulni a konyhai munkákba. Ha előre készülsz, például ezekkel a sós vendégváró aprósütikkel, békésebben töltheted te is az ünnepeket.

Sonkakrémmel töltött sörkifli

Hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő
  • fél dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dl natúr joghurt/tejföl
  • 5 dkg vaj

a töltelékhez:

  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg füstölt főtt sonka
  • só, bors, mustár
  • 1 tojás a tészta megkenéséhez
  1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsolva felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a joghurttal, az élesztős tejjel, az olvasztott vajjal és sóval. Jól összegyúrjuk a tésztát, és letakarva 1,5 óráig kelni hagyjuk.
  2. A töltelékhez a tojást habosra verjük a vajjal, hozzáadjuk az apróra kockázott sonkát, botmixerrel simára turmixszoljuk. Mustárral, frissen őrölt borssal, sóval ízesítjük.
  3. A megkelt tésztát három részre, és lisztezett felületen fél milliméter vékony körökre nyújtjuk, a köröket nyolc cikkelyre vágjuk, mindegyik cikkely külső, szélesebb részére 1-1 kávéskanál sonkakrémet teszünk, majd feltekerjük a kis kifliket. A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a felvert, sózott tojással, majd 200-220 fokon 25 perc alatt készre sütjük.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban
Sajtos háromszög
Szaftos és ropogós sajtos háromszög: a vendégek kedvence lesz

Sajtos háromszög

Hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő
  • fél dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dl natúr joghurt/tejföl
  • 5 dkg vaj

a töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás, só
  • 5 dkg érett sajt reszelve
  • 1 tojás a tészta megkenéséhez
  1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsolva felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a joghurttal, az élesztős tejjel, az olvasztott vajjal, és sóval. Jól összegyúrjuk a tésztát, és letakarva 1,5 óráig kelni hagyjuk.
  2. A töltelékhez a tojást habosra verjük a vajjal, és megsózzuk. A tésztát lisztezett felületen egészen vékony, 2-3 milliméteres lappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a tojásos keverékkel, majd feltekerjük.
  3. Újra kinyújtjuk 1,5 cm vastag téglalappá, majd háromszögeknek felvágjuk. Megkenjük a felvert, sózott tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük a tésztát.
Csilis sajtos rúd
Egy csipetnyi csili, rengeteg sajt – a tökéletes sós rúd receptje

Csilis sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • só, ½ tasak sütőpor
  • 1,5 dl tejföl
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg érett sajt reszelve
  • 1 teáskanál csilipor
  • frissen őrölt bors
  1. A lisztet elkeverjük el a sütőporral, majd összegyúrjuk a tejföllel, a lágy vajjal és 2 teáskanál sóval.
  2. 20 percig pihenni hagyjuk a tésztát. Lisztezett felületen fél centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a felvert, sózott tojással, egyenletesen megszórjuk frissen őrölt borssal, csiliporral, reszelt sajttal.
  3. Éles késsel vagy derelyevágóval csíkokra vágjuk a tésztát. A csíkokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 200-220 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
Túrós-spenótos pogácsa
Puha, ízes túrós-spenótos pogácsa, ami gyorsan fogy

Túrós-spenótos pogácsa

Hozzávalók:

  • fél dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg leveles spenót
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 tojás a tészta megkenéséhez
  1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsolva felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a túróval, a vajjal, az élesztős tejjel, a tojással, sóval.
  2. A spenótot kisebb csíkokra vágjuk, kevés olívaolajon megfonnyasztjuk a zúzott fokhagymával és az őrölt borssal együtt. Szűrőbe tesszük, kinyomkodjuk belőle a nedvességet, és a többi hozzávalóhoz keverjük.
  3. Összegyúrjuk a tésztát, ha szükséges adunk hozzá még egy kevés lisztet. 1,5-2 órán át kelni hagyjuk, majd 2-3 centi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle, a pogácsákat megkenjük felvert, sózott tojással, majd 200-220 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

Fotó: archív