Lélek

Középiskolai felvételi határidők: már csak néhány nap maradt eldönteni a gyerek jövőjét

A gyerek az írásbeli vizsgán már túl van, ám a szülők ezzel még nem dőlhetnek hátra. Sok gyakran ismétlődő kérdést tesznek fel ilyenkor a Facebook-csoportokban és a tanároknak is. Ezeknek jártunk utána.

A szülőkön nagy a felelősség: el kell dönteniük, melyik intézményben tanuljon tovább a gyerek. Talán az izgalom, vagy a sok helyen keringő téves információk miatt több kavarodás is előfordul, például a jelentkezési sorrenddel kapcsolatban. Töreky Szilvia webkurzus tananyagfejlesztő matematika tanár és mentor segítségével összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Betekintés

„Január 21-én a diákok megírták az írásbeli feladatot, amelynek a javítására 8 napjuk van az iskoláknak” – mondja Töreky Szilvia. A kiértékelt dolgozatokat egy meghatározott helyen és időben megtekinthetjük, azokról másolatot készíthetünk, és az értékelésre észrevételt tehetünk a megtekintést követő munkanap 16.00 óráig. Ezt az iskola 3 napon belül bírálja el.

Fellebbezés

„Amennyiben mi továbbra is fenntartjuk az észrevételeinket, 3 napon belül fellebbezéssel élhetünk: amit az Oktatási Hivatalnak kell címezni, de a vizsga helyszínén kell benyújtani. Az Oktatási Hivatal 8 napon belül döntést hoz az ügyben” – mondja a szakértő.

Jelentkezés

„A 8. osztályos tanulóknak az általános iskolán keresztül történik a jelentkezés. Akinek a gyermeke a 6. vagy a 4. osztály után szeretne továbbtanulni, annak egyénileg a KIFIR rendszeren keresztül kell intéznie a felvételit. Az értékelőlapokat – melyeken a vizsgán elért pontszámok szerepelnek – február 10-ig kell megkapnunk. Ezután a szülőknek ki kell tölteniük a középfokú iskolákba szóló jelentkezési lapot, február 22-ig. Itt minden olyan iskolát érdemes megjelölni, ahová a gyerek szívesen járna. Mivel azonban az iskolák maguk döntik el a felvételi követelményeket (pl. tarta­nak-e szóbeli vizsgát), ezért célszerű átgondolni, hány megmérettetésnek tesszük ki a gyereket. Ugyanakkor azért érdemes a biztonságra is törekedni” – tanácsolja Töreky Szilvia.

Ha végzős középiskolás gyereke, unokája van, ne feledje, hogy idén február 15. az egyetemre jelentkezés határideje!

Sorrend

„A szóbeli vizsgákra február 27.–március 14. között kerül sor. Március 21–22-én még módosíthatjuk az iskolák sorrendjét, de új iskolát már nem adhatunk a listához. Azért nem éri meg módosítani, mert az álomiskolában esélytelennek érezzük a felvételit, és attól félünk, a hátrébb sorolt iskolában hátrányból indulunk. A megjelölt iskolák ugyanis nem ismerik a rangsort – figyelmeztet a szakértő.

– Az Oktatási Hivatal egy algoritmus alapján dolgozik, és függetlenül attól, hogy nálunk hányadik helyen szerepel az iskola, a gyereket oda fogják felvenni, ahová elegendő a pontszáma. A sorrenden akkor érdemes változtatni, ha a gyerek elképzelései megváltoztak, vagy a szóbelin esetleg nem volt neki szimpatikus az iskola, a légkör. Április 28-án megkapjuk minden iskolától a felvételről szóló vagy elutasító határozatot. Május 8–augusztus 31. között rendkívüli felvételit tartanak azok az iskolák, ahol a férőhelyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték csak fel. Ha a gyereket egyik suliba sem vették fel, úgy ezen iskolák közül lehet választani.”

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete