Lélek

Kevés pénzből is lehet jól szórakozni: 9 ingyenes vagy kedvező árú program

A növekvő jegyárak miatt egyre ritkábban tudunk eljárni színházi előadásokra, moziba vagy kiállításokra. Azonban a kikapcsolódás utáni vágy a drágulás ellenére is megvan bennünk. Összegyűjtöttünk néhány remek lehetőséget, amikre lehet, hogy nem is gondolt.

1. A szabadban finomabb

Ahogy jön a jó idő, egyre több lehetőségünk adódik a piknikezésre. Erre nem muszáj pluszpénzt költeni, hiszen ugyanazt kell megvenni hozzá, amit egyébként is uzsonnáznánk vagy vacsoráznánk, csupán annyi a különbség, hogy a szabadban, zöld környezetben tesszük meg, akár egy kirándulást színesítve. Nem szeretnénk a földön ülni? Egy kis összecsukható szék/pad könnyen elfér az autó csomagtartójában. Ne felejtsünk el zacskót vinni a szemétnek, hogy minél kevesebb kárt tegyünk a természetben!

2. Fél áron színházba

A Ma este Színház weblapján szinte az összes jelentős színház előadásaiból szemezgethetünk, jóval olcsóbban. Naponta körülbelül 35-40 last minute színpadi program közül válogathatunk. Kell hozzá némi rugalmasság, hiszen kizárólag aznapi jegyeket vásárolhatunk, de ha előre kikészítjük az elegáns ruhánkat, nem érhet minket nagy meglepetés. A budapesti előadásokon kívül több vidéki helyszín is elérhető. Arra készüljünk, hogy csak bankkártyával lehet fizetni, viszont a színházban elég a telefonon bemutatni a megvásárolt jegyet.

3. Irány a könyvtár!

Ez ám a takarékos kikapcsolódás! A könyvtárak tele vannak ingyenes könyvekkel, friss magazinokkal, zenékkel, játékokkal és változatos eseményekkel. Ráadásul a legtöbb helyen nemcsak fizikai, hanem digitális lehetőségek is a rendelkezésünkre állnak, akár nyomtatni is tudunk. Így készíthetünk képmontázsokat, vagy akár a telefonos fotóinkhoz is hozzájuthatunk teljesen ingyen vagy nagyon olcsón.

4. Akár egy turista

Évek óta ugyanabban a városban, faluban élünk, és azt gondoljuk, jól ismerjük minden zugát? Olvassunk egy kicsit utána, mert biztosan akadnak a környékén olyan felfedezni való helyek, amelyekről korábban még csak nem is hallottunk! Induljunk úgy útnak, minta egy másik városban, országban lennénk – így más szemszögből látjuk majd a környezetünket. Még jobb, ha társasággal megyünk, mert biztosan mindenkinek van egy-két érdekes története a látottak kapcsán.

5. Szállj fel, kismadár!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület évszakonként szervez madárleseket. Ezeken a közösségi programokon hasznos ismereteket szerezhetünk a kis csiripelőkről, sőt testközelből figyelhetjük meg a szokásaikat, életmódjukat, hallgathatjuk füttykoncertjeiket, miközben profi szakember osztja meg velünk a legfontosabb tudnivalókat. Itt számos érdekes tanácsot, praktikát is megtudhatunk, mint például azt, hogyan helyezzük ki az odúkat és a költőládákat a kertünkbe, mivel a természetes költőhelyek száma egyre csak csökken az erre alkalmas vastagságú fák ritkítása, kipusztítása miatt.

6. Múltidéző séták

Sétaműhely immáron tizenegy éve olyan tematikus sétákat kínál, amelyek során jobban megismerhetjük a fővárosunkat és annak legendáit. Egyes programokon 20 fő felett fülbemondót kapunk, így nem kell a túravezető közvetlen közelében tartózkodni, ha nem szeretnénk a fontosabb részletekről lemaradni. Érdemes figyelni az akciókat, és időnként kedvezményes kuponlehetőségeket is kínálnak a nyugdíjasoknak, diákoknak és pedagógusoknak.

Májusban és júniusban is csatlakozhatunk egy könnyű sétára a Farkasréti temetőbe, amely történelmi, irodalmi, tájképi és növénytani utazás is egyben, vagy betekinthetünk a Szamos család múltjába Szentendrén, és a méltán híres marcipánrózsákról is több mindent megtudhatunk. A jegyek többsége 4000-5500 forintos áron kapható.

7. Önkéntes alapon

Rengeteg olyan alapítvány vagy szervezet létezik az országban, akik nagy örömmel fogadják a lelkes önkénteseket. Mi a szenvedélyünk, kiken segítenénk a legszívesebben? Az állatmenhelyeken lehet kutyákat sétáltatni, máshol csatlakozhatunk ételosztáshoz a rászorulóknak, vagy felolvashatunk meséket gyerekeknek. Csak meg kell találni azt a helyet, ahol valóban hasznosnak érezhetjük magunkat, és a társaság is kellemes.

8. Nekem nem kell, másnak igen

Egyre népszerűbbek a garázsvásárok és a cserebereprogramok. Miért ne rendezhetnénk mi is egy ilyet? Beszéljünk össze néhány ismerőssel, találjuk meg a megfelelő helyszínt és időpontot, és máris itt egy remek program, ahol környezetbarát módon szabadulhatunk meg a már nem használatos tárgyainktól, ruháinktól úgy, hogy közben mi is szert tehetünk új kincsekre.

9. Állatkert ingyen

Teljesen díjmentesen látogatható a Margitszigeti Vadaspark, ahol egyaránt vannak házi- és erdei állatok, de néhány egzotikus szépség is fellelhető. Minden évben húsvéttól október 24-ig a belső sétány is járható, ahol egészen biztosan látunk néhány boldog két-, illetve négylábút. A kisebb gyerekekkel is szuper program.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete