Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Óvatosan Dr. Google-lal!

Nagyon sok olyan „átverős” egészségügyi cikkel találkozom magam is, amit sokszor összekötnek egy ismert ember nevével, és hosszan leírják, neki miért volt jó, hogyan gyógyult meg az adott készítménytől. Az illető „reklámozó” pedig nem is tud róla.

Sok ember küzd azzal, hogy a végtelennek tűnő digitális információáradatban különbséget tudjon tenni a valós, megbízható források és a megtévesztés között. Ez különösen akkor veszélyes, ha az egészségünkről van szó. Bizony velem is megtörténik, amikor itt fáj, ott fáj, először is az interneten kezdek bogarászni, keresgélni, hiszen gyorsabban információhoz jutok, mint hogy rászánjam magam, hogy orvoshoz menjek. Orvos barátnőm ilyenkor kicsit feddően rám is szól, már te is Dr. Google-hoz fordultál?

Álhírekkel, megbízhatatlan tartalmakkal minden témában találkozhatunk, így az egészséget illetően is. Egy magyar kutatás szerint (Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete – AIPM) az egészség témaköre „közepesen fertőzött”. Ez azt jelenti, hogy minden második magyar még az orvos felkeresése előtt tájékozódik az interneten a tünetekről, a betegségről, a kezelésről. Ez persze jó is lehet, hiszen az orvos elé már „felkészülten” megyünk. De megvan annak is a veszélye, hogy így sokkal betegebbnek képzelhetjük magunkat, mert minden tünetet produkálunk – a fantáziánkban. Néhány ötlet, mire figyeljünk, amikor az interneten keresgélünk például egészségügyi témában. Fontos, van-e az írásnak, hírnek beazonosítható szerzője. Egyáltalán hihetőnek tűnik mindaz, amiről írnak? De azt is érdemes megnézni, megbízható-e az oldal, ahol az információt találtuk. Én sokszor megnézem az impresszumot, van-e telefonszám, cím, szerkesztőség, szerzők. Nagyon sok olyan „átverős” egészségügyi cikkel találkozom magam is, amit sokszor összekötnek egy ismert ember nevével, és hosszan leírják, neki miért volt jó, hogyan gyógyult meg az adott készítménytől. Az illető „reklámozó” pedig nem is tud róla.

Amennyiben elolvasunk egy ilyen cikket, próbáljuk észszerűen értelmezni, esetleg olvassunk utána más, hiteles oldalakon, hogy mit írnak az adott témában. Gondolkodjunk kritikusan, és ne higgyünk el mindent, amit az interneten olvasunk, legyünk ebben is nagyon tudatosak. Visszatérve az imént említett kutatásra. Kiderült, hogy az interneten való öndiagnosztizálás terjedése sem csorbítja az orvosok iránti bizalmunkat, lényegében az internet árnyékában is jobban bízunk a szakemberekben.

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete