Lélek

Szerelem a második körben: nem ördögtől valóm, ha magával ragadják az érzelmek 50 év fölött is

Egyre gyakoribb, hogy nők és férfiak ötven felett kezdenek új párkapcsolatot, s ezzel együtt új életet is.

A társ elvesztése az élet alkonyán nagy trauma, de a statisztikák szerint ma már nem jelent élethosszig tartó depressziót, magányt. Egyre több társtalan ember ismeri fel, hogy párja elvesztésével rászakadt az a fajta életérzés, ami csak a nagyon fiatalok sajátja: az az időszak, amikor sem a munka, sem a gyereknevelés nem szab gátat a szabadságnak.

Világmegváltás még egyszer

Az egyedülállók általában ekkor fedezik fel, hogy az élet még számtalan újdonságot tartogat – szakértőnk szerint ilyenkor jó, ha az ember hagyja magát sodortatni az árral, és nyitottan áll mindahhoz, amit a mindennapok tartogatnak.

„Az új hobbik, az érdeklődési kör bővülése gyakran meghozza a kései szerelmet is – véli Gyimesi Andrea párkapcsolat-terapeuta. – Hogy az interneten, a nyugdíjasklubban vagy a közeli parkban talál rá a gyanútlan egyedülállóra, egészen változó, ám gyakran megesik, hogy az idősebb emberek úgy élik meg az érzést, mint egy tinédzserkori, első szerelmet. Hirtelen éveket fiatalodnak, és ismét képesek megváltani a világot. Az új szerelem inspirálja őket, és gyakran vágnak bele olyan dolgokba, amikről korábban, a házas éveik alatt csak álmodoztak. Nem egy ötvenen túlit láttam már, aki új kedvesével nekivágott a nagyvilágnak, hogy mindent újrakezdjen, vagy vágott bele olyan vállalkozásba, esetleg hobbitevékenységbe, ami új alapokra helyezte az életét.”

Adódhatnak nehézségek

A váratlan változásokat, a nagyi új elfoglaltságait a család, a gyerekek néha rossz szemmel nézik, és megfordul a fejükben, hogy minek ez az egész bolondozás? Valószínűleg féltik a szülőt, nagyszülőt attól, hogy egy idegen kihasználja, esetleg a korábban megszerzett vagyonból kiforgassa. Szakértőnk szerint az aggódó családtagokat érdemes megnyugtatni egy élettársi vagy házastársi vagyoni szerződéssel, amiből kiderül, hogy a másik halála esetén lemondanak a haszonélvezeti jogukról. Emellett érdemes a gyerekeket összeismertetni egymással, hogy képesek legyenek együtt élni a kialakult helyzettel.
„Nagyon sok szeretet és türelem kell hozzá – véli szakértőnk. – Érdemes minél több közös programot szervezni, időt adni nekik, hogy szokják a helyzetet.”

Felmerülnek gyakorlati kérdések: kikkel töltsék az ünnepeket, kinek az unokáira mikor vigyázzanak, ezekre az a legjobb gyógyír, ha a két fészekalj összebarátkozik. Ha mindegyik családnak fontos a saját szülője boldogsága, nem lesz kérdés, hogy mindent megtesznek azért, hogy jól is érzik magukat együtt.

Szex márpedig kell

A kései szerelem általában tartós, nyugodt, kiegyensúlyozott, szeretetteljes kapcsolat, egymás kölcsönös megbecsülésén alapszik. A párok nem várnak egymástól mást, mint meghitt mindennapokat. Ebben az életszakaszban hihetetlen fontosak a nagy beszélgetések, az egymásról való gondoskodás megélése. S ugyan lehetetlen megváltoztatni a másikat, azért óvatosan össze lehet csiszolódni, nem csak szokásokban, különböző rigolyákban, hanem még a hálószobában is.

„Butaság volna lemondani szexről, pusztán azért, mert már nincs darázsderekunk vagy épp olyan sörényünk, mint huszonévesen. A testiség fontos ötvenen túl is, nem szégyen, ha a párnak van igénye rá. Mivel a nők nagy része ebben a korban már nem termékeny, a pár felszabadultan örülhet egymásnak. És abban sincs semmi szégyelnivaló, ha mindehhez szakembertől kérnek segítséget. Manapság sokféle potencianövelő szer vagy hatású vágyserkentő beszerezhető, ám gyakori, hogy ilyen trükkökre nincs is szükség: az új szerelem bármely életkorban képes vágyat ébreszteni” – véli szakértőnk.

Mit várhatunk egymástól?

Jó tisztában lenni azzal, hogy mi az, amit elvárhatunk egymástól, és mi az, amire felesleges vágyakozni is. A hűség, az új, közös hobbi, egymás egészségének óvása,a másikról való gondoskodás elvárás nélkül is teljesülhet, hiszen már eléggé meggyötörte az embert az élet ahhoz, hogy értékelje a kicsi jót is. És ha egy új közös vállalkozást sikerült elindítani, az valóban egy új élet kapuja lehet.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete