Lélek

Drámai változás: súlyosabbak és magasabbak vagyunk, mint 60-70 éve és még a lábunk is megnőtt

Az elmúlt néhány évtizedben a női test hihetetlen átalakuláson ment keresztül – derül ki egy kutatásból. A változások nemcsak külsőnk, hanem egészségünk szempontjából is jelentősek.

Három kilóval nehezebbek lettünk

Nemcsak magasabbak, nehezebbek is lettünk az 50-es években élő nőknél, mégpedig több mint 3 kilóval. Míg akkoriban az átlag testsúly 61 kiló körül volt, addig ma 64-64,5 körül mozog. Ennek két oka van. Az egyik, hogy megnövekedett magasságunk miatt a csontjaink is megerősödtek, nehezebbé váltak. A másik pedig a mára népbetegséggé váló túlsúly. A kutatások szerint ugyanakkor a férfiak a karcsúságot első helyre teszik a nők külsejének megítélésekor. Azokban az országokban, ahol kevés az élelmiszer, éppen az ellenkezője az igaz.

Minél nehezebb egy asszony, annál vonzóbb a férfiak számára, hiszen gömbölyűsége anyagi jólétre utal és arra, hogy egy esetleges éhínség során is maradnának tartalékai. Volt idő, amikor az átlagos női testsúly jóval több volt, mint napjainkban. Igaz, ez az időszak 260 ezer évvel ezelőttre esett, amikor a fizikai erőnléttől és a zsírtartalékoktól az életben maradásunk függött. Ebben az időben a kutatók becslései szerint a nők átlagos súlya 78 kiló volt. A fejlettebb civilizáció kialakulásával a súlyunk csökkenni kezdett, egészen egy-kétezer évvel ezelőttig, amikor beállt egy nagyjából egyenletes szintre. Ez egészen a múlt századig így maradt, amikor lassú de folyamatos növekedésnek indult.

Nagyobbak a kebleink

Egyetlen évtized alatt egy egész méretet nőtt a mellünk. Míg a mai felnőtt nők legtöbbje 80 C méretű melltartót hord, addig ugyanez az adat egy tíz évvel ezelőtti mérés szerint 75 B volt. A kutatók szerint elképzelhető, hogy ez a hormonális fogamzásgátlók elterjedése miatt van így, de erre egyelőre még nincs tudományos bizonyíték. Az is elképzelhető, hogy a mellünk egyszerűen a testsúly általános növekedése miatt nőtt meg.

Széles csípő véd a szívbajtól

A csípőnk is szélesedett, de nem olyan mértékben, mint a derekunk. Az 50-es években az átlagos csípőbőség 97,5 centi volt, napjainkban ennél 3,75 centivel több. Ennek a növekedésnek azonban – legalábbis egészségügyi szempontból – örülhetünk. Egy vizsgálat bizonysága szerint ugyanis a 100 centinél szélesebb csípőjű nők védettebbek a szív- és érrendszeri betegségektől. Ez azért van, mert a csípő zsírszöveteiben megtalálható egy adiponektin nevű gyulladásgátló anyag, ami többek közt az artériák elzáródását is meggátolja.

Nagyobb lábon élünk

100 év alatt négy számot nőtt a lábunk. A századeleji 35-ös átlagméret a 40-es években 36-osra, a 60-as években 37-esre, a 70-esekben pedig már 38,5-esre változott. Napjainkban a 39-es számít átlagosnak. A lábak ilyen gyors megnagyobbodását a párhuzamosan végbemenő magasság- és súlynövekedés okozta.
A magasabb testnek és a nagyobb súlynak megfelelő támaszték is kell!

Belülről is változtunk

A lányok 1840-ben még 16 és fél évesen lettek ivarérettek (ekkor menstruáltak először). Ettől kezdve tíz évenként négy hónappal hamarabb következett be ez az időszak, ma pedig átlagosan 13 évesen válik éretté egy kislány. Egy elmélet szerint az ivarérettség kialakulása összefüggésben van a zsírszövetben lévő egyik anyaggal, ezért ha valaki kiskorában túlsúlyos, az valószínűleg még korábban, akár 8-9 évesen is elérheti a pubertáskort.

Méretet módosítottak

Míg az 50-es években az átlagos derékbőség 68,7 centi volt, addig ma ez a szám 85-re növekedett. Ez drámai változás, de vegyük figyelembe, hogy az 50-es években a darázsderék volt a divat, Marilyn Monroe pedig az egyik nőideál. Ennek ellenére a 85 centi sok: az orvosok 79-es derékbőség felett már a szív- és cukorbetegségek fokozott kockázatára hívják fel a figyelmet. A növekedés hátterében elkényelmesedett életmódunk áll, és az, hogy étrendünkben egyre több a magasan feldolgozott élelmiszer. A felesleges zsír nálunk, nőknél elsősorban a deréktájon rakódik le, és az előrejelzések szerint ez a folyamat még korántsem ért véget. Egy 2008-as tanulmány azt jósolja, hogy a következő 50 évben az átlagos derékbőség a 105 centit is elérheti. A ruhagyártók tapintatosan reagáltak a jelenségre: egyes gyártók például egyszerűen eggyel lejjebb tolták a méreteiket, azaz ami korábban 40-es méretű volt, azt 38-asként árusítják.

Hosszú láb: tudat alatti üzenet a férfiaknak

Az átlagos termetű felnőtt nő 162,5 centi magas, ami majdnem 4 centivel több, mint 50-es években élő asszonyok magassága volt. Leginkább a lábunk hossza nőtt. Ez egyfelől a jobb táplálkozásnak köszönhető, másfelől annak, hogy egyes betegségekkel, mint például az angolkór a ma felnőtt generáció már nem találkozott. A lábak növekedése pubertáskor végére megáll, annak ellenére, hogy ilyenkor a test többi része még tovább növekszik. Ezért a hosszú láb a gyermekkori jóltápláltság jele, emellett azt a tudat alatti üzenetet sugározza a férfiaknak, hogy a nő egészséges és termékeny. Persze a hosszú lábakat nem csak tudat alatt, hanem egyébként is vonzónak tartják a férfiak, ráadásul a kutatók azt is kimutatták, hogy a hosszú lábúaknál kisebb eséllyel alakulnak ki szívbetegségek.

Fotó: iStockphoto

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete