Lélek

Lehetünk boldogok egy mérgező kapcsolat után? Így álljon fel a parlóról, akibe belerúgtak

Egy mérgező kapcsolat legfőbb jellemzője, hogy a partner erőteljesen beletipor az önértékelésünkbe, lerombolja az önbizalmunkat, emiatt teljesen értéktelennek érezzük magunkat. A folyamatos kritizálás miatt már el sem tudjuk képzelni, hogy boldogok lehetünk egy másik ember mellett.
barátok boldogság érzelem lélek lelki építkezés mérgező kapcsolat párkapcsolat

El kell hinni, szerethetőek vagyunk

„Hogyan tesszük túl magunkat egy olyan kapcsolaton, ahol az ember önértékelésébe nagyon beletiportak? Hogyan tudjuk újra felépíteni az önbizalmunkat, újra elhinni: szerethetőek vagyunk, és ha valaki mond nekünk valami szépet, akkor azt nem érdekből teszi – mondja dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus. – Nagyon lényeges annak az állapotnak és hitnek a visszaállítása, hogy önmagunkért, feltétel és érdek nélkül vagyunk szerethetőek.
Mindezek eléréséhez az első lépés az, hogy ne akarjunk egyből fejest ugrani egy új kapcsolatba. Ez a kutyaharapást szőrével típusú megoldás általában nem szokott jó lenni, mert még nem állunk készek egy új kapcsolatra. Először el kell varrni a szálakat, újra fel kell építeni önmagunkat ahhoz, hogy képesek legyünk hinni, bízni önmagunkban és másokban.”

Védjük meg az érzelmi határainkat!

„Ha az önbizalmunk helyreállítása nem történik meg, akkor nagy eséllyel csak ugyanolyan mérgező kapcsolatba sikerül beleesnünk vagy egy még rosszabba – hívja fel a figyelmet dr. Hevesi Kriszta. – Azért szükséges magunknak időt hagynunk a lelki gyógyulásra, mert nagyon fontos, hogy mire értékeljük magunkat. Tudnunk kell azt is, mi az, amit elfogadunk, elviselünk egy embertől, és mi az, amit nem, mivel sajnos igaz, hogy mindenkivel azt tesznek meg, amit enged. Egy kapcsolat esetén is lényeges, hogy körvonalazzuk a saját határainkat és érzelmi igényeinket, és meg is védjük ezeket a számunkra fontos érzelmi szükségleteket, érzelmi bástyákat. Tudatnunk kell minden kapcsolatban, hogy hogyan beszélhet hozzánk a másik, milyen hangnemet engedhet meg magának, milyen hangerővel, milyen kifejezésekkel illethet. Ahhoz, hogy mások szemében értékesek legyünk, magunknak is el kell hinnünk, hogy érünk valamit. Figyelni kell arra, hogy mit sugallunk magunkról, milyen szavakkal illetjük magunkat. Nem véletlenül szoktam azt mondani, hogy az önbizalom öltöztet, hiszen ha fel vagyunk vértezve egy jó és stabil önértékeléssel, akkor jobban meg is tudjuk szűrni, hogy kit engedünk közel magunkhoz, másrészt pedig, hogy mik azok a sarkalatos pontok és határok, amit megengedünk a másiknak egy kapcsolaton belül.”

A lelki építkezés után jöhet a boldogság

„Nagyon egyéni, hogy ki mennyi időn belül szedi össze és építi fel újra magát egy mérgező kapcsolat után, nem is lehet időben behatárolni – mondja dr. Hevesi Kriszta. – Időre van szükség ahhoz, hogy kiszellőztessük a lelkünket, hogy azt a sok rosszat, amit kaptunk, el tudjuk engedni, és nyitottá váljunk a pozitív élmények befogadására. Lehet, az is kell hozzá, hogy elmenjünk egy önismereti, játékos csoportos foglalkozásra, ahol a többiek segítségével újra felismerhetjük és megérthetjük a saját értékességünket.
A mérgező kapcsolatok sajátossága az is, hogy mindent elvesz, ami örömet szerez, ami az önértékelésünket szolgálja, és belekényszerít olyanokba, melyek a másik elvárásait szolgálják. Ezért szükséges, hogy a szakítás után már a saját hangunkra figyeljünk, arra, hogy nekünk mire van szükségünk. Ez a megtisztulási időszak fontos, hogy elkezdjük észrevenni a többi személy pozitív visszajelzéseit és viszonyulását hozzánk, hogy el tudjuk hinni, a potenciális partner érdeklődése azért irányul ránk, mert méltóak vagyunk rá.
Így az önbizalomépítést követő második lépés az, hogy nyitottá váljunk. Vegyük észre, hogy más emberek hogyan viszonyulnak hozzánk. Csak ezután jöhet az ismerkedés.
Aki újjáépítette magát és az önbizalmát, az az új kapcsolatban már megismerheti a boldogságot, mert újra képessé válhat erre. Amit átélt, azt úgy tudja kezelni, mint egy többlettudást. Ez felvértezi a jövő szempontjából, talán még inkább meg tudja majd becsülni azt az új partnert, aki úgy fogadja el, amilyen valójában.”

Fontosak a barátok

„A barátok jelentik a legfontosabb támaszt — mondja a szexuálpszichológus. — Azáltal, hogy meghallgatnak minket, elfogadnak olyannak, amilyenek vagyunk, biztatnak. Ők tudják felépíteni bennünk újra a saját értékességünkbe vetett hitet.” Támaszt adnak, segítenek a hangulatunk visszanyerésében. Mellettünk vannak, programokat szerveznek nekünk, és újra kinyitják a világot, amit a másik bezárt a számunkra. Nem véletlen, hogy egy mérgező partner először a barátokat igyekszik leválasztani rólunk.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete