Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Mediterrán módra

A kutató házaspár 1963-ban Dél-Olaszországban, egy kis halászfaluban telepedett le, ott dolgoztak. Rájuk nem igaz a mondás: „Bort iszik és vizet prédikál”.

A nyár közepén járunk, ha valamikor érdemes a mediterrán étkezésről írni, akkor most igen. Amikor az előadásaimban arról beszélek, hogy étkezzünk mediterrán módra, a hallgatóság zömének elkerekedik a szeme: mediterrán módra?! Itt, a Kárpát-medence kellős közepén?! Ilyenkor elkezdem kérdezni: esznek-e zöldséget, gyümölcsöt, csirkét, olykor halat, van-e az étrendjükön joghurt, kefir, sajt, száraz hüvelyesek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék? Lelkesen bólogatnak, hát persze! Nos, ha rendszeresen kerülnek ezekből az ételekből az asztalunkra, akkor lényegében egészségesen étkezünk. Megjegyzem, az is a hagyományos mediterrán konyha jellemzője, hogy kevés benne a félkész vagy készétel. Emellett sokféle zöldfűszert használnak, így az ételek sótartalma csekély. Ma már az én kertecskémben is ott van a bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring, a menta, a citromfű, főzéskor én is csak kiszaladok, és máris ízesíthetem valamelyik ételemet.

Mit mond erről a tudomány? A II. világháború után azt tapasztalták, hogy az Egyesült Államokban a jólét növekedésével, a túltáplálkozás következtében egyre növekvő probléma lett a szívbetegség. Ezért az 50-es években egy amerikai fiziológus, Ancel Keys és biokémikus felesége, Margaret Keys vizsgálódni kezdett a témában. Keys meglepődött, amikor 1954-ben egy olasz professzor azt mesélte neki, náluk Nápolyban a szív- és érrendszeri betegségek elég ritkák.

Ez az információ felkeltette a kutató érdeklődését, ezért összehasonlító tanulmányba kezdett. Hét országban – Olaszországban, a görög szigeteken, Jugoszláviában, Hollandiában, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban – folytak a vizsgálatok, 12 000 ember – 40 és 59 év közöttiek – részvételével. Az eredmény újszerű volt, első alkalommal fedezték fel a szívbetegségek, a koleszterin és az étrend közti kapcsolatot.

A kutató házaspár 1963-ban Dél-Olaszországban, egy kis halászfaluban telepedett le, ott dolgoztak. Rájuk nem igaz a mondás: „Bort iszik és vizet prédikál”. Keys két hónap híján 101 évig élt, 2004-ben hunyt el. Felesége, Margaret 97 évesen, 2006-ban távozott. A mediterrán étrendet 2010-ben a világörökség részévé nyilvánították. Ki-ki eldöntheti, kipróbálhatja, az egészsége érdekében is.

Szeretettel: Judit

Judit további cikkeit ide kattintva találja.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete