Lélek

Közeledik az év legnehezebb ünnepe: 4 jó tanács ahhoz, hogyan beszéljen gyermekével az elmúlásról

Mindenszentek és a Halottak napja az év legszomorúbb időszaka. A temetőlátogatások, a milliónyi égő gyertya, a hatalmas ám csendes temetői forgatag mindenkinek a lelkére hatnak legyen szó felnőttről vagy gyerekről. A kicsikkel azonban érdemes sokat beszélgetni a kérdésről, ugyanis a Halottak napját követő időszakban is foglalkoztatni fogja őket az elmúlás kérdése.

Szirtes Dóra, Ösztönanyu, Montessori pedagógus öt tanácsot gyűjtött össze, amelyek segíthetnek ebben a nehéz kérdésben.

1. Ne kezeljük tabutémaként a halált!

A halál mindig jelen van az életünkben, körülvesz bennünket. A felnőttek is gyakran tabuként kezelik, holott természetes velejárója az életnek, s ha mi is így tekintünk rá, a gyermekeink sem fognak megriadni tőle.

2. A természet körforgásával szemléltessük az elmúlást!

A természet körforgásával remekül tudjuk szemléltetni a gyermekek számára az elmúlást. Ősz végén, tél elején a falevelek lehullanak, vagyis meghalnak. Tavasszal új levelek jelennek meg a fákon. Nyáron csodálatos virágok nyílnak, ám azok elhervadnak, később azonban ismét szirmokat bontanak.

3. Meséljünk elhunyt szeretteinkről a gyerekeknek!

Vegyünk elő bátran a régi képet, videófelvételeket elhunyt szeretteinkről, meséljünk róluk szívet melengető történeteket, emlékezzünk azokra az alkalmakra, amikor közösen boldog pillanatokat éltünk meg.

4. Ne hazudjunk a halálról!

A gyermekünk a beszélgetés egy pontján nagy valószínűséggel meg fogja kérdezni, hogy “Anya, Te is meghalsz?” Ilyenkor nem érdemes hazudni. Kedvesen, ugyanakkor megnyugtató módon mondjuk el, hogy egyszer majd igen, de az nagyon sokára lesz.

Fotó: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete