Lélek

Megritkult házasélet: a csapvíz és a fogbetegség is csökkentheti a férjek nemi vágyát

Kevesen tudják, hogy számos dolog csökkentheti a férfiak vágyát. Akár egy megfázásra kapott gyógyszer is hetekre szüneteltetheti a romantikus együttléteket.

A tabletták hatása

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek problémákat okozhatnak. Például a paracetamol-tartalmú készítmények, amelyekben a fájdalomérző receptorok blokkolásával a nemi vágyat is hosszú hetekre csillapíthatják. De gondot okozhatnak egyes antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, gombaölő szerek, gyomorfekély elleni szerek, béta-blokkolók, koleszterinszint-csökkentők is – mondta el lapunknak dr. Kóczán István belgyógyász, kardiológus.

Súlyos probléma

A túlsúly nem csupán az önbizalmat csökkenti, az elhízott emberek szervezete kevesebb férfi nemi hormont termel.

Édes élet

A véráramban lévő nagy mennyiségű cukor visszafogja a nemi hormonok termeléséért felelős gént, így a férfiak kevésbé kívánják a szexet. Ha azt szeretnénk, hogy kedvesünknek legyen kedve a hancúrozáshoz, akkor kevesebb édességgel kényeztessük őt.

Csapvíz

Az ivóvíz, ha nem elég jó minőségű, tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek az egészségre nem, de a vágyra igencsak rossz hatással vannak. Az egyik főbűnös az ösztrogénszerű vegyületek családja, amelyeket a mezőgazdaság és az ipar széleskörben alkalmaz, és ott lappanganak az ivóvizünkben.

Menedzserszindróma

A napi stressz után sokan tapasztalják, hogy csökken a libidójuk. Régen úgy gondolták, hogy a nemi vágy hiánya kifejezetten a nőket érintő probléma, de ma már bizonyított, hogy a krónikus stressz a férfiak kedvét is csökkenti. Ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy egyre ritkulnak közöttünk az intim pillanatok, és kedvesünk inkább választja az ágyban is a laptopot, mint minket. Még rosszabb helyzetben vannak a vezető beosztásban dolgozó férfiak. Közülük kétszer annyian küzdenek potenciazavarokkal, mint az alkalmazottak.

Könny és harag

Amikor egy férfi dühös, akkor a vér az arcába tódul, nem pedig abba a testrészébe, ahol vérbőségre lenne szükség. A ki nem mondott, meg nem beszélt indulatok komoly teljesítménybeli problémákat okozhatnak az ágyban. De nem árt tudni, hogy a sírás is elveszi a férfi kedvét. Izraeli kutatók szerint a női könny olyan kémiai jelzést tartalmaz, amelynek hatására csökken a férfiak tesztoszteronszintje és szexuális vágya.

Fogas kérdés

A fog- és az ínygyulladás is komoly merevedési problémákat okozhat, így ha probléma van a szexuális életünkkel, akkor férjünket érdemes először fogorvoshoz vinni, így elkerülhetjük az esetleges félreértéseket, féltékenykedést.

Az ételek varázsa

A heti étrend összeállításával is sokat árthatunk vagy kedvezhetünk a szexuális életünknek. A nehéz, zsíros ételek csökkenthetik a férfiak vágyát. A romantikus esték előtt kerüljük a föld alatt termő gumós, rostos növényeket, és a hagymát is. Helyette inkább szárnyashússal, tojással, fokhagymával, gyömbérrel kínáljuk szerelmünket. Egyoldalú táplálkozás esetén, ha a szervezet nem jut elegendő folsavhoz, magnéziumhoz, B1- és B6-vitaminhoz, szintén csökkenhet a vágy.

Füstbe ment vágyak

A több évtizedes erős dohányzás során az erek tágulékonysága csökken. Az alkohol ugyan oldja a gátlásokat, ezzel fokozva a vágyat, de a szándék kevés, ugyanis a túlzott italozás rontja a merevedést.

Fotó: istock