Lélek

Vágyfokozó falatok, amikkel 50 év felett is feldobható a szexuális élet

A kor előrehaladtál természetes, hogy a férfiaknál és a nőknél is jelentősen csökkenhet a libidó, a szexuális teljesítmény és élvezeti élmény. Bizonyos ételekkel, italokkal és fűszerekkel viszont javíthatunk ezeken.

Az afrodiziákum szó a szerelem istennőjének görög nevéből, Aphroditéból származik. A meggyőződés, hogy bizonyos élelmiszerek, összetevők fokozhatják a szexuális energiákat, évszázadok óta létezik, és világszerte számos kultúrában népszerű.

A kutatók az afrodiziákumokat három fő kategóriába sorolják:

1. A potenciát növelő anyagok – ezek az erekció intenzitásán javíthatnak.
2. Olyan összetevők, amelyek fokozhatják a szexuális élvezetet.
3. Ételek, amelyek növelhetik a szexuális vágyat.

♥ A szexuális életünket javító ételek a testünkre hatnak. Fokozzák a véráramlást, akárcsak a potenciát növelő szerek az általuk megcélzott testrészben. Érzékenyebbé teszik a nemi szervek területét, illetve a hormonokra is pozitív hatással vannak. A nemi vágyat fokozó anyagok a nemi hormonok, például a tesztoszteron és az ösztrogén szintjének megváltoztatásával, növelésével érik el. Hatással vannak továbbá a szexuális vágyat befolyásoló neurotranszmitterekre, a dopaminra és a szerotoninra. Szerencsére nagyon sok, számunkra is könnyen beszerezhető étel szerepel az afrodiziákumok listáján, amelyek ízletesek és a hálószobánkba is új színt hozhatnak.

Eper
Igaz, a nagy eperdömping már lement, de fagyasztott formában bármikor előkaphatjuk a mélyhűtőből. Akár egy adag olvasztott csokoládéval is megspékelhetjük – csak hogy két legyet üssünk egy csapásra! Az eper rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami növeli a szexuális vágyat, és csökkentheti a prosztatarák kockázatát is.

Csokoládé
Jó hír az édesszájúaknak, hogy a csoki híres a szexuális vágy fokozásáról. Mindez egy fenilalanin nevű – az agyi funkciókkal, a stresszkezeléssel és a hangulattal kapcsolatos folyamatokban szerepet játszó – vegyületnek köszönhető. A csokoládé boldogabbá tesz, ami természetesen egyenes arányban van a libidóval.

Érzéki étkek

A különféle afrodiziákumok tálalására is érdemes odafigyelnünk, hiszen mivel először a szemünk „eszik”, a gusztusosan felkínált finomságok is beindíthatják a fantáziánkat. Sőt, az olyan élelmiszerek, mint az avokádó vagy a füge egyértelműen érzéki megjelenésűek, tehát tudat alatt már a puszta látványukkal is begyújthatják a tüzet a randevún.

Pisztácia
Bár nem olcsó étel, de érdemes időként elfogyasztani egy kis pisztáciát. Lehet sós, natúr vagy pörkölt, ami azonkívül, hogy csökkenti a stressz­ negatív hatásait, javíthatja a férfiak merevedési funkcióját.

Alma
Gyerekkorunk óta hallhatjuk, hogy milyen egészséges napi egy alma elfogyasztása, de az kevésbé ismert, hogy ez a gyümölcs igazi afrodiziákum. Egy tanulmány szerint – a kutatásban 700 18–43 éves kor közötti önkéntes nő szerepelt – napi egy alma elmajszolása turbózza fel leginkább a szexuális egészséget. Még jó, hogy ez egy őszi gyümölcs, hiszen abban az évszakban hajlamosabbak vagyunk a rosszkedvre, a szomorkodásra, melyek nincsenek jó hatással a lepedőakrobatikára.

Méz
Ennek az aranyló, édes élelmiszernek már az ókori Babilonban is jelentős szerepe volt. Miután egy pár hivatalosan is összekötötte az életét, esténként mézsört kellett inniuk, ami egyrészt bizonyára enyhítette a félelmeket és a gátlásokat, másrészt az együttléteket is felpörgette. A méz magas aminosav-tartalmának köszönhetően elősegíti a fehérjék termelését, ami növeli az állóképességet és a szexuális teljesítményt.

Osztriga
Viszonylag kevés alkalmunk nyílik erre a luxusfogásra – arról nem is beszélve, hogy csillagászati áron kínálják, és az állaga sem feltétlenül vonzó –, de mivel ez az étel az afrodiziákumok királya, nem hagyhatjuk ki a felsorolásból. A nyers osztrigában lévő cink segíthet a tesztoszteronszint növelésében, ami hozzájárul a jó hangulat és az egészséges libidó fenntartásához mind a férfiak, mind a nők esetében. Az osztriga taurint is tartalmaz, ami nagyban hozzájárul a szív és az idegek egészségéhez.

Vadzab
Kevésbé ismert és népszerű étel nálunk a vadzab, más néven rozsnok, amiből például nagyon finom zabkása készíthető, de sütemény alapanyagként is felhasználhatjuk. Miért kínáljuk vele a párunkat? Azért, mert több kutatás is bizonyítja, hogy határozottan fokozza a nemi vágyat.

Ginzeng, fahéj
Számos gyógynövény és fűszer létezik, amelyek növelik a szexuális vágyat, élvezetet és teljesítményt. Az Egyesült Államokban az afrodiziá­kumokra vonatkozó bizonyítékok vizsgálata során kiderült, hogy a  ginkgo biloba és a ginzeng segíthet új szintre emelni a szexualitást. Ugyanezt a hatást képes elérni a kellemesen édeskés ánizs, a magyar konyha nagy kedvence, a babérlevél, de érdemes betárazni fahéjból, gyömbérből, szerecsendióból, szegfűszegből és kardamomból is.

Így lehet jobb a szex!

Amennyiben nem működnek a dolgok a hálószobában, hasznunkra válhat, ha a partnerünkkel őszintén és nyíltan beszélgetünk a szexuális gondjainkról, illetve igyekszünk lecsökkenteni az életünkben előforduló stresszfaktorokat, ugyanis a gyakori idegeskedés is megölheti a szexuális vágyat. Fogjuk vissza az alkoholfogyasztást – a bor bizonyos fokig afrodiziákum, de elálmosíthat, és utána kevésbé vágyunk a szeretkezésre. Továbbá a túlsúllyal is fontos lehet felvenni a harcot, ha a szerelmeskedés egyre inkább háttérbe szorul az életünkben. Amennyiben hosszú ideje fennáll ez az állapot, érdemes orvosi segítséget kérni, hogy mielőbb feltárulhasson a  probléma lelki vagy testi gyökere.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete